2014 KPSS başvuruları ne zaman yapılacak?

2014 KPSS Başvuru ve sınav tarihleri ne zaman? KPSS başvuruları başladı mı? EKPSS – ÖABT-DHBT ile Lisans ,Önlisans ve  Lise KPSS ye ait Sınav ve başvuru tarihleri ile KPSS ye ait son gelişmeler siteniz www.

2014 KPSS Başvuru ve sınav tarihleri ne zaman? KPSS başvuruları başladı mı? EKPSS – ÖABT-DHBT ile Lisans ,Önlisans ve  Lise KPSS ye ait Sınav ve başvuru tarihleri ile KPSS ye ait son gelişmeler siteniz www.kpsscafe.com.tr’da…

2014 KPSS’ye girecek milyonlarca adayda heyacan üst düzeye çıkmaya başladı. 27 Nisan 2014 te yapılacak EKPSS nin ardından KPSS lisans ve ÖABT başvuruları başlayacak ve 2014 KPSS takvimi işleyecektir.

İşte 2014 KPSS Başvuru ve Sınav Takvimi

2014 KPSS LİSANS / ORTAÖĞRETİM /ÖNLİSANS SINAVLARI NE ZAMAN YAPILACAK

-Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Lisans: 5-6 Temmuz 2014

-KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT): 20 Temmuz 2014

-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) : 27 Nisan 2014

-KPSS Ortaöğretim / Önlisans (Önlisans Düzeyi): 27 Eylül 2014 -KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi): 28 Eylül 2014

2014 KPSS LİSANS / ORTAÖĞRETİM /ÖNLİSANS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

ÖSYM tarafından Ortaöğretim / Önlisans ve Lisans düzeyi KPSS başvuru tarihleri ile ilgili yapılan açıklamaya göre başvuru tarihleri alttaki gibidir.

KPSS 2014 Lisans Başvuru Tarihleri :………05.05.2014 / 14.05.2014

2014 KPSS (Ortaöğretim – Önlisans):………08.07.2014  / 24.07.2014

2014 ÖABT Başvuru Tarihleri:………………..05.05.2014 / 14.05.2014

KPSS NEDİR? KİMLER BAŞVURABİLİR? KPSS’NİN TARİHÇESİ

KPSS’Yİ, KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI adı ile hayatımıza ortak olan sınav sistemi diye adlandırabiliriz basit olarak. Kamu kurumlarında göre alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

ÖRN: KPSS-A KPSS-B KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS’de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B VE C GRUBU KADROLAR

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A GRUBU KADRO :Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B VE C GRUBU KADROLAR :KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır. KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’NİN TARİHÇESİ: Kamu Kurumlarında yer alabilmek adına bir dizi sınava verilen bu ad öğrenciler arasında “Kamuya Personel Sokmama” adı ile değiştirilmiştir. KPSS, Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 ayrı daldan oluşmaktadır. KPSS’ye Müracaat edilecek alana göre birini seçmek zorundadır öğrenci. Genel Kültür ve Genel Yetenek kısmına ise bütün öğrencilerin girmesi zorunludur.

KPSS ilk olarak 17 Ekim 1999 tarihinde Devlet Memurları Sınavı (DMS) adı altında 12 Aralık 1999 tarihinde ÖSYM tarafından düzenlendi. Bu sınavlar sadece 657 Sayılı Devlet Memurluğu Kanunu alımında gerçekleşti. Yani düz memur alımlarında bir düzenleme yapılmış oldu. Daha sonra ise bu alan biraz daha genişletilerek öğretmenlik, düz memurluk, sözleşmeli personel ve kariyer meslekleri için 07-08 Temmuz 2001 tarihinde Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) adı altında yapıldı. O gün gelmişti artık 06-07 Temmuz 2002 tarihinde ise Kamu Personeli Seçme Sınavı adıyla ilk kez yapıldı. 2003 yılına gelindiğinde 4 oturum şeklinde bir sınav tasarlanıp öğretmen adayları için 2 oturum şeklinde yapılmıştır. Baskılar sonucu Ösym bu yıl içerisinde KPSS A grubu sınavlarını da ilk kez düzenlemiştir. Daha sonraki yıllarda ise bu sınav KPSS 1 ve KPSS 2 olmak üzere 4 oturum şeklinde düzenlenmiş olup günümüzde hala devam etmektedir.

KPSS ile memur alımında yaş sınırı var mıdır?

KPSS ‘ye hazırlanan adayların çoğu memur olabilmek için gerekli alt ve üst yaş sınırını merak etmektedirler.

Devlet memurluğunda alt yaş sınırı çok açık şekilde bellidir ,fakat üst yaş sınırı devlet memurluğuna alınacak işlere göre değişiklik göstermektedir. Bunu da devlet kurumları işe alırken açıklama yaparak bildirirler. ÖSYM tarafından yapılacak merkezi atamalarında (B grubu) üst yaş sınırı bulunmamaktadır.

Devlet memurluğuna alınırken yaşın alt sınırı nedir? Devlet memurlarında alt yaş sınırı 18’dir. Fakat Eğer görev alınacak kişi bir sanat okulu veya meslek lisesi mezunu ise bu durumda yaş sınırı 15 yaşına kadar inmektedir ,bu durumda mahkemeden işi yapabileceği yönünde kazai rüşt kararı almak suretiyle devlet memurluğuna atanabilir.

Sonuç olarak; Alt sınır 18 olup bu durum yukarda anlattığım durumlarda 15 yaşına kadar inmektedir. (hiçbir kimse 15 yaşından küçükse devlet memuru olamaz).Üst sınır ise kuruma göre değişiklik göstermektedir.

 KPSS’YE KAÇ KİŞİ GİRİYOR?

2013 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavına 476.733 aday başvurdu ve bunların 450.645 i sınava girdi.

2012 KPSS Lisans sınavına 987.167 aday başvurdu ve bunların 931.307 si sınava girdi.

2012 KPSS Önlisans sınavına 743.571 aday başvurdu ve bunların 695.175 si sınava girdi.

2012 KPSS Ortaöğretim sınavına 2.045.964 aday başvurdu ve bunların 1.877.684 si sınava girdi.

2011 KPSS A Grubu ve Öğretmenlik sınavına 474.184 aday başvurdu ve bunların 412.984 ü sınava girdi.

2010 KPSS Lisans sınavına 807.820 aday girdi.

2010 KPSS Önlisans sınavına 610.628 aday başvurdu ve bunların 573.189 si sınava girdi. 2010 KPSS Ortaöğretim sınavına 1.809.150 aday başvurdu ve bunların 1.610.277 si sınava girdi.

PEKİ 2014 KPSS’YE KAÇ KİŞİ GİRECEK?

Yukarıda vermiş olduğumuz yıllara göre sınava başvuran ve sınava giren aday sayısına baktığımızda 2014 KPSS Lisans sınavına 1 milyon ve 2014 KPSS Ortaöğretim-Önlisans sınavınada 3,5 milyon adayın başvuracağı tahmin ediliyor. Yani 2014 KPSS’ye toplam olarak 4,5 milyon civarında adayın başvuracağı tahmin ediliyor.

KPSS’den Yüksek Puan Almanın Yolları

1- KPSS’ye Çalışmaya Zamanında Başlayın

Bir çok öğrencinin yaptığı yanlışı siz yapmayın. Nedir bu yanlış? Sınava bir-iki ay kala çalışmaya başlamak… Eğer KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız 8-10 ay öncesinden çalışmaya başlayın; çünkü öğrendiklerinizin tamamen oturması uzun bir süre gerektirir. Bu şekilde, sınav esnasında bilgileri karıştırıp ikilemlerde kalma olasılığınız düşer. Her ne kadar sınava birkaç ay kala konuları bitirip öğrendiğini düşünen öğrenciler olsa dahi, sınav esnasında bilgileri oturmadığından dolayı kafaları karışır ve soruları yanlış cevaplayabilirler.

2- KPSS’den Başka Bir Hedefiniz Olmasın

KPSS’ye hazırlanırken, aynı zamanda ALES, KPDS, yüksek lisans, ikinci üniversite gibi hedefleriniz veya faaliyetleriniz olmasın. Atalarımızın bir sözü vardır: ‘’İki karpuz bir koltuğa sığmaz.’’ Karman çorman bir çalışma alanınız olursa hepsinden olabilirsiniz. Önce KPSS’yi geçin, ekmeğinizi kazanın, ondan sonra diğer hedeflerinize odaklanın.

3- Kendinizi Bir Anda Bıktırıp, Sonra Gevşemeyin

Yine yapılan bir yanlış, büyük bir hevesle başlayan aşırı çalışma ve sonradan bırakmadır. Planlı ve sakin bir şekilde başlayın. İlk günlerde aşırılığa kaçar, gereğinden fazla çalışırsanız, belli bir süre sonra bir bıkkınlık başlar, temponuz tamamen düşer. İlk günler bir-iki saatle başlayıp yavaş yavaş çalışma temponuzu artırın.

4- Matematik Bilgilerinizi Oturtun

Öğrenilmesi uzun bir süreç isteyen ilk derslerden bir tanesidir matematik. Çalışırsınız, anlayamazsınız ya da anlayamadığınızı sanırsınız. Pes etmeden çalışmaya devam ettiğiniz sürece; bir süre sonra her şeyin kendiliğinden kafanıza yerleştiğini göreceksiniz. Bunun için de matematik çalışmaya zamanında başlamak ve asla pes etmemek gerekir.

5- Başarı Ayrıntlılarda Gizlidir

KPSS’den yüksek puan alanların ayrıntılara önem veren kişiler olduğu bilinmektedir. Geneli herkes bilir; önemli olan özele girmektir. Çoğu defa sorular hiç ummadığımız ayrıntılardan gelmiyor mu?

6- Özet Çıkarmaya Üşenmeyin

KPSS’den yüksek not almanın temel yolu, bilgiyi akılda tutmaktır. Bilgiyi akılda tutmanın en temel yolu ise onu tekrarlamaktır. Tekrarlamanın en kolay yolu da özet çıkarmaktır. ‘’Alim unutur, kalem unutmaz.’’ demiş atalarımız. Ne çalışırsanız çalışın, çalıştıklarınızdan notlar alın ve sık sık tekrarlayın. Bu kesinlikle zaman kaybı değildir. Önemli olan bilgiyi öğrenmek değil, akılda tutup, zamanı gelince de uygulayabilmektir.

7- Konuları İyice Kavramadan Testlere Geçmeyin

Her kesimden ‘’bol bol soru çöz’’ tavsiyesi gelse de siz, konularınızı iyice kavramadan soru çözmeye geçmeyin. Bir sayfalık konuyu öğrenmeniz dakikalarınızı alır; oysa tek sayfalık konudan çıkarılabilecek soruları çözmek saatlerinizi alabilir.

8- Herhangi Bir Dersi Gözden Çıkarmayın

‘’Amaan, matematiksiz de yaparım!’’, ‘’Coğrafyadan çakmıyorum.’’, ‘’Anayasa çok karışık.’’ Söylemlerinizden vazgeçin! KPSS’den yüksek puan almak istiyorsanız, hepsine çalışacak, eksiklerinizi tamamlamaya çalışacaksınız.

9- Deneme ve Test Çözmek İçin Zamanınız Kalsın

Konularınızı bitirmek için son günleri beklemeyin. Sınava üç ay kala, konularınız bitmiş olsun. Artık bol bol soru çözüp, denemelerle kendinizi deneyin ve eksik konularınızı tekrar gözden geçirin. Bunları yaparken de şimdiye kadar çıkardığınız özetleri tekrar etmeyi unutmayın.

10- Zamanla Yarışın

KPSS’de en fazla dert yakınılan konulardan bir tanesi, zamanın yetmeyişidir. Siz öncesinde gireceğiniz deneme sınavlarında zamanla yarışarak en kısa sürede sınavı bitirmeye çalışacaksınız. Bunun için de en pratik yolları ve soru çözme tekniklerini iyice öğrenin. Umarız hakkettiğiniz puanı alır ve atanırsınız.

KPSS Hazırlık süresince ve sonrasında www.kpsscafe.com.tr sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz.

NOT: Kpsscafe.com tarafından hazırlanan bu haber " 

www.kpsscafe.com.tr

" şeklinde Aktif link verilmeden kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır.

27 Nis 2014 - 22:23 - KPSS



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler