Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) Devlet Memurluğundan Çıkarma Cezası Yayımlandı!

Resmi Gazetede, KHK yayımlanmıştır. Yayımlanan bu KHK içeriğinde de, devlet memurluğundan çıkarma cezasına yönelik yeni madde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Devlet memurluğundan çıkarma cezasına yönelik detaylar haberimizde...

23.01.2017 tarihli Resmi Gazete' de, 682, 683, 684 ve 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlanmış, bu Kanun Hükmünde Kararnameler çerçevesinde de, 682 nolu kararnamede " Devlet memurluğundan çıkarma cezası " üzerine yönelik yeni tedbirler kamuoyuna aktarılmış durumdadır. Yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe giren KHK içeriğinde, ilgili madde üzerinde aşağıdaki ifadeler yer edinmiştir:

Devlet memurluğundan çıkarma
MADDE 9
– (1) Devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanacak fiiller ve bu cezayı verme yetkisi ile ilgili olarak 657 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Ayrıca, aşağıdaki filleri işleyen personel de Devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılır;
a) Ülkenin bağımsızlığını zedelemeye, bütünlüğünü bozmaya ve milli güvenliği tehlikeye düşürmeye yönelik herhangi bir faaliyette bulunmak veya aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, vakıf, dernek ve benzeri teşekküle katılmak, bunlara yardım etmek veya bu yapılarla ilişki içerisinde bulunmak.
b) İşkence yapmak.
Ağırlaştırıcı nedenler
MADDE 10 – (1) Amirin emrinin yapılmaması fiilinin neticesinde, Devlet ya da kişiler zarara uğratılmış ya da hizmetin gecikmesine ya da durmasına neden olunmuşsa doğan zararın derecesine ya da durumun ağırlığına göre meslekten çıkarma cezası uygulanabilir.

(2) Görev yerinden ayrılmak fiili uzun süreli veya görevi aksatacak biçimde olmuşsa ya da Devleti veya kişileri zarara uğratmışsa durumun niteliğine, ağırlığına ya da zararın derecesine göre meslekten çıkarma cezası uygulanabilir.

(3) Yazılı kağıt, belge ve kayıtlar üzerinde işlenen yasak fiiller Devlet veya kişileri zarara uğratmış ya da hizmetin gecikmesine, durmasına veya aksamasına neden olmuşsa durumun ağırlığına ya da zararın derecesine göre meslekten çıkarma cezası verilebilir.

(4) Nöbet görevine gelmemek veya nöbet talimatına aykırı davranmak fiili Devlet veya kişilerin zarara uğramasına yol açmış ise durumun niteliğine ve ağırlığına göre meslekten çıkarma cezası uygulanabilir.

(5) Silahıyla ölüme sebebiyet vermek fiilinin işleniş şekli, durumun ağırlığı ya da zararın derecesine göre meslekten çıkarma cezası verilebilir.

(6) Silahıyla dikkatsizlik, tedbirsizlik veya ihmal sonucu yaralamaya sebebiyet vermek fiilinin işleniş şekli, durumun ağırlığı ya da zararın derecesi ile fiilin konusunun önem ve değerine göre meslekten çıkarma cezası verilebilir.

(7) Meskûn yerlerde silah atmak fiili Devlet veya kişilerin zarara uğramasına yol açmış ise durumun niteliğine ve ağırlığına göre meslekten çıkarma cezası uygulanabilir.

(8) Görevde uyumak fiili Devlet veya kişilerin zarara uğramasına yol açmışsa durumun niteliğine ve ağırlığına göre meslekten çıkarma cezası uygulanabilir.

(9) Muhtelif mazeretler ileri sürmek suretiyle tevdi edilen göreve gitmemek fiili hizmetin aksamasına veya kamu zararının oluşmasına neden olmuşsa meslekten çıkarma cezası verilebilir.

(10) Görevin takdir ve yerine getirilmesinde müsamaha veya savsaklama fiili Devleti veya kişileri zarara uğratmış veya hizmetin gecikmesine, durmasına ya da aksamasına neden olmuşsa durumun ağırlığına ve zararın derecesine göre daha ağır cezalardan birisi verilebilir.

(11) Silahıyla yaralamaya kasten sebebiyet vermek fiilinin işleniş şekli, durumun ağırlığı ya da zararın derecesine göre yirmidört ay uzun süreli durdurma cezası verilebilir.

(12) Denetleme ve soruşturma görevlerini savsaklamak fiili hizmetin gecikmesine, durmasına, aksamasına neden olmuş veya Devlet ya da kişileri zarara uğratmışsa durumun ağırlığına yahut zararın derecesine göre, dört ay kısa süreli durdurma cezası uygulanabilir.

(13) Bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirlenmiş ve bir disiplin cezasıyla yaptırıma bağlanmış fiillerin sahil güvenlik personelince yurtdışı liman ziyaretlerinde veya Türk karasuları dışında işlenmesi halinde, uyarma ve kınama cezası gerektiren fiillerde meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı da dikkate alınarak aylıktan kesme, kısa veya uzun süreli durdurma cezası; aylıktan kesme, kısa veya uzun süreli durdurma cezası gerektiren fiillerde ise yine meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığı dikkate alınarak meslekten çıkarma cezası verilebilir.

Yayımlanan KHK çerçevesinde devlet memurlarının, nöbet görevine gelmemesi, silahla dikkatsiz davranışları, hizmet gecikmesine, durmasına veya yerine getirilmesine engel olacak davranışlar sergilenmesine kadar etki altına alan bir düzenleme getirilmiş durumda. Madde içeriğinde de belirtildiği üzere, durumun niteliği de burada önem teşkil ediyor olacak. Devlet memurlarının, devlet memurluğundan çıkarma cezası ile karşılaşmaları, bu maddelerdeki faaliyetleri işlediğine veya işlememelerine, bu faaliyetlerin etki veya sonuçlarının ne olduğuyla doğru orantılı olarak ilerletilecek.

Ayrıca, görevi sırasında uyumak, denetleme faaliyetleri ya da, soruşturmalarda görevini yerine getirmemek de, devlet memurluğundan çıkarma cezası olarak kamu personellerine uygulanabilecek.

Devlet memurlarına yönelik tüm gelişmelerden haberdar olmak için, KPSS CAFE mobil uygulamamızı indirebilirsiniz.

Uygulamayı indirmek için > TIKLAYINIZ

Memur adayları ve memurlar grubumuza ücretsiz katılmak için > TIKLAYINIZ

kpsscafe.com.tr | KONYA

23 Oca 2017 - 08:44 - Kamu



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler