Son Dakika! Büyüme Rakamları Açıklandı! Türkiye Çift Haneli Büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'nin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 oranında büyüdüğünü açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek verilerine göre Türkiye yüzde 11.1 büyüme gösterdi.

Son Dakika! Büyüme Rakamları Açıklandı! Türkiye Çift Haneli Büyüdü
Son Dakika! Büyüme Rakamları Açıklandı! Türkiye Çift Haneli Büyüdü
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Son Dakika! Büyüme Rakamları Açıklandı! Türkiye Çift Haneli Büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'nin 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 oranında büyüdüğünü açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek verilerine göre Türkiye yüzde 11.1 büyüme gösterdi.  

EKONOMİ BAKANI'NDAN VERİLERİN AÇIKLANMASINDAN SONRA İLK TWEET

TÜİK tarafından açıklanan veriler şu şekilde ; 

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) % 11,1 arttı

Gayrisafi yurtiçi hasıla üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,1 arttı.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde cari fiyatlarla %24,2 artarak 827 milyar 230 milyon TL oldu.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri %2,8, sanayi sektörü %14,8 ve inşaat sektörü %18,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %20,7 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,6 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,2 arttı.   



Hanehalklarının ve HHKOK’ların toplam nihai tüketim harcamaları %11,7 arttı

Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %11,7 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %2,8, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %12,4 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı %17,2, mal ve hizmet ithalatı ise %14,5 arttı

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %17,2, ithalatı ise %14,5 arttı.



İşgücü ödemeleri  %14,4 arttı

İşgücü ödemeleri, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %14,4, net işletme artığı/karma gelir %33,3 arttı.
 
İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içerisindeki payı %32,7 oldu

İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın aynı çeyreğinde %35,6 iken bu oran 2017 yılının üçüncü çeyreğinde %32,7 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %48,7'den %52,2' ye yükseldi.



Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 29 Mart 2018’dir.
__________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırma Model Belirleme Döneminde Değişiklik: 2009 bazlı zincirlenmiş GSYH hacim endekslerinin model belirleme çalışması her yılın son çeyrek verisi yayımlandıktan sonra takip eden dönemde gerçekleştirilmekteyken, 2017-III. dönemden itibaren yeni model belirleme, bir önceki yıla ilişkin Yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ve ikinci çeyreğe ait Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla sonuçlarının açıklanmasını takiben gerçekleştirilecektir. Bu haber bültenindeki mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriler 2017-II. Çeyrek verileri kullanılarak oluşturulan modellere göre yayımlanmıştır.

KPSSCAFE.COM.TR - ANKARA

11 Ara 2017 - 09:54 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler