SMA Hastası Eymen Bebeğin Vefatı Ardından Bakanlık Devreye Girdi! SMA Hastaları İçin Kritik Açıklama

SMA hastası bebekler hakkında uzun zamandır ülkemizde çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri devam ediyordu. Geçtiğimiz gün ise 8 aylık Eymen Bebek SMA hastalığına daha fazla dayanamadı ve vefat etti. Sağlık Bakanlığı ise bu konuya el atmaya karar verdi. Peki SMA hastalarına verilen haber ne?

SMA Hastası Eymen Bebeğin Vefatı Ardından Bakanlık Devreye Girdi! SMA Hastaları İçin Kritik Açıklama
Haber albümü için resme tıklayın

SMA Hastası Eymen Bebeğin Vefatı Ardından Bakanlık Devreye Girdi! SMA Hastaları İçin Kritik Karar

SMA hastalığının ilaç ücretlerinin çok yüksek olması nedeni ile, aylardır ülkemizde sosyal sorumluluk projeleri yapılıyor ve gerekli para toplanmaya çalışılıyor. Son olarak Eymen bebek için yeterli para toplanamadı ve ülkenin yüreğine giren minik Eymen hastalığa yenik düştü. Sağlık Bakanlığı ise SMA lı bebekler için yeni bir projeye adım attı ve ilaçlarını temin etmesi için SGK'ya yazı gönderdi.

Fiyatları oldukça yüksek olan bu ilaçları artık Sağlık Bakanlığı ya da SGK mı temin edecek? İşte Sağlık Bakanlığı'nın o önemli açıklaması;

“08/05/2017 tarihli 23642684-010.99- E.903 sayılı yazımız ile, bilimsel kanıtlar çerçevesinde, oluşturulan kullanım kriterlerine uyan SMA Tip 1 vakalarında, Nusinersen etkin maddeli Spinraza isimli ilacın kullanımının uygun olacağının değerlendirildiğini belirten görüşümüz kurumunuza iletilmişti.
22/05/2017 tarihi itibarı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığına Spinraza isimli ilaç için, 253 hasta adına yurt dışı ilaç kullanım başvurusu ulaşmıştır (253 hastanın 132'si SMA Tip 1 tanılıdır). Bu başvurular; ilgili yazıda belirtilen 05/04/2017 tarihli toplantıda belirlenen yurt dışı ilaç kullanım kriterleri doğrultusunda TİTCK bünyesindeki bilimsel komisyon tarafından değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda, ülkemizde ruhsatı ve ruhsat başvurusu bulunmayan ilgili ilacın 31 hastada (Erken erişim programı kapsamına alınan 10 hasta dışında) yükleme dozu olan ilk 4 dozunun kullanımına onay verilmiştir. Onay yazıları başvuruyu yapan hekimlere ve ilacın temininin sağlanması amacıyla Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) iletilmiştir.
132 SMA Tip 1 tanılı hastamız, İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programı kriterlerine göre değerlendirildiğinde ise, bu hastaların 114'ünün bu kriterleri karşıladığı görülmüştür (31 yurt dışı ilaç kullanım onayı alan hastamız dahil).
İlgili yazı kapsamındaki kriterlere uyan hastalarımız ile birlikte İnsani Amaçlı İlaca Erken Erişim Programı kriterlerine uygun SMA Tip 1 tanılı hastalarımız için de ilgili ilacın geri ödeme kapsamına alınması çalışmalarının yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”

Sağlık Bakanlığı SGK'ya öneride bulundu. Peki SGK ne cevap verecek ilaçların ücretlerini karşılayacak mı? Gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

ANINDA KOLAY VE ÜCRETSİZ ERİŞİME ŞİMDİ ULAŞIN >>> ios mobil uygulamamızı cep telefonunuza yüklemek için ----> tıklayınız android mobil uygulamamızı ücretsiz yüklemek için ---->>> tıklayınız

kpsscafe.com.tr|ANKARA

24 May 2017 - 01:41 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler