Tansiyon (Kan basıncı) nedir?

Kanın atardamar içendeki basınca kan basıncı veya tansiyon adı verilir.

Kanın atardamar içendeki basınca kan basıncı veya tansiyon adı verilir.

Kan basıncı kalp tarafından pompalanan kanın atardamarlara yaptığı basınca verilen isimdir. Kalp tarafından pompalamasıyla birlikte kasılma basıncı daha sonra ise gevşeme basıncı oluşur.

Kanun kasılma basıncına büyük tansiyon gevşeme tansiyonuna ise küçük tansiyon adı verilir.

 

Normal kan basıncı değeri nedir?

Günümüzde normal kan basıncı değeri büyük tansiyon 120 Küçük Tansiyon 80 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre değişmeksizin normal tansiyon değerleri budur.

Yaşa göre normal tansiyon değerinde artış görüleceğinden 130/90 normal olarak kabul edilmiş isede bazı otoritelerce herkesteki normal tansiyon durumunun yaşa bakılmaksızın 120/80 olması gerektiği yönündedir.

Tansiyon ölçen aletlere tansiyon aleti adı verilir ve genel olarak bilek ve koldan ölçen tansiyon aletleri bulunmaktadır. Bilekten ölçen tansiyon aletlerine nazaran koldan ölçen tansiyon aletlerinin daha güvenilir olduğu söylenmektedir.

Tansiyon insanlarda ve hayvanlarda farklılıklar göstermektedir. Örnek verecek olur isek bir zürefada tansiyon değeri büyük tansiyon 260’tır. Yani insanda normal olan büyük tansiyon 12 iken zürefada normal kabul edilen büyük tansiyon 260’tır. Buda Kalbin zürefanın boyunun uzun olması nedeniyle kanın tüm organlara ulaşabilmesi için yüksek basınçta kan pompalaması gerektiğindendir.

 

Azmi GÜNEŞ/ Kpsscafe.com

NOT: Kpsscafe.com tarafından hazırlanan bu haber/makale  “www.kpsscafe.com.tr” şeklinde aktif link verilmeden kesinlikle kullanılamaz. Aksi takdirde tüm yasal girişimler yapılacaktır.

04 Eyl 2014 - 12:00 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler