Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor.
AK Parti'nin, siyasi partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üstüne Meclis'te kurulacak komisyonun izni ve Genel Kurul'un onayı üzerine açılmasını, siyasi partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.
13 Mart 2015 Cuma 23:27

AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile öneride değişiklik yapıldı ve siyasi partilere kapatma davası açılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda da onaylanması koşulu getirildi.
Buna göre, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, Meclis'te ileri sürülen düşünceler ile idarenin fiil ve işlemleri odaklaşmanın tespitinde gözetilmeyecek.
PARTİLERİN MALİ DENETİMİNİ SAYIŞTAY YAPACAK
Siyasi partilerin gelir ve masraflarının amaçlarına müsait olması gerekecek. Bu kuralın uygulanması kanunla düzenlenecek. Siyasi partilerin mali kontrolü Sayıştay tarafından yapılacak. Sayıştayca siyasi partilerin mal edinimleri ile gelir ve masraflarının kanuna uygunluğunun tespiti, bu hususun kontrol yöntemleri ve aykırılık halinde uygulanacak yaptırımlar kanunda gösterilecek. Sayıştay'ın bu kontrol sonunda vereceği kararlar kesin olacak.
Siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin dava talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca TBMM'ye ulaştırılacak. TBMM'de talebin ulaştığı tarihte grubu yer alan her siyasi partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyon 30 gün içinde oluşturulacak. Meclis Başkanı komisyona başkanlık edecek ancak oy kullanamayacak. Komisyonun dava açılmasına izin verilmesi ya da aksi yöndeki kararını kuruluşundan itibaren en geç 30 gün içinde aza tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve gizli oyla verecek.
Komisyonun kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda en geç 30 gün içinde genel görüşme usulüne göre görüşülerek, gizli oyla karara bağlanacak. Genel Kurul'da karar yeter sayısı aza tam sayısının üçte ikisi olacak. Genel Kurul'un vereceği karar yargı kontrolü dışında tutulacak.
Meclis'teki siyasi parti gruplarınca, izin talebiyle alakalı görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. İzin talebini görüşecek komisyonun oluşumu, izin talebinin görüşülme usul ve esasları
Meclis İç Tüzüğü'yle düzenlenecek.
Anayasa Mahkemesi, kapatma yerine, dava mevzusu eylemlerin ağırlığına göre alakalı siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından yoksun bırakılma, bağlı olduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tali olup, tek başına dava mevzusu yapılamayacak.
Teklifle Anayasa'nın 69. maddesindeki siyasi partilerin "temelli" kapatılması ile temelli kapatılan bir partinin başka isim altında kurulamayacağına ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılacak.
Bir siyasi partinin kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle sebep olan kurucuları dahil azaları için öngörülen siyaset yasağı süresi 5 seneden 3 yıla inecek.
Kaynak : NTV
Son Güncelleme: 13.03.2015 23:40