Sanayi Gelişimi İşsizliğe Çözüm Olur mu?

Sanayicilerin başarısı işsizliğe çözüm olacak mı göreceğiz.

Sanayicilerin başarısı işsizliğe çözüm olacak mı göreceğiz...

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, temmuzda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 3,2 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3,6 artış gösterdi.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde temmuzda yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 6,2 arttı.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,63 düştü.

AA Finans'ın sanayi üretimi beklenti anketinde, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 1,14, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 0,60 olmuştu. Ankete katılan ekonomistler, temmuzda arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,51 düşeceğini tahmin etmişlerdi.
ANA SANAYİ GRUPLARI
Ana sanayi gruplarına bakıldığında, temmuzda bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 0,1 azalırken, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 3,5, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1,2, enerji yüzde 1,7, sermaye malı imalatı yüzde 6,1 artış kaydetti.

İmalat sanayinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 30,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 14,7 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 9,3 ile mobilya imalatı izledi.

İmalat sanayi endeksinde, temmuzda bir önceki aya göre en fazla gerileme ise yüzde 3,7 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu sektörü, yüzde 3,4 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, yüzde 2,7 ile de deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.

TÜİK verilerine göre, haziranda 2010=100 temel yıllı sanayi üretim endekslerinin takvim etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranları şöyle:

Yıl Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Yıllık Ortalama
2011 19,8 14,4 11,4 9,6 8,7 9,6 8,9 7,7 7,9 10,8 7 3,3 9,6
2012 0,7 2,2 3,7 4,8 5,8 2,1 3,3 0,8 4 0,9 2,9 -0,9 2,5
2013 2 4,6 2,2 2,7 0,2 5 3,9 0,7 6,5 1,5 4,7 7 3,4
2014 7,1 4,6 4,2 4,6 3,5 1,4 3,6
"SANAYİCİLERİN BAŞARISI"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yazılı açıklamasında, TÜİK'in açıkladığı temmuz ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.

Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,8, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 arttığını aktaran Işık, bu yıl büyümede ihracatın ağırlıklı rol oynamasını beklediklerini ifade etti.

Özellikle Avrupa'daki gelişmelerin bu beklentiyi desteklediğini belirten Işık, Türkiye'nin en önemli ihracat pazarları arasında yer alan Irak'ta yaşanan gelişmeler ile Rusya bölgesindeki olayların ihracat üzerinde olumsuz etkilerinin de görülmeye başladığını ifade etti.

Buna rağmen, temmuz ayında sanayi üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda artış göstermesinin, Türkiye ekonomisinin ve sanayicilerin ciddi bir başarısı olduğunu vurgulayan Işık, şunları kaydetti:

"Temmuz ayı sanayi üretim rakamlarında en sevindirici hususlardan birisi de sermaye malı üretiminin ciddi artış göstermesidir. Bu durum ülkemizde yatırım ortamının düzeldiğini, güvenin arttığını ve ileriye dönük olarak olumlu gelişmeler beklendiğini göstermesi açısından önemlidir. Irak ve Rusya pazarlarımız yeniden istikrar kazandıkça, sanayicilerimiz bu bölgelerde yeni kanallar, alternatif güzergahlar keşfettikçe, sanayi üretimi bundan da olumlu bir şekilde etkilenecektir.

Türkiye çok sağlam bir ekonomiye sahiptir ve bunu her gelişmede bir kere daha göstermektedir. Çok kısa süre içinde devletin ve AK Parti'nin üst düzey kadrolarında yaşanan değişim, ekonomimiz açısından da olumlu bir test olmuştur. Bu hükümet, 9 aylık geçici bir hükümet mantığına sahip değildir. Tam aksine 2023 vizyonuyla hareket etmektedir. 62. Hükümet Programı'nda bu vizyon açıkça görülmektedir."
"REKABETÇİ BİR REEL SEKTÖR İNŞA EDECEĞİZ"
Hükümet programında reel ekonomiye, sanayi üretimine, KOBİ'lere ve özellikle Ar-Ge konusuna çok geniş yer ayrıldığına dikkati çeken Işık, bu durumun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yapacağı çalışmaların önemini ve değerini de ortaya koyduğunu ifade etti.

Bakan Fikri Işık, kendilerinin bu sorumluluğun farkında olduğunu belirterek, "Çalışmalarımızı bu yönde sürdürmek hususunda kararlıyız. Sanayicilerimizle el ele vererek, her açıdan rekabetçi bir reel sektör inşa edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

sabah

08 Eyl 2014 - 11:52 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler