Parası olan kendini diğerlerinden üstün görüyor!

Üst sınıfların düşüncelerini güvenle ifade edebilmesi, iş görüşmelerinde daha başarılı olmasını sağlıyor

Parası olan kendini diğerlerinden üstün görüyor!
Parası olan kendini diğerlerinden üstün görüyor!
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Psikologlar, ekonomik durumu iyi olan kişilerin kendini diğerlerinden üstün gördüğünü ve “aşırı özgüvenli” davrandığını keşfetti. Buna göre üst sınıftan kişiler, bilmediği konularda konuşurken bile yetkin görünebiliyor. İşçi sınıfına mensup bireyler tevazu ve güvenilirliği esas alırken, üst sınıfların düşüncelerini güvenle ifade edebilmesi, iş görüşmelerinde daha başarılı olmasını sağlıyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Virginia Üniversitesi’nden öğretim üyesi ve araştırmanın başyazarı Peter Belmi konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Avantajlar avantajları beraberinde getiriyor. Sosyal sınıfların, bireylerin sergilediği tutumu şekillendirerek, sınıf hiyerarşisinin bir nesilden diğerine aktarılmasını sağladığını düşünüyoruz.”

Journal of Personality and Social Psychology adlı bilimsel yayında yer verilen  araştırmaya göre, bu aşırı özgüven, üst sınıfta doğan kişilerin orada kalmasını sağlıyor.

Araştırmacılara göre, bu özgüven orta sınıf ve işçi sınıfı arasındaki değer farklılıklarından kaynaklanıyor.

Dr. Belmi, “Orta sınıfa mensup bireyler, düşündüklerini, hissettiklerini güvenle ifade etmeyi öğrenir. Buna karşılık, işçi sınıfındaki kişilere tevazu, güvenilirlik ve hiyerarşideki yerini bilmesi öğretilir” dedi.

Araştırmacılar, sosyal sınıf ve özgüven arasındaki ilişkiye dair çeşitli çalışmalar yürüttü. En büyük çalışma, Meksika'da kredi arayan 150 binden fazla küçük işletme sahibiyle yapıldı.

Kredi başvurusunda bulunanların sosyal sınıfını saptamak için kişilerin gelirine, eğitim düzeyine ve toplumdaki konumlarına bakıldı. Deneyde bu kişilerden bilişsel bir testi tamamlaması ve sonra, 1 ila 100 arasında kaç puan aldıklarını tahmin etmesi istendi.

Psikologlar puanları başvuru sahiplerinin tahminleriyle karşılaştırdığında, üst sınıftan bireylerin puanlarına dair abartılı tahminler yaptığını gördü.

Ekonomik durumu iyi olan kişilerin, bu gibi başvurularda seçilme ihtimalinin arttığını söyleyen Belmi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Özgüvenli olmayı yetenekli olmakla karıştırdığımız sürece eşitsizlik de devam edecektir.”

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

20 May 2019 - 22:12 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler