KYK Borçları Meclis Gündemine Gelecek Mi? KYK Borçlarında Son Durum Ne?

Milyonlarca öğrenci ve mezunlar tarafında KYK borçlarıyla alakalı olarak araştırmalar devam ediyor. Meclisin toplanmasıyla beraber çalışmaların hız alacağı bilinirken KYK borcuyla alakalı olarak merak edilenleri derledik...

"KYK Borçları Silinsin, Tüm Öğrencilere Burs Verilsin"
Flaş Kulis: KYK Borçları Silinecek, Ödeyenlerin Paraları İade Edilecek
+7
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 2019 tarihinde özel oturum ile toplanacak.

NİSAN AYI MECLİS İÇİN YOĞUN GEÇECEK

Türkiye 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimler sonrasında siyasi gündemden ayrıldı ve milyonları ilgilendiren gündem konularının ele alınması konuşuluyor.

Söz konusu Meclis yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına 24 Şubat tarihinde ara vermişti.

3600 EK GÖSTERGE, NAFAKA VE YENİ ASKERLİK SİSTEMİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ana gündemi ise 

"3600 Ek Gösterge, Nafaka Ve Yeni Askerlik Sistemi" olarak biliniyor.

PEKİ KYK BORÇLARI GÜNDEME GELECEK Mİ?

Halen öğrenciliği devam edenler ve mezun olmuş olanlar tarafından merak edilen KYK borçlarının ne zaman silineceği tartışılıyor tartışılıyor.

Ancak bu konuda net bir adım atılmış değil. Meclis'in ana gündem maddesinin 3600 Ek Gösterge, Nafaka Ve Yeni Askerlik Sistemi olması nedeniyle KYK borçlarının silinmesi teklifiyle alakalı olarak gecikme yaşanabilir.

Bu konuda gereken adımlar atıldığında veya kanun teklifleri verildiğinde detayları sitemizde paylaşacağız...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK borcu hakkında yaptığı açıklamasında ise;

"Bir şeyi buradan ifade edeyim. Gençler sadece burs istiyor. Ben de diyorum ki, kredi niye istemiyorsunuz? Kredi de isteyin.

Burs diyelim ki 1 milyon 600 bin öğrenciden 500-600 binine burs veriyorsak; diğerine de kredi verme şansımız var. her müracaat edene biz burs veya kredi veririz.

Şimdi burada kredinin bir avantajı var, siz benden iyi biliyorsunuz. Nedir o? Faiz yok, iki sigortalı bir işe girmeden ödeme de yok.

Ondan sonra ödemeye başlayacaksınız. Taksitlere gelince taksitler de öyle sıkıntıya düşürücü miktarda değil.

KYK borçları çalışanı rahatsız etmeyecek şekilde taksitlerle ödeniyor.

KYK borçları çalışanı rahatsız etmeyecek şekilde taksitlerle ödeniyor. Bunlar krediden kaynaklanan borçlar. Burslar karşılıksız.

Bu soruya bir Bay Kemal gibi bir de Tayyip Erdoğan gibi cevap verilir. Bay Kemal gibi cevap verirsek 'sildim gitti' der.

Ama ben Erdoğan gibi cevap verirsem, ben 82 milyonun burada hakkının olduğu bir parayı korumak uğruna bunu vermem lazım.

Kredide iş bulduğunuz zaman faiz yok, bu borcunuzu ödemeye çalışıyorsunuz. Taksitleri de bunların çok düşük. Harçları kaldırdık mı, kaldırdık.

Sigortalı bir işe girdiğin an taksitli ve faizsiz ödüyorsun. Bunu da artık devlete çok görmeyelim." demişti.

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, yoksul Anadolu çocuklarının ailelerinden gelen şikayetlere kayıtsız kalmadı ve konuyu meclise taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sosyal devlet ilkesinden hareketle tüm üniversite öğrencilerinin karşılıksız burs imkanından yararlanması gerektiğini vurguladı. Öğrencilere ‘öğrenim kredisi’ ve ‘burs’ adı altında maddi destekte bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’nun uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Dr. Şevkin, öğrenim kredisi ve burs alan öğrenci ayrımının ortadan kalkması gerektiğini vurguladı.

Dr. Şevkin, bu bağlamda Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu sorulara yanıt aradı.

1-    Kredi Yurtlar Kurumu’ndan burs alan öğrencilerin aldıkları bu burs hangi şartlarda öğrenim kredisine dönüşmektedir?

2-    Tüm öğrencilere geri ödemeli olduğu bilinen öğrenim kredisi verilmektedir ancak öğrenim bursu alacak öğrenciler hangi yöntemlerle belirlenmektedir?

3-    Anadolu’daki ihtiyaç sahibi aileler öğrenci çocuklarının ‘burs’ alamamasından yakınmaktadır. Bu konunun araştırılması ve sorunun giderilmesine yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

4-    Yoksul halk çocukları için öğrenim bursu alanını genişletmeyi düşünüyor musunuz?

5-    İşsizlik ve ekonomik kriz de göz önüne alınarak öğrencilerin öğrenim kredisinden kaynaklı borçlarının silinmesi düşünülmekte midir?

6-    Sosyal devlet ilkesinden esasla öğrenim kredisi ve öğrenim bursu ayrımını ortadan kaldırarak tüm öğrencilere karşılıksız ‘burs’ uygulamasının hayata geçirilmesi gerekmez mi?

Uzun zamandır gündemde olan ve çok fazla konuşulan KYK borçlarının silinmesi hususu ile ilgili flaş bir iddia da meclis kulislerinden geldi. Son günlerde özellikle muhalefet parti vekilleri KYK borçlarının silinmesi ile ilgili kanun teklifleri veriyor, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bu konuda ne yapacağı ile ilgili soru önergeleri veriliyor.

Meclis kulislerinden son dakika bilgisi olarak edindiğimiz bilgilere göre AK Parti 2019 yılında KYK Borcu olan öğrencilerin borçlarını affedeceği, KYK borç ödemesi yapanların da ödediği miktarı geri iade edeceği iddia edildi. Tüm bunlara ek olarak bundan sonra öğrencilere kredi değil direkt olark burs verileceği öne sürüldü.

Şimdilik iddia olan bu konuda Cumhurbaşkanı ve Berat Albayrak'ın fikir birliğine vardığı ancak seçimlere yoğunlaşılması gerektiği konusunda karar aldıkları belirtiliyor.

Bazı vekiller ise 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi bu konuya netlik kazandrılmasının seçimleri olumu yönde etkileyeceği görüşünü de ifade ettikleri belirtiliyor.

24 Haziran seçimlerinden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki sahur programı ile ilgili eşi Emine Erdoğan'ın Twitter paylaşımın altına bir üniversite öğrencisinin Kredi Yurtlar Kurumu'ndan aldığı kredi borcunun silinip silinmeyeceğine ilişkin sorusuna '' "Diğer adaylar, Allah selamet versin, biz diyor sileriz. Biz 'dürüst olalım' diyoruz. Yapamayacağımız bir şeyin sözünü vermeyelim" diyerek cevap vermişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de açıkladığı "100 günlük icraat planı" içerisinde olması beklenen KYK Borçlarının silinmesi konusu maalef icraat planı içerisinde yer almadı. Nisan 2018'de CHP'li bir milletvekili KYK borçlarının silinmesi için TBMM'ne kanun teklifi vermişti ancak 24 Haziran seçimlerinin araya girmesi sonucu sonuçsuz kalmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarına dair soru önergelerinden daolayı elde ettiği verileri da daha önce kamuoyu ile paylaşmış ve kredi ve öğrenim borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 342 bin 282, borcun ise 2 milyar 95 milyon 228 bin 502 lira olduğunu belirtmişti.

Bu verileri 2017 yılında “Yüzbinlerce genç icra tehdidi ile karşı karşıya” açıklaması ile paylaşan Ali Haydar Hakverdi’nin 27 Eylül 2018 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yönelttiği “Öğrenim kredilerinden dolayı haciz işlemi başlatılan kaç kişi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?” sorusuna Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevap acı tabloyu ortaya çıkardı.

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü Ali Haydar Hakverdi’nin soru önergesine verdiği cevapta;

“Öğrenim veya katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279.897 kişi..” olarak açıklandı.

BORÇLARIN SİLİNMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ, Öğrenim ve Katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair Kanun Teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

'MEZUNLAR, ANNELER VE BABALAR ŞİKAYET EDİYOR'

Son günlerde bir çok kişinin öğrenim ve katkı kredileri nedeniyle icralık olduğuna dair gerek sosyal medya da gerekse sokakta bir çok üniversite mezunu yurttaşlar ve anne babalar tarafından kendisine çok sayıda şikayet geldiğini ifade eden CHP'li Ali Haydar Hakverdi bir açıklama yaparak şunları söyledi;

“ Ülkemizde işsizlik her geçen gün artmakta ve hükümetin yanlış politikaları yüzünden yaşanan kriz daha da derinleşmektedir. Son açıklanan Temmuz ayı verilerine göre 15 ila 24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı  yüzde 19,9 olarak açıklandı. Krizin daha ağır hissedilmeye başlandığı Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ait veriler henüz gelmedi. Yani her 5 gencimizden biri işsizken bir de üzerlerine haciz yükü binmiş durumda. İcra takibi yapılan kişi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarındadır.''

'BÜYÜK ŞİRKETLERİN VERGİ BORÇLARI SİLİNİYOR'

Ali Haydar Hakverdi şöyle devam etti; 

''Birçok büyük şirketin milyarlarca liralık vergi borçları silinirken bu ülkenin eğitimli fakat işsiz bırakılan gençlerinden verilen öğrenim kredilerinin icra yolu ile alınmaya çalışılması kabul edilir gibi değil. Milletimize hakaret etmesine rağmen vergi borcu silinen sözde işadamları, milyarlarca liralık saraylarda badem sütü ile beslenen tek adamlar, devlet garantisi verilerek yaptırılan sözde yatırımlardan edilen zararlar düşünüldüğünde  bu rakam birilerinin içtiği “ejder suyu” parası” kalır.  Cumhuriyet Halk Partisi olarak öğrenim kredi borçlarının silinmesi ve bundan sonra verilecek kredilerin karşılıksız olarak verilmesine dair geçtiğimiz dönem verilen kanun teklifleri gündeme dahi alınmadı. Bu veriler ışığında kanun teklifimizi yenileyerek TBMM başkanlığına göndermiş bulunmaktayım. Tüm partilerden bu sorunun çözümüne dair katkı bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

19 Nis 2019 - 21:34 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

07

Ahmet - Muhterem Profesör Doktor Hacı Recep Tayip Erdoğan Hazretlerinin Saray giderleri fazla olduğu için bu kanun önergesini reddedeceğini düşünüyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
06

Asd - 82 milyonun hakki diyor elin suriyelilerine 35-40 milyar harciyor yetmiyor maas bagliyor kendileri ulkenin anasini aglatip 82 milyonun hakkini yiyor bu taraftan icralik olan kendi genclerininde 2 milyarlik borcunu silmiyor. Ulkede istihdam mi var is mi bulabiliyor ki bulsa bile aldigi maas ne 2 bin liraya o borcu nasil odeyecek tuzu kuru tabi kendisini ve cevresinde kim varsa hepsini multi milyarder etti boyle Allahsizlik boyle vicdansizlik boyle karsisindakini enayi yerine koyan bi insan yok yezidin nesli ne olacak ne beklenir ki boyle yezidden. yezidde muslumandi yezidde bunun gibi namaz kilip Allaha inaniyordu sozde tabi Allahin laneti uzerinize olsun hepsinin hesabini vereceksin. Yasattigini yasatmadan ölmüyeceksin seninde sonun orta dogudaki o zalim dikdatorler gibi olacak insAllah.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
05

Mahmut - Evliyim ve ödeyemiyorum karnımı zor doğuruyorum yazıklar olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
04

KYK ödüyor - Birincisi mezun olduktan sonra kesilen kredi ödeme zamanına kadar faiz yiyor faizli ödeme yapıyoruz mezun oldum iki sene süre iş bulmak için iş bulamadım paşa paşa ödüyoruz faiz de uygulanıyor erteleme yapınca da faiz yiyor artık milleti salak yerine koymayı kesin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
03

Reis - EVLIYIM ODUYEMIYORU. BORCLAR SILINSIN. KİTLERE KADRO İSTIYORUZ.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
02

Yıldız - Kesinlikle silinmeli yeter artık bıktık çoğu şeyden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34
01

Vatandaş - İş yok iş iş!!!! Bide kyk borcunu nasıl ödeyelim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Nisan 21:34


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler