Kriz 30 bin kişiyi işsiz bırakabilir

Antalya turizmi Rusya'da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. Eğer önlem alınmazsa 30 bin kişi işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Türkiye'nin 35 milyar dolara yakın turizm gelirinin yarısını sağlayan Antalya, Rusya krizine çözüm bulunamazsa yıllık 2 milyar dolar kayıpla karşı karşıya.
1 milyon turist kaybı anlamına gelen bu durum, sadece Antalya'da turizmden ekmek yiyen 30 bin kişinin işsiz kalmasına sebep olacak.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclisin işadamı üyelerine seslenen ATSO Yönetim Kurulu Başkan Davut Çetin, ekonominin 2009'dakine benzer bir durgunluk içine girdiğini söyledi. Bunun hükümete ve kamuoyuna doğru şekilde yansıtılması gerektiğini ifade eden Çetin, şubat ayından itibaren kur dalgalanması ve faiz tartışmalarının piyasada olumsuz etki oluşturduğunu belirtti.
Gelişmelerin Antalya ekonomisini de yakından ilgilendirdiğini ifade eden Davut Çetin, ekonomideki kötü gidişe kentten örnekler verdi. ATSO'nun şirket kayıtlarında geçen yıla göre yüzde 8'e yakın düşüş yaşandığını, gümrük verilerinde yüzde 6, ihracat rakamlarında yüzde 4'e yakın düşüş olduğunu ifade eden Çetin, inşaat yapı ruhsatlarında da yüzde 17 ile 35 arasında düşüş yaşandığına işaret etti. Çetin, turizmde ise düşüşün yüzde 6'ya ulaştığını, Rusya pazarında yüzde 41 gibi yüksek bir düşüş yaşandığını ifade etti.

TURİZMDE 2 MİLYAR DOLARLIK KAYIP

Antalya turizmini yakından ilgilendiren Berlin ve Moskova turizm fuarlarıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Çetin, Almanya pazarında durumun olumsuz olmadığını, ancak Avrupa pazarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Rusya'daki kaybın Avrupa'dan kapatılması gerektiğini ifade eden Çetin, "Rusya için beklentiler olumsuz olmaya devam ediyor. Rusya pazarı demek Türkiye için 4,5 milyondan fazla, Antalya için 3,5 milyon turist demek. Rus turist 9-10 gün kalan bir turist. Bu pazarda yüzde 20 düşüş 1 milyon turist demek. Bu Türkiye için milyondan fazla, Antalya için milyona yakın turist, yani doğrudan nereden baksanız 2 milyar dolardan fazla gelir kaybı demektir. Bunu çok önemsiyorum. Hepimiz bundan etkileneceğiz. Hepimizin Rusya'daki düşüyle ilgili çalışma yapmamız gerekiyor. Bu, Antalya için 30 bin, Türkiye için 40-50 bin istihdam kaybı ve işsizlik de yaratır." diye konuştu.
Çetin, krize karşı atılacak adımlar arasında Türkiye'ye 400 bin turist getiren operatörlere verilecek desteğin 100 bin turist ve üzeri getirenlere yayılacak şekilde genişletilmesini ve uçak başına 6 bin dolar verilecek desteğin süresinin uzatılmasını talep etti.

25 Mar 2015 - 09:34 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler