İlaç Kullananlar Dikkatli Olsun

İlaç kullanan kişiler, ilaç kullanmadan önce ve sonra ne yapmalıdır haberimizde. Sık kullanılan ilaçlar ile birlikte, nelerin yenilip yenilmeyeceğine sağlığınız için dikkat edin!

banner396

İlaç Kullananlar Dikkatli Olsun

İlaç kullanan kişiler, ilaç kullanmadan önce ve sonra ne yapmalıdır haberimizde. Sık kullanılan ilaçlar ile birlikte, nelerin yenilip yenilmeyeceğine sağlığınız için dikkat edin!

09 Mart 2015 Pazartesi 01:10
İlaç Kullananlar Dikkatli Olsun

İlaç kullanımında yapılan yanlışlar ile ilgili bir açıklama yapıldı.

 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Temel Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kevser Erol, ilaç kullananlara yediklerine dikkat etmeleri uyarısında bulunarak, "Her gün farkına varmadan tükettiğimiz besinlerin dahi bazı ilaçlarla negatif etkileşebilecekleri ve sağlığımızı tehlikeye atabileceği aklımızın bir köşesinde bulunmalıdır" diye belirtti . 

Erol, günümüzde insanların gidip daha çok ilaç kullanmaya başladığını ortaya koyarak , bazı durumlarda kısa süreli kullanılan sançı kesiciler, alerji ilaçları ve antibiyotiklerle uzun süreli kullanılan kolesterol düşürücüler, kan pıhtılaşmasını etkileyen ilaçlar, hipertansiyon, epilepsi, diyabet ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkilerinin çeşitli besinlerle değişebileceğini belirtti . 

İlaçların kişinin açlık ve tokluk durumuna da etkileri olduğunu ifade eden Erol, "Unutmamak lazım gelir ki bazı ilaçlar, besinlerle negatif etkileşebilir ve onların aç karnına alınmaları etkinliklerinin yeterli olabilmesi için son derece önemlidir. Besinlerin mideyi terk etme zamanı , midenin dolu olup olmamasına göre değişerek yaklaşık olarak iki saat kadar sürmektedir. O nedenle aç karına ilaç almak son yemekten iki saat akabinde ya da gelecek yemekten bir saat önce olarak değerlendirilmektedir" diye açıkladı . 

Erol, özellikle tiroid hormonu ve demir ilaçlarının aç karnına içilmesinin etkisini artıracağına değinerek, bazı ilaçların da besinler içindeki demir, kalsiyum, alüminyum gibi metal bileşikleriyle birleşmeleri dolayısıyla etkilerinin azaldığını açıkladı . 

Süt ve süt ürünlerinin kalsiyum, bütün yeşil yapraklı besinlerin de "demir" açısından zengin olduğuna dikkati çeken Erol, şu ifadeleri kullandı:

"Etkisinin azalmaması için tetrasiklinler ve kinolon grubu antibiyotiklerin bu tür besinlerle aynı anda ağız yolundan alınmaması önemlidir. Ayrıca ilaçlar, etkilerini gösterdikten akabinde karaciğer enzimleriyle parçalanarak, vücuttan atılmaktadır. Bu enzimler de bazı besinler tarafından artırılabilir. Örneğin proteinden zengin karbonhidrattan fakir diyet, sigara kullanımı ve lahana, karnabahar ve brüksel lahanası gibi besinlerin çok tüketilmesi bu istikametinde etki gösterir."

Sarımsağı aspirinle kullanmayın

Kişilerin "şifalı" olarak adlandırdıkları doğal ürünlerin de riskli olabileceğini dile getiren Erol, şu şekilde açıkladı :

"Sarımsak halk arasında ihtiyaç tansiyon, gerekse kolesterol düşürücü etkileri sebebiyle şifalı bir besin olarak algılanmaktadır. Şayet sarımsak çok tüketildiği vakit beraberinde da aspirinin ya da pıhtılaşmayı geciktirici bazı ilaçlar içildiğinde mide, beyinde kanama riskini artırabildiği bilinmektedir. Yine idrar söktürücü ilaçlar, vücutta su ve tuz kaybına yol açmaktadır. Bazıları sodyumu attığı halde, vücutta potasyum birikimi yapmaktadır. Bu yüzden muz, kayısı, kavun gibi potasyum açısından zengin olan besinleri tüketenler de bu tür ilaçların zararlı etkilerine maruz kalabilirler."

Erol, alkol kullanımın da bazı ilaçlarla çok fazla ciddi sıkıntılara sebep olabileceğine dikkati çekerek, şunları açıkladı :

"Örneğin mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaç ve antibiyotikler, tansiyon yükselmesi ve çarpıntı gibi tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bunun beraberinde mide rahatsızlığı yapabilen sançı kesicilerle alkol kullanımı mide kanamasına, diyabet, epilepsi ve alerji tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da negatif , sağlığı tehdit eden etkileşmelere yol açabilmektedir.  Tüm bunlar göz önüne alındığında her gün farkına varmadan tükettiğimiz besinlerin dahi bazı ilaçlarla negatif etkileşebilecekleri ve sağlığımızı tehlikeye atabileceği aklımızın bir köşesinde bulunmalıdır. Kullanmak mecburiyetinde olduğumuz ilaçlar hususunda eczacı ve hekimlere danışmak, bu negatif sonuçların önüne geçilmesi adına bir hayli önemlidir."
Cihan
>>2017 KPSS'YE GİRECEK ÖNLİSANS ADAYLARI DİKKAT!!!

Son Güncelleme: 09.03.2015 01:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
<strong>Dikkat!</strong> Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner389

banner394