Aile danışmanı alımı planlanmıyor

Aile danışmanı alımı planlamıyorBakanlığımıza ulaşan dilekçe içeriklerinde Aile Danışmanlığı ve Aile Sosyal Destek Danışmanlığı kavramlarının sıklıkla karıştırıldığı görülmektedir.

Aile danışmanı alımı planlamıyorBakanlığımıza ulaşan dilekçe içeriklerinde Aile Danışmanlığı ve Aile Sosyal Destek Danışmanlığı kavramlarının sıklıkla karıştırıldığı görülmektedir.

Aile Sosyal Destek Danışmanlığı kavramı 61. Hükümet Programında bir...

Aile danışmanı alımı planlamıyorBakanlığımıza ulaşan dilekçe içeriklerinde Aile Danışmanlığı ve Aile Sosyal Destek Danışmanlığı kavramlarının sıklıkla karıştırıldığı görülmektedir.



Aile Sosyal Destek Danışmanlığı kavramı 61. Hükümet Programında bir taahhüt olarak yer alan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında istihdam edilmesi düşünülen personele karşılık gelmektedir. Söz konusu Program, halen daha çok müracaatlara dayalı olarak verilen sosyal hizmet ve sosyal yardımların, arz odaklı bir yaklaşımla, kişilerin başvurusuna gerek kalmadan sunulmasını sağlamak amacıyla hayata geçirme çalışmalarına devam edilen bir programdır. Aile Sosyal Destek Danışmanı da ASDEP kapsamında gerekirse hane hane dolaşarak, alanda mobil olarak çalışıp, birey ve ailelerin ihtiyaçlarını yerinde tespit edip, ilgili çözüm merciine ulaştıracak personel için üretilmiş bir kavram olmakla beraber halen Bakanlığımız bünyesinde böyle bir unvan bulunmamaktadır.



Bununla beraber 2012 yılında yapılan Aile Sosyal Destek Programı Pilot Uygulama ve Araştırma Projesi çıktıları doğrultusunda ASDEP kapsamda çalışacak personelin valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında istihdam edilmesi kararlaştırılmıştır.



Bu çerçevede söz konusu Vakıflarda halen “sosyal yardım inceleme görevlisi” unvanıyla çalışan personelin, aile sosyal destek danışmanı olarak görev yapması ve kadroların ihtiyaca cevap verecek şekilde takviye edilmesi için alımlar yapılmış ve yapılmaktadır. Bu sayede aile sosyal destek programı Türkiye geneline yayılmış olacaktır.



Aile Danışmanlığı ise ailenin gelişmesi ve güçlenmesi için; bireylerinin katılımcı, üretken, kendine yeterli hale gelmesi ve sorun çözme kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici hizmetler veren kuruluşlar olan Aile Danışma Merkezlerinde, aile bireylerinin içinde geliştikleri veya işlevlerini yerine getirdikleri aile sistemini veya ilişkide bulundukları diğer sosyal çevreleri değerlendirmeye dayanan ve bu anlayıştan yola çıkarak bireylere, çiftlere veya ailelere sorunlarının çözümüne dönük değişim ve gelişime yönelik özel teknik ve stratejileri içeren hizmetleri yürütmek üzere, sosyal hizmet, psikoloji, sosyoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, tıp, hemşirelik ve çocuk gelişimi alanlarından birinde en az dört yıllık lisans programlarından mezun olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden, biri tarafından uygun görülen en az üç yüz saati teorik ve en az otuz saati süpervizyon eşliğinde olmak üzere yüz elli saati uygulamalı toplam dört yüz elli saatlik aile danışmanlığı alanında bir eğitim programını başarıyla tamamladıktan sonra sertifika alanların sahip olacakları unvana karşılık gelmektedir.



Söz konusu unvanı elde edenler “Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği” çerçevesinde faaliyet gösteren çoğunluğu özel olarak faaliyet gösteren Aile Danışma Merkezlerinde istihdam edilebilirler.



Bakanlığımız bünyesinde de başta Aile Danışma Merkezlerimiz olmak üzere farklı birimlerimizde söz konusu şartları yerine getirerek, aile danışmanlığı eğitimine sahip olmuş personel bulunmaktadır. Bu eğitimden geçerek aile danışmanı unvanı elde etmiş personel, bu unvan herhangi bir kadroya karşılık gelmediği için kendi diğer (sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog vb.) kadro unvanları çerçevesinde istihdam edilmekte ve aile danışmanlıkları nedeniyle farklı bir kategoride değerlendirilmemektedirler. Söz konusu personel aile danışmanı olarak işe alınmamış, işe alındıktan sonra kendi kişisel gelişim ihtiyaçları doğrultusunda aile danışmanı olmuşlardır.



Özetle aile danışmanı olarak şimdiye kadar bir alım yapılmamıştır ve bu doğrultuda bir planlama bulunmamaktadır. Dolayısıyla piyasada belirli bir ücret mukabilinde verilen sertifikaların Bakanlığımıza eleman alımında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

Memurlar.net

28 Ağu 2013 - 00:16 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler