Yunanistan'da bankalar 13 Temmuz'a kadar kapalı

Yunanistan Bankalar Birliği, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı olacağını duyurdu.

ATİNA (AA) - Birlik daha önce bankaların bugün açılacağını bildirmesine rağmen, dün akşam yaptığı açıklama ile bu süreyi 13 Temmuz'a kadar uzattı. Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 avro olarak devam ettiğini açıkladı. İşsiz olanlar ve emeklilerin ilave olarak 120 avro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor.

Avrupa Merkez Bankasının Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı, Birlik, salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.

Öte yandan Yunanistan, Avro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu ESM'ye üç yıllık program için resmi başvurusunu yaptı. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması ve bankaların açılması hedefleniyor. ESM'den alınacak acil kredi, Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sisteminin istikrarını garantiye almak için önem arz ediyor.

ATM önlerindeki kuyruklar devam ediyor

Yunanistan'da vatandaşlar özellikle gece yarısından sonra para çekmek için ATM'lerin önünde kuyruklar oluşturdu. Atina'daki bazı ATM'lerde 10 ve 20 avroluk banknotlar kalmadığı için vatandaşlar ancak 50 avro çekebiliyor. Bu arada, Atina'da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçları, 10 Temmuz'a kadar ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, kurtarma paketi için önerilerini bugün gün sonuna kadar sunması gerekiyor. Sunulan teklif Avro grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Pazar günü deAvrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanmayacağına veya Gretix kararı (Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde bu kararın etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.

09 Tem 2015 - 11:35 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler