'Yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmedi'

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Güvercinlik'teki Pina Yarımadasına yönelik iddialara ilişkin, "AK Parti hükümeti döneminde ormanda yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir" dedi.

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güvercinlik'teki Pina Yarımadasına ilişkin iddiaları değerlendirirken "Dönemimizde yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir. Bizden öncekiler bizi ilgilendirmiyor. AK Parti hükümeti döneminde ormanda yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir" dedi.

Eroğlu, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Muğla Güvercinlik'teki Pina Yarımadası konusunda basına yansıyan iddialar ve diğer gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Pina Yarımadası'ndaki söz konusu alanın 1987'de Turizm Bakanlığına tahsis edildiğini kaydeden Eroğlu, bununla ilgili işlemlerin 12 Ağustos 1991'de Turizm Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Bu alanda tahsisten sonra yangın çıktığını ve bölgenin müdahaleler sonrası kurtarıldığını belirten Eroğlu, "Bu alan iktidarımızdan çok önce turizm maksadıyla tahsis edilen alandır. Bu bir kanun maddesidir. Daha önce TBMM böyle bir turizm kanunu çıkarmış. Zamanında Meclis'e bir kanun sevk edilmiş ve turizm teşvik alanları veya turizm alanları diye ormanlık alanların, o ildeki orman sayılan alanların binde 5'ini geçmemek kaydıyla tamamen turizm maksadıyla kullanmak kaydıyla böyle bir kanun çıkarılmış" diye konuştu.  

Söz konusu kanunda da yanlış bir şey olmadığını dile getiren Eroğlu, geçmişte tamamen orman alanı olan Antalya'daki bazı bölgelerin turizm maksatlı tahsis edilmemesi halinde bu kente gelen turist sayısının 10 milyona ulaşamayacağına dikkati çekti.

Bakan Eroğlu, kanunlara uymak zorunda olduklarını anımsatarak, "Geçmişteki yöneticiler kanuna göre tahsis etmişler ama ben şunu iddia ediyorum, dönemimizde yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir. Bizden öncekiler bizi ilgilendirmiyor. AK Parti hükümeti döneminde ormanda yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir" ifadesini kullandı.

Olayı siyasete malzeme yapan bazı basın yayın organları bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, bu tavrın yakışıksız olduğunu, söz konusu medya organlarının basın ahlakına uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yangınlar sonrası yapılan ağaçlandırma çalışmaları konusunda da bilgiler aktardı.

-"Yangın başına tahrip olan alan sadece 1 hektar"

Orman yangınları konusunda dünyada en başarılı ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu:

"Komşu ülkelere baktığımız zaman bizden çok daha geriler ve yanan alanlar çok daha fazla. 2014 yılında 3 bin 117 hektar alan yanmış ve 2 bin 149 yangın çıkmış. Bu sene ise 653 yangın çıktı ve 649 hektar alan yandı, çıkan yangın başına tahrip olan alan sadece 1 hektar. Bu çok düşük bir miktar. Geçmiş yıllarda bu rakam 2,5-3 hektardı ama biz bunu geçen sene 1.45 hektara çektik. Bu seneki durum gerçekten dünyada en düşük alan."

Eroğlu, muhalefet milletvekillerinin de dile getirdiği, Mersin'in Gülnar ilçesinde çıkan orman yangınına geç müdahale edildiği iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu belirterek, bakanlığın bu alanda dünyanın en ileri teknolojisine sahip kurum olduğunu anlattı.

Yangınların bakanlıktaki bilgisayarlar üzerinden takip edildiğini anımsatan Eroğlu, Gülnar ilçesindeki yangına karadan 10, havadan ise 22 dakika sonra müdahale edildiğini bildirdi.

-"Türkiye'nin menfaatleri AK Parti menfaatlerinin çok üzerindedir"

Bakan Eroğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koalisyon görüşmeleriyle ilgili soru üzerine Eroğlu, AK Parti'nin peşin hüküm sahibi ve kırmızı çizgileri olmadan bütün partilere eşit yaklaştığını ve bu çerçevede ziyaretler olduğunu hatırlattı.

Bakan Eroğlu, partilerle yapılan ilk tur görüşmelerinin olumlu bir havada gerçekleştiğini ifade ederek, "İlk tur zaten istişare mahiyette bir görüşmeydi. Dün öğleden sonra Başbakanımız başkanlığında bir toplantı yaptık. Görüşmeler hakkında bilgi verildi. Bugün de Bakanlar Kurulunda konu masaya yatırılacak. AK Parti daima halkını, Türkiye'yi düşünür. Dolayısıyla Türkiye'nin menfaatleri AK Parti menfaatlerinin çok üzerindedir" diye konuştu.

Suruç'taki terör saldırısı sonrası HDP'den hükümete yönelik eleştirilere ilişkin soru üzerine Eroğlu, bu olay sonrası herkesin içinin yandığını ifade ederek, eleştirilerin çok yanlış olduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu, faillerin bulunması için hükümetin elinden geleni yapacağını belirterek, saldırıyı yapan canlı bomba olsa da arka planda bu katliamı destekleyen, planlayan bir üst akıl bulunduğunu söyledi.

22 Tem 2015 - 15:46 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler