TÜRKKÖK dünya çocuklarına da umut olacak

TÜRKKÖK Projesi'nden elde edilen kemik iliği verilerinin, dünyada nakil bekleyen hastalara da yardımcı olunması için paylaşılacağı bildirdi.

ANTALYA (AA) - Süleyman Elçin- TÜRKKÖK Projesi'nden elde edilen kemik iliği verilerinin, dünyada nakil bekleyen hastalara da yardımcı olunması için paylaşılacağı bildirdi.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığınca yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi'nin uzun süreli bir çalışma olduğunu söyledi.

Bir yıl önce doku tiplendirme laboratuvarının altyapısını kurduklarını dile getiren Kapuağası, dünyanın en yüksek kapasiteli ve ileri seviyede çalışan laboratuvarlarından birini oluşturduklarını belirtti.

Kapuağası, daha sonra Türk Kızılayı ile protokol yaptıklarını ve gönüllü verici kazanımını sağladıklarını kaydetti.

"Gönüllü olup 'Dokunuz uydu' denildiğinde vazgeçmemeli"

Gönüllülerin bilinçli olmasının proje için önemine işaret eden Kapuağası, şöyle konuştu:

"Gönüllü olup 'Dokunuz uydu' denildiği zaman vazgeçmemesi gerekiyor. Bu nedenle vericiyi her konuda bilgilendirdikten sonra gönüllü olarak kaydediyoruz, testlerini yapıyoruz. Bakanlıktaki ana merkezi kurduk, eşleştirme, tarama ve koordinasyon birimlerimizi oluşturduk. Kemik iliği merkezlerinde bekleyen hastaların kayıtları, doku bilgileri ile gönüllü vericilerin bilgilerini devamlı tarıyoruz. Yeni hasta geldiğinde taranıyor, uyduğu zaman nakil merkezine '10'da 10, 10'da 9 uyum var, kabul ediyor musunuz' diye soruyoruz. Onlar da 'Hasta nakil için uygun' diyorsa, hemen organizasyonu yapıp gönüllü vericiye 'hala verici olup olmadığını' soruyoruz. Verici olduğunu bildiriyorsa, 5 günlük kök hücrelerin uyarılması için tedavi veriliyor. Kök hücreleri toplanıp hastaya naklediliyor."

"500 bin gönüllüyle, hastaların yüzde 75'inin ihtiyacı karşılanacak"

Projeye başlarken hedeflerinin bir yılda 50 bin gönüllüye ulaşmak olduğunu bildiren Kapuağası, hedeflerini 6 ayda gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bu sayıyı 5 yılda 250 bine çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Kapuağası, 500 bin gönüllüye ulaşıldığında ise Türkiye'deki hastaların yüzde 75'inin kemik iliği ihtiyacının banka tarafından karşılanacağını vurguladı.

Kapuağası, "Bu ilikler sadece Türkiye'deki hastalara değil dünyadaki hastalara da yardımcı olacak. Dünya Kemik İliği Bankası'na, TÜRKKÖK Ulusal Kemik İliği Bankası'ndaki verilerimizi kaydedeceğiz. Nasıl biz yıllardır çeşitli ülkelerinden ilik alıyorsak, dünyanın herhangi yerinde ilik nakline ihtiyacı olan bir çocuğa, burada uyumlu ilik bulunursa göndereceğiz" dedi.

03 Eyl 2015 - 13:08 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler