Sözde 'özerklik' ilan eden 29 şüpheli aranıyor

Sözde 'özerklik' ile devlet kurumlarını tanımadıklarını ilan eden 70 şüpheliden 41'i yakalandı, polisten kaçan 29'u ise aranıyor.

ANKARA (AA) - Sözde "özerklik" ile devlet kurumlarını tanımadıklarını ilan eden 70 şüpheliden 41'i yakalandı, polisten kaçan 29'u ise aranıyor.

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, sözde öz yönetim (özerklik) açıklaması, Şırnak, Hakkari, Batman Bağlar, Silvan, Sur, Varto, Bulanık, Nusaybin, Doğubayazıt, Hizan, Başkale'nin de aralarında bulunduğu 15 noktada yapıldı.

Anayasal düzene karşı işledikleri suçun ardından kimlikleri belirlenen 70 şüpheliden 41'i gözaltına alındı. Bunlardan 4'ü tutuklandı, 8'i ise adli kontrol şartıyla salıverildi.

Polisten kaçan 29 şüpheli ise aranıyor.

Şırnak

Şırnak'ta 10 Ağustos'ta Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Başkanı'nın açıklamasının ardından gözaltına alınan 3 şüpheliden ikisi tutuklandı, diğeri adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

2 avukat şüpheli de Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığına ifade verdikten sonra adli kontrol şartıyla salıverildi.

Hakkari

HDP Yüksekova ilçe yöneticileri tarafından 12 Ağustos'ta yapılan açıklamanın ardından gözaltına alınan HDP Yüksekova Eş Başkanı Leyla Polat, mahkemece serbest bırakıldı, 7 firari şüpheli ise aranıyor.

Hakkari'de 14 Ağustos'ta aralarında belediye eş başkanları, DBP, HDP eş başkanları ve partililerin katılımıyla sözde özerklik ilan edildi. Konuyla ilgili firari olan Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu ve Belediye Eş Başkanı Nurullah Çiftçi savcılıkta ve İsmail Sihat Kaya emniyette gözaltına alındı.

2 kişi yakalandı, 7 kişi ise aranıyor.

Batman

Bağlar Mahallesi'nde 15 Ağustos'ta Batman Belediye Başkanı, Belediye Eş Başkanı ve HDP İl Başkanı'nın da aralarında bulunduğu 55 kişi, yaptıkları açıklamayla anayasal düzene karşı suç işledi. Olayın ardından 20 Ağustos'ta 2 şüpheli yakalandı, 21 Ağustos'ta 17 şüpheli ifadeye çağırıldı.

Şüphelilerden 5'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, firari 3 zanlı aranıyor.

Diyarbakır

Silvan'da 15 Ağustos'ta sözde öz yönetim ilanının ardından Silvan Belediye Başkanı ve 2 şüpheliyakalandı, 3 kişi firari konumda bulunuyor.

Sur'da 14 Ağustos'taki açıklamaya ilişkin Sur Belediye Başkanı, Eş Başkanı, bazı dernek üyeleri, DBP üyesi ve DBP Sur İlçe Başkanı olmak üzere 6 şüpheli yakalandı. Yapılan aramada bir av tüfeği, 13 fişek ele geçirildi.

2 şüpheli aranıyor.

Muş 

Varto'da 13 Ağustos'taki açıklama sonrasında sözde kent meclisi üyesi Mustafa Doğan gözaltına alındı.

Aynı gün Bulanık'ta HDP, DBP, sözde mahalle meclisleri, dernek yöneticileri, belediye eş başkanlarının da aralarında bulunduğu grup açıklama yaptı. Şüpheliler, daha önceden de aranan kişiler olarak kayıtlara geçti.

Mardin

Nusaybin'de 9 Ağustos'ta KCK Nusaybin sözde kent meclisi sorumlusu Muhsin Aksan, sözde öz yönetim açıklamasına ilişkin gözaltına alındı.

Ağrı

Doğubayazıt'ta 18 Ağustos'ta sözde öz yönetim ilanını okuyan DBP Doğubayazıt İlçe Başkanı Muhsin Kula'nın evine operasyon düzenlendi ama bulunamadı.

Kula'nın yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Bitlis

Hizan'da 19 Ağustos'ta sözde Demokratik Halk Meclisi (DHM) Eş Başkanı Kader S. tutuklandı, polisten kaçan Muhiyettin Çetin'in yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Van

Kent merkezinde 14 Ağustos'ta sözde özerklik ilan edenlerin DBP İpekyolu İlçe Başkanı Abdulkerim Batmaz, sözde İpekyolu Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Batu ve açıklamayı haber yapanın Van DİHA muhabiri Mehmet Salih Sertkal olduğu belirlendi.

Sertkal, 21 Ağustos'ta yakalandı, diğer iki şüpheli halen aranıyor.

Başkale ilçesinde de aynı suçu işleyen şüphelilerin yakalanması için jandarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Sözde "özerklik" ilan edilen yerler

Terör örgütü KCK Yürütme Konseyi üyesi Duran Kalkan, 27 Temmuz'da bölücü terör örgütü yandaşı televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Köy köy, kasaba kasaba, demokratik özerkliği inşa ederek AKP'ye karşı koyalım" diyerek, özerklik çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrının ardından 2'si il merkezi (Şırnak ve Hakkari) ve 13'ü ilçe (Silopi, Cizre, Nusaybin, Yüksekova, Varto, Bulanık, Sur, Silvan, Edremit, Başkale, İpekyolu, Doğubayazıt, Hizan) olmak üzere 15 yerleşim biriminde DBP il ve ilçe teşkilatlarınca sözde "özerklik" ilan edilmişti.

23 Ağu 2015 - 11:54 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler