'Şiddet Önleme Merkezi'nden 85 bin kişi yararlandı'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gürcan, "Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinden yaklaşık 85 bin kişi yararlanmış. Bunun 65 bini kadın" dedi.

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Gürcan, Aile Sosyal Destek Programıyla (ASDEP) ilgili soru üzerine, aile destek hizmetlerinin kamu politikalarında paradigma değişimi olduğunu söyledi.

Gürcan, "Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında başlatılan elektronik bileklik uygulamasında son durum nedir?" sorusunu yanıtlarken 6284 sayılı Kanun gereği "Elektronik Destek Sistemi"nin getirildiğini belirtti. Bu sistemin şiddet tehdidi altında olan kişilerin kendilerini koruma amaçlı olduğunu ve özellikle can güvenliği için geliştirildiğini ifade eden Gürcan, önce güvenlik butonu ile başlandığını dile getirdi.

Pilot uygulama ile Adana'da 150, Bursa'da 146 olmak üzere toplam 296 kişiye güvenlik butonu verildiğine işaret eden Gürcan, "Bu vakalarda çok sorun yaşanmadığını aktardı. Gürcan, şunları söyledi:

"Fakat güvenlik butonunun kullanımında sorunlar çıktı, takip sisteminde. Çünkü basıldığı anda ulaşılması belli bir süre gerektirdiği için. Ondan dolayı elektronik bilekliğe dönüştürdük. Onun daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Mahkeme kararı ile veriliyor. Şu ana kadar dört karar verilmiş. Dört vakada da takip ediliyor. Cinayetlere baktığınızda hep bir aile yakını, eski eş ya da nişanlı tarzında aileden birisinin olması da korumayı zorlaştırıyor. O yüzden bu elektronik kelepçeyi önemsiyoruz"

-"ŞÖNİM'lerden 85 bin kişi yararlandı"

"Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) uygulamasının sonuçlarına ilişkin rakamsal veriler nedir? ŞÖNİM'lerde kaç kişiye eğitim verildi? Öfke kontrolü konusunda neler yapıldı?" sorusu üzerine Gürcan, "36'ya çıkarttık bu yıl. İki yıl önce 14 pilot ille başladık" dedi.

Daha evvel şiddeti önleme konusunda spesifik kurumlar olmadığına işaret eden Gürcan, "O yaşam sırasında gidip başvurabilecekleri, rehberlik de alabilecekleri, yeri geldiğinde onların güvenliğini sağlayabilecek kadın konukevine yönlendirecek merkezlere ihtiyaç vardı. ŞÖNİM'ler bu amaçla kuruldu. Şu an yönetmeliği bitmek üzere, Sayıştaya gönderilmek üzere hazırlandı, son aşamaya getirildi. Biter bitmez zaten 36 ilde tamamen girecek. Yaklaşık 85 bin kişi yararlanmış, bunun 65 bini kadın, 18 bini de çocuk. 2 bin kişi kadar da erkek yararlanıcımız var şu günlerde"

-"Bu bir normallik, lütuf değil"

"Başörtülü ilk bakan" olması hatırlatılarak, bunun nasıl bir duygu olduğu ve kamuoyundaki yansımalarının sorulması üzerine Gürcan, "Öncelikle benim için büyük bir şeref. Bu bir normallik, bir lütuf değil, bu bir başarı da değil bu bir normale dönmek" dedi.

Gürcan, olumsuz tepkilerin de yapıldığına dikkati çekerek, "Ben konuşmaya bile değer görmedim. O da insanların bakışı özellikle köşe yazarlarında. Yani başörtülü bir hanımın 'olsa olsa mutfak işinden anlayacağı'. Hani vücut ölçüleriyle, görüntüsüyle, kadınların karakteri ve kişiliğinin ya da performansının kendi zihinlerinde algılayan bir tutum sergilediler. Alınmadım da çok da dert etmedim, ben işimi yapıyorum ama önemli bir süreçti, bunun bana nasip olması da büyük bir lütuf" diye konuştu.

08 Eki 2015 - 13:04 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler