Mısır'da idam kararları temyize gönderildi

- İhvan'ın savunma heyeti Mursi ve İhvan lideri Bedii ile diğer ihvan yetkilileri hakkında verilen idam ve müebbet hapis kararları için temyiz başvurusunda bulundu

KAHİRE (AA) - Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) savunma heyetinin, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii ile diğer teşkilat yetkilileri hakkında verilen idam ve müebbet hapis kararları için temyiz başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Savunma heyeti başkanı Abdulmunim el-Maksud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda "casusluk" ve "Hapishaneler Baskını" olarak bilinen davalardan, aralarında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan lideri Muhammed Bedii'inde bulunduğu İhvan yetkilileri hakkında verilen idam kararları ve müebbet hapis cezalarıyla ilgili olarak bugün temyiz başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Kahire Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Haziran'da Mısır'da kamuoyunda "Hapishaneler baskını" olarak bilinen davada, Mursi'nin yanısıra Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, İhvan Rehberlik Konseyi Yardımcısı Reşad el-Beyumi, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Muhammed Saad el-Katatni, İhvan'ın ileri gelenlerinden İsam el-Aryan ve gıyaben yargılanan Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi ile Mursi dönemi Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud'un yer aldığı yaklaşık 100 kişinin idamına hükmetmişti.

Aynı mahkeme, aynı davada İhvan'ın lider kadrosundan Muhammed el-Biltaci, Subhi Salih ve Saad el-Huseyni'nin de aralarında bulunduğu 21 sanığa müebbet, 8 sanığa ise 2 yıl hapis cezası vermişti.

Söz konusu mahkeme, daha önce açıkladığı "Büyük casusluk" davasında ise HAP Genel Sekreteri Biltaci, İhvan Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati'nin de aralarında bulunduğu 16 kişiye idam, Mursi ve İhvan Başkanı Bedii'nin de yer aldığı 17 kişinin ise müebbet hapsine hükmetmişti.

Söz konusu iki davada da kararın temyiz yolunun açık olduğu belirtilmişti.

-Hapishaneler baskını

Ülkede "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 102'si firari 129 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, 3 subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

İlk duruşması 28 Ocak 2014'te yapılan davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından pek çok hapishaneye baskın düzenlenerek Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı iddia ediliyor.

-Casusluk davası

"Casusluk Davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.

Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

Kahire Ceza Mahkemesi, toplam 166 sanıklı davaların 16 Mayıs'taki duruşmasında, Mursi'nin de aralarında bulunduğu 122 kişinin dosyalarını, "idam kararıyla ilgili görüş için" müftülüğe göndermişti.

Mısır yasalarına göre, dosyaların müftülüğe gönderilmesi istişare anlamı taşıyor ve mahkemenin alacağı karar üzerinde bağlayıcılığı bulunmuyor. Mahkeme müftünün idamı onaylamaması durumunda dahi idama hükmedebiliyor.

15 Ağu 2015 - 16:20 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler