Küba’nın Washington’da büyükelçiliği pazartesi açılıyor

ABD ile Küba arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesi ve normalleştirilmesinin ilk aşamalarından biri olarak Küba Büyükelçiliği, ABD’nin başkenti Washington’da pazartesi günü resmen açılacak.

WASHINGTON (AA) – ABD ile Küba arasında ilişkilerin yeniden tesis edilmesi ve normalleştirilmesinin ilk aşamalarından biri olarak Küba Büyükelçiliği, ABD’nin başkenti Washington’da pazartesi günü resmen açılacak.

ABD Başkanı Barack Obama, 1 Temmuz’da Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine resmi olarak başlama kararı aldıklarını belirterek, karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda da, tarafların yürüttüğü müzakerelerin ardından, Küba’nın Washington’daki büyükelçiliği Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez tarafından 20 Temmuz günü resmi olarak açılacak.

ABD’nin Havana Büyükelçiliği’nin ise resmi olarak önümüzdeki ay ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından açılması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın brifinginde yaptığı bilgilendirmede, açılış için kente gelecek olan Rodriguez’in, Bakan Kerry ile açılış sonrası bakanlıkta görüşeceğini kaydetti.

İki bakanın görüşmeleri sonrası ortak basın açıklaması yapması beklendiğini belirten Kirby, Küba bayrağının büyükelçiliğin açılışından önce, bakanlığın lobisinde asılı bulunan diplomatik ilişkiler yürütülen ülke bayraklarının arasına yerleştirileceği bilgisini verdi.

Kerry ve Rodriguez, nisan ayında Amerika Zirvesi’ne katılmak için gittikleri Panama’da da basına kapalı bir görüşme yapmıştı.

Washington ve Havana yönetimleri, Obama'nın, geçen yılın aralık ayında Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasının ardından büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı.

Yarım yüzyıldan sonra ilk kez 11 Nisan'da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaparken Obama yönetimi, 14 Nisan'da da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı. Obama, 1 Temmuz'da da karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması kararı aldıklarını duyurmuştu.

ABD ve Küba, 1961'de kesilen diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmenin koşulları üzerinde yaklaşık altı aydır görüşmelerde bulunuyor.

18 Tem 2015 - 01:02 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler