'İsrail-Mısır ilişkileri taçlandırıldı'

İsrail'in, 9 Eylül 2011'de kapatmak zorunda kaldığı Kahire Büyükelçiliği'ni 4 yıl aradan sonra aynı gün yeniden açması tartışmaları da beraberinde getirdi.

KAHİRE (AA) - İsrail'in, 9 Eylül 2011'de kapatmak zorunda kaldığı Kahire Büyükelçiliği'ni 4 yıl aradan sonra aynı gün yeniden açması tartışmaları da beraberinde getirdi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Mısırlı uzmanlar, İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nin yeniden açılmasının arkasında, "elçiliğin varlığını gerekli kılan bazı uluslararası yasal zorunluluklar, iki ülke arasındaki ortak siyasi çıkarlar, Mısır tarihinde daha önce benzeri görülmemiş şekilde güçlenen İsrail-Mısır ilişkilerini taçlandırmak ve 4 yıl önce gerçekleşen bir baskın sonrasında kapatılan büyükelçiliğin yıllar sonra aynı gün açılarak Mısır halkına mesaj vermek" gibi nedenler yattığını belirtti.

Uluslararası alandaki yasal zorunluluklar

İsrail uzmanı Tarık Fehmi, İsrail Büyükelçiliğinin yeniden açılmasının en önemli nedeninin "ilişkilerin tabi bir şekilde sürmesi için büyükelçiliğin varlığını gerekli kılan bazı uluslararası alandaki yasal zorunluluklar" olduğunu savundu.

İsrail-Mısır ilişkilerinin iyi gittiğini, anlaşmazlığı doğuracak herhangi bir gerginliğin olmadığını dile getiren Fehmi, bunun neticesinde de böyle bir adım atılarak büyükelçiliğin açıldığını söyledi.

İki ülke arasındaki ortak çıkarlar

Uluslararası İlişkiler uzmanı Said el-Lavendi de "Mısır halkı, Kahire ile Tel Aviv arasındaki her türlü yakınlığa şiddetle karşı çıksa da iki ülke arasındaki ortak çıkarlar, tarafları diplomatik ilişkileri normalleştirmeye götürdü" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Büyükelçiliğinin yeniden açılmasının, iki tarafın da bir anlamda siyasi çıkarlarını sağlam bir temele oturtmak amacı taşıdığını ifade eden Lavendi, şunları kaydetti:

"İsrail, kendisini siyasi ve güvenlik alanında istikrar isteyen Ortadoğu ülkesi olarak görüyor. Komşusu Mısır'daki istikrar da İsrail'in lehine."

Lavendi, Mısır'ın İsrail ile ilişkilerinin en üst düzeyde yeniden başlaması şeklindeki bu adımını, "Bölgede hakim olan istikrarsız ortamda, İsrail cephesinin teskin edilmesi ve bu ülkeyle herhangi bir düşmanlık içine girilmemesi için Mısır yönetimi tarafından gösterilen siyasi bir zeka" olarak nitelendirebileceklerini ifade etti.

İsrail'in Kahire'de  Büyükelçilik açmasının Filistin davasına olumsuz bir etki oluşturma ihtimalini uzak bulduğunu belirten Lavendi, "Filistin davası, ne olursa olsunMısır yönetiminin öncelikleri arasında kalmayı sürdürecek" dedi. Lavendi, Gazze'deki direniş güçlerine karşı Kahire ve Tel Aviv arasında herhangi bir askeri işbirliği olacağı şeklindeki görüşlere ise katılmadığını dile getirdi.

Öte yandan Mısırlı düşünür ve Filistin uzmanı Muhammed Seyfuddevle ise ülkesinin İsrail'e yenidenBüyükelçilik açmasına izin veren tavrını eleştirdi.

Güçlenen İsrail-Mısır ilişkilerini taçlandırmak

Seyfuddevle, "Yaşanan, Mısır tarihinde daha önce benzeri görülmemiş şekilde güçlenen İsrail-Mısır ilişkilerini taçlandırmaktan başka bir şey değil. Öyle ki ABD ve İsrailli uzmanlar bu ilişkinin Mısır tarihinde görülmemiş bir şekilde derinlik kazandığını ifade ediyor" dedi.  

ABD'ye göre İsrail-Mısır ilişkilerinin arabulucu gerektirmeyecek bir düzeyde olduğuna işaret eden Seyfuddevle, "Mısır'ın Gazze Şeridi ile arasında tampon bölge oluşturduğu, Refah Sınır Kapısı'nı kapattığı ve tünelleri yıktığı bir dönemde, iki ülke arasındaki çok uluslu gücün de çekilebileceğini" savundu.

İsrail hükümeti sözcüsü Ofir Gendelman, dün, İsrail'in, 4 yıl aradan sonra Kahire Büyükelçiliği'ni yeniden açtığını duyurmuştu.

10 Eyl 2015 - 17:00 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler