Anne sütü hayat kurtarıcı

HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Bos, anne sütünün çocuk sağlığı üzerindeki yaşamsal etkilerini anlattı.

ANKARA (AA) - Yeni doğan her bebeğin doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emzirilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmesi durumunda, her yıl yaklaşık olarak 800 bin çocuğun hayatının kurtarılacağı belirtildi.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Tülay Bağcı Bos, "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, emzirmenin bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinlerin sağlanmasının doğal yolu olduğunu söyledi.

Doğru bilgilendirme, aile desteği, sağlık sisteminin katkılarıyla tüm annelerin bebeklerini emzirmesinin teşvik edilmesi amacıyla bu haftanın her yıl 170’den fazla ülkede kutlandığını ifade eden Bos, bebeklerin beslenmeye doğumdan sonraki bir saat içinde başlanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bos, emzirme başladığında ilk gelen sarımsı, yapışkan anne sütünün "kolostrum" diye isimlendirildiğini belirterek, bunun protein ve bağışıklığı sağlayan maddeler yönünden çok zengin olduğuna ve Dünya Sağlık Örgütünün kolostrumu yeni doğanlar için mükemmel bir besin olarak değerlendirdiğine dikkati çekti.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin yaşamlarının ilk 6 ayında su dahi verilmeden sadece anne sütü ile beslenmesini, 6-24 ayda ise anne sütü ve ek gıdalarla devam edilmesini önerdiğine işaret eden Bos, şöyle devam etti:

"Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin büyümesi ve gelişimi için gerekli besinlerin tamamını karşılamaktadır. Ayrıca anne sütü solunum yolu hastalıkları, ishalli hastalıklar ve bebeğin hayatını tehdit eden diğer rahatsızlıklara karşı koruyucudur. Bebekleri obezite, astım ve diyabet gibi hastalıklardan da korur.

Eğer doğan her bebek doğumdan sonraki ilk bir saat içinde emzirilir, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenir ve 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam ederse her yıl yaklaşık olarak 800 bin çocuğun hayatı kurtarılacaktır."

30 Tem 2015 - 11:41 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler