Almanya'da iki gazeteciye 'vatana ihanet' suçlaması

Netzpolitik adlı internet portalında görev yapan iki gazeteci hakkında "vatan hainliği" suçlamasıyla Federal Savcılık tarafından soruşturma açıldı.

BERLİN (AA) - Almanya'da yayın yapan netzpolitik.org adlı internet portalında çalışan gazeteciler hakkında Federal Savcılığın "vatan hainliği" suçlamasıyla soruşturma açtığı bildirildi.

İnternet portalının iki sorumlusu Markus Beckedahl ve Andre Meister, Anayasa Koruma Teşkilatı’na ait gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle vatana ihanetle suçlandı.

Federal Savcılık, soruşturmaya gerekçe olarak Netzpolitik.org'da yayınlanan “Gizli para akışı, internet içeriklerinin toplu değerlendirilmesi ve bu çalışmayı sürdürecek birimin yapılanma şeması”nı gösterdi.

Savcılığın aynı zamanda söz konusu belgeyi gazetecilere ulaştıran kaynak için de soruşturma başlattığı, ancak bu suçlamada vatan hainliği gerekçesinin bulunmadığı belirtildi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans Georg Maassen'in şikayetiyle açılan soruşturma ülkede basın özgürlüğü konusunu tartışmaya açtı.

Almanya Gazeteciler Birliği Başkanı Michael Konken yapılan işlemi sert şekilde eleştirdi. Konken, uygulamayı iki gazetecinin susturulmasına yönelik geçersiz bir işlem olarak niteledi. Konken ayrıca soruşturmanın kaldırılmasını da istedi.

Netzpolitik.org haber sitesinin sorumlu çalışanı Markus Beckedahl, soruşturmaya tepki göstererek, hükümeti NSA skandalını bastırmak ve gerçekleri örtmeye çalışmakla suçladı.

Federal Savcılığın şikayet nedeniyle bir bilirkişi tayin ederek söz konusu belgenin devletin gizlilik gerektiren bir belgesi olup olmadığını araştıracağı ifade edildi.

Soruşturma Yeşiller ve Sosyal Demokrat Partili siyasetçiler tarafından eleştirildi.

Yeşiller Partisi'nden Renate Künast sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada NSA soruşturulmazken yapılanları "rezalet" olarak niteledi.

Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Sahra Wagenknecht de Federal Savcılığın demokrasiye ihanet ettiğini vurgulayarak, toplu dinlemeler ve izlemeler için soruşturma açılması gerektiğini ifade etti.

Almanya’da en son 1960’lı yıllarda Spiegel dergisine vatana ihanet suçlaması ile dava açılmıştı, ancak Der Spiegel çalışanları hakkındaki iddialar mahkemede kanıtlanamayınca dava düşmüştü.

Ülkede vatana ihanet suçuna bir yıldan az olmamak üzere ömür boyu hapse kadar ceza verilebiliyor.

31 Tem 2015 - 12:53 - Gündem



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler