'Yunanistan krizinin sorumlusu batılı finans kuruluşları'

Uluslararası yatırım uzmanı Faber, Yunanistan’daki krizden büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, Yunanistan'ın borçlarının gizlenerek avro birliğine alındığını öne sürdü.

LONDRA (AA) - Uluslararası finans piyasalarındaki isabetli kriz tahminleri nedeniyle “Dr. Kıyamet” olarak tanınan yatırım uzmanı Marc Faber, Yunanistan’daki krizden büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, ülkenin borçlarının gizlenerek avro birliğine alındığını öne sürdü.

Yunanistan krizine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Faber, Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borç ödemesini gerçekleştirememesine ilişkin, “IMF ne yapabilir ki? Bundan 150 yıl önce borcunu ödemeyen ülkeye ordunuzu gönderir paranızı alırdınız. Artık bunlar olmaz. Eğer birine borç verirseniz size faizini ödeyecektir. Ama borcu veren olarak siz de aldığınız riskin bedelini ödersiniz” dedi.

Batılı finans kuruluşlarının Yunanistan’ın durumun uzun süre görmezden geldiğinin altını çizen Faber, “Avrupa Merkez Bankası (ECB) dahil olmak üzere Avrupalı finans kuruluşları Yunanistan’a bu kadar borç vererek tedbirsiz davrandılar. İkinci konuysa Yunanistan avro birliğine katıldığında ECB Başkanı Mario Draghi Goldman Sachs’taydı. Onun sorumluluğunda Yunanistan’ın borçları gizlensin ve avro birliğine alınsın diye birtakım takas düzenlemeleri yapıldı. Bu bir gerçek. Tüm bunlardan sonra şimdi Draghi Yunanistan’a borç veriyor. Çipras’ın Marksist - sosyalist görüşlerini desteklemiyorum ama eşit şekilde batılı finans kuruluşlarına da karşıyım” şeklinde konuştu.

Uluslararası finans şirketlerinin uzun yıllar boyunca Yunanistan’ın daha fazla borçlanmasını sağlayarak risk aldığını belirten Faber, “Belki tamamen finans şirketlerine ait değil sorumluluk, fakat Yunanistan’da vergiler düzgün ödenmedi ve defalarca iflasa düştü. Bu durumda kredi verenlerin temkinli olması gerekiyordu, olmadılar" ifadesini kullandı.

# thy

03 Tem 2015 - 11:37 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler