Yeni Ekonomi Programı'ndan Kiracıya Güzel Haber!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'ndan milyonlarca kiracıyı sevindirecek güzel bir haber çıktı. Kira artışları bundan böyle ÜFE'ye göre değil TÜFE'ye göre belirlenecek. Bu da kiraların yıllık olarak daha az aratacağı anlamına geliyor. Peki kim ne kadar kira ödeyecek? İşte yeni kira hesaplama yöntemi...

Yeni Ekonomi Programı'ndan Kiracıya Güzel Haber!
Yeni Ekonomi Programı'ndan Kiracıya Güzel Haber!
Haber albümü için resme tıklayın

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın detaylarını paylaştığı Yeni Ekonomi Programı'nda ev sahibi ve kiracıları ilgilendiren çok önemli bir bilgiye yer verildi. Şimdiye kadar kira artışları ÜFE yani Üretici Fiyat Endeksi'ne göre yapılmaktaydı. Fakat Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak artık kira artışlarının TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre yapılacağını açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? TÜFE'ye göre kira hesaplaması nasıl yapılır?

YENİ EKONOMİ PROGRAMINA GÖRE KİRA NASIL HESAPLANIR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in rakamlarına göre TÜFE ağustos ayında % 2,30 artarken yıllık bazda % 17,90 oldu. Ağustos ayı yurt içi ÜFE ise % 32 oldu. Yani şuan kira artışında baz alınan ÜFE, TÜFE'nin neredeyse iki katı. 1000 lira kira ödeyen bir vatandaşın ÜFE'ye göre artış miktarı 320 lira olacakken TÜFE'ye göre artış 179 lira olacak. Bu da ev sahibinden çok kiracının işine yarayacak bir gelişme...

ÜFE NEDİR?
Üretici Fiyatı Endeksi ya da kısaltması, Belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.

TÜFE NEDİR?
TÜFE tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, İstatistik bilimindeki indeks sayılar ile hesaplanır. Belli bir yıl seçilir ve bu yıl temel yıl kabul edilir.

Kaynaklar: İnternet Haber

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

20 Eyl 2018 - 15:44 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

04

Yunus aktas - Aman ufe tüfe kalsın bizim ev sahibi yılda 100 liradan fazla zam yapmaz. Bu yıl sağolsun 50 lira yaptı ekonomi kötü diye

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 15:44
01

Efe tüfe zam hepsini küf tuttu. - Askeri ücret ve emekli maaşını geçtikten sonra maaş zamlarıda efe, tüfe hepsi kandırmaca boşuna kürek çekiliyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 15:44


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler