Türkiye altın liginde bir basamak geriledi

Türkiye'nin altın rezervi, bu yılın mart-haziran döneminde 8,3 ton azaldı, 504,7 ton ile "Altın rezervi ligi"nde bir basamak gerileyerek 13'üncü sıraya indi.

ANKARA (AA) - Türkiye'nin altın rezervi, bu yılın mart-haziran döneminde 8,3 ton azaldı, 504,7 ton ile "Altın rezervi ligi"nde bir basamak gerileyerek 13'üncü sıraya indi.

AA muhabirinin Dünya Altın Konseyi verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye haziran ayı itibarıyla 504,7 tonla en çok altın rezervi bulunan ülkeler sıralamasında 13'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'nin altınrezervleri toplam rezervinin yüzde 16'sına karşılık geliyor.

Bu yılın mart ayı itibarıyla altın rezervi 513 ton seviyesinde olan Türkiye, söz konusu rezervle dünyada 12'nci sırada yer alıyordu. Mart-Haziran döneminde rezervlerde 8,3 ton gerileme yaşandı.

Türkiye'nin altın rezervindeki düşüş, geçen yılın sonundan bu yılın haziran ayına kadar geçen sürede ise 25 tonu buldu.

En fazla altına sahip ülkeler

Dünyada en fazla altına sahip ülke ise 8 bin 133,5 tonla ABD. ABD'nin altın rezervlerinin toplam rezervleri içindeki payı ise yüzde 74'ler seviyesinde bulunuyor.

Büyüme hızı ile dünyanın dikkatini üzerine çekmeyi başaran Çin, bin 658,1 ton altın rezervine sahip olmasına karşın, bu tutar ülkenin toplam rezervinin sadece yüzde 2'sine karşılık geliyor.

Bölgenin bir başka gelişmiş ekonomisi Japonya'nın da 765,2 ton altın rezervi bulunuyor. Ülke bu rezervle listede 9'uncu sırada bulunmasına rağmen altın rezervi toplam rezervinin yüzde 2'sini oluşturuyor.

Zengin altın madenleri ile adından söz ettiren Suudi Arabistan ise 322,9 ton altın rezervine sahipken, bu rakam ülkenin toplam rezervinin yüzde 2'sine tekabül ediyor.

Son 30 yılda dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen ekonomileri arasında yer alan ve 104,4 ton altın rezervine sahip olan Güney Kore'nin, altın rezervinin toplam rezerv içindeki payı ise yüzde 1 seviyesinde bulunuyor.

AB ülkelerinin altın rezervi

Almanya, 3 bin 381 ton altın rezerviyle dünyada en çok altın rezervine sahip ikinci ülke olurken, bu ülkenin altın rezervi toplam rezervinin yüzde 68'ine karşılık geliyor.

Küresel krizin etkilerini hala atlatamayan ve ekonomisini kurtarma noktasında IMF ile anlaşmalar yapan Yunanistan, 112,6 ton altın rezervine sahip. Altının toplam rezerv içindeki payı yüzde 74'lerde görülüyor.

AB'nin en büyük ekonomileri arasında yer alan Fransa ise 2 bin 435,4 ton altınla dünyada en çok altın rezervine sahip 5'inci ülke olurken, bu ülkenin de altın rezervi toplam rezervinin yüzde 65'ini oluşturuyor.

# thy

14 Ağu 2015 - 11:51 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler