Tor: "1 Yılda 1 Milyon İstihdam Yakaladık Beyanı Gerçek Değil"

MHP Gaziantep Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, TBMM Genel Kurulunda istihdam konusunda önemli bir konuşma yaptı.  Fahrettin Oğuz Tor, Maliye Bakanı'nın son bir yılda büyük istihdam çıkışı yakalandığına yönelik beyanlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Tor: "1 Yılda 1 Milyon İstihdam Yakaladık Beyanı Gerçek Değil"

MHP Gaziantep Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, TBMM Genel Kurulunda istihdam konusunda önemli bir konuşma yaptı.  Fahrettin Oğuz Tor, Maliye Bakanı'nın son bir yılda büyük istihdam çıkışı yakalandığına yönelik beyanlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tor,  "Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal'ın geçen pazartesi günü 2017 ve 2018 bütçesi konulu basın toplantısında sarf ettiği "Son bir yılda 1 milyonun üzerinde bir istihdam yakaladık." beyanı üzerinde durmak istiyorum. Keşke 1 milyon değil, 2 milyon, 3 milyon istihdam artışı yakalayabilseydik, bundan mutluluk duyarız; Allah kimseyi işsiz, aşsız bırakmasın diyorum.

Gerçek, Sayın Bakanın beyanı gibi değildir. İstihdamda artış yakalanamamıştır, bilakis azalışlar söz konusudur. İktidar doğru yapar, yanlış yapar; bunları örneklemeyeceğim. Doğal olmayan, yapılan her şeyi doğru olarak gösterme, verileri yanlış değerlendirme gayretidir.

Sayın Bakanın söz konusu beyanı üzerine resmî verileri inceledim. Bilindiği üzere sigortalı, BAĞKUR'lu ve memur statüsünde çalışanların bildirimleri Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmaktadır. Bu sebeple, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri resmî, gerçek verilerdir. SGK'nın en son verileri Temmuz 2017'yi kapsamaktadır. Turizm sektörünün en yoğun olduğu aylar mayıs-ekim dönemidir, işçi nisanda girer veya mayısta girer, ekimde çıkar. Böyle olunca mayıs-ekim ayları verileri bizi sağlıklı sonuçlara götürmeyecektir. Bu sebeple konjonktürden arındırılarak bakmak lazımdır olaya. İstihdamdaki gelişmeleri doğru teşhis edebilmek için ocak ayı verileri en sağlık verilerdir. Ocak 2016'da SSK'lı, BAĞ-KUR'lu ve memur olarak toplam istihdam 19 milyon 189 bindir, Ocak 2017'de yani bir yıl sonra üç grupta da azalışlar olmuştur. SSK'lıdaki azalış 237 bindir, BAĞ-KUR'lu da azalış 283 bindir, memurda 63 bindir. Bir yılda toplam istihdamda 583 bin azalma olmuştur. Bunu gayet tabii ben demiyorum, bunu SGK'nın aylık yayınladığı bülten söylüyor, açıp bakılabilir. Bu sebeple rakamlar Sayın Maliye Bakanını teyit etmemektedir, birincisi bu.

Değerli milletvekilleri, Sayın Maliye Bakanını teyit etmeyen bir başka konu stajyer ve kursiyerlerin istihdama dâhil edilmesidir. Ticaret meslek, endüstri meslek, otelcilik meslek lisesi gibi liselerde okuyan veya yüksekokullarda okuyan ve staj yapan öğrenciler yaratılmış istihdama girer mi, girmez mi? Bunları gerçek istihdama dâhil edebilir miyiz? Stajın Türkçe sözlük anlamı, herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemidir, meslek bilgisini artırmak maksadıyla başka birinin nezareti altında yapılan çalışmadır. Bunlar geçici, sadece kısa vade sigortalar bakımından sigortalı kimselerdir, iş kazası geçirince tedavisi yapılır, emeklilik sigortası hakları yoktur. Bunlar iş karşılığında çalıştırılmazlar, gerçek işçinin yanında staj yaparlar, kurs görürler. Bu sebeple bu öğrencileri gerçek istihdama dâhil edemeyiz. Bakınız, Aralık 2016'da stajyer sayısı 359 binken temmuzda bu sayı 1 milyon 230 bine yükselmiştir, stajyer ve kursiyer sayısı altı ayda 3,5 kat artmıştır, artan sayı 872 bindir. Siz stajyer ve kursiyerleri istihdama sayarsanız "İstihdam 1 milyona yakın arttı." diyebiliriz ama stajyer ve kursiyerleri gerçek istihdama dâhil edemeyiz, etmemeliyiz. Çırak, stajyer ve kursiyer sayıları yaratılmış, üretime dayalı istihdam değildir. Bu sebeple, Sayın Maliye Bakanının eylül itibarıyla "Son bir yılda 1 milyon istihdam arttı." beyanı gerçeği yansıtmamaktadır. Olayı baştan yanlış teşhis edersek tedavisini de yanlış yaparız çünkü önümüzde bütçe görüşmeleri var. Bunlara çok dikkat etmemiz gerektiğini söylüyorum." dedi.

KPSSCAFE.COM.TR - ANKARA

19 Eki 2017 - 22:00 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler