Özel Sektör Çalışanlarına 10 Gün Bayram Tatili İzni Verilebilir mi?

Kurban Bayramı tatilinde sadece kamu çalışanları 10 gün izin yapacak. Ancak özel sektör çalışanlarının da Kurban Bayramı tatilinde 10 gün izin, veya çalışmaları durumunda 5.5 gün mesai hakkı oluyor. Ayrıntılar haberimizin devamında.

Kurban Bayramı tatilinin geçtiğimiz gün 10 gün olduuğu açıklanmıştı. Tatilin idari izin olduğu ve sadece kamu çalışanlarını kapsadığı belirtilirken, alınan son bilgilere göre özel sekörün de 10 gün izin verme hakkının olduğu öğrenildi.

Sabah Gazetesinden Faruk Erdem'in kaleme aldığı yazısında özel sektörün bu izin kapsamına girmediği, ancak patronların istemesi durumunda tatil süresinin 10 güne çıkarılabileceği belirtildi. Tatili 10 güne çıkaran firmalar, bu günleri maaştan kesemez veya yıllık izinden düşemez. Bu günlerde çalışacak olan özel sektör çalışanlarına ise 5.5 gün mesai verilecek.üFaruk Erdem konu ile ilgili kaleme aldığı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Hükümetin kararıyla önümüzdeki Kurban Bayramı'nda kamu çalışanları 10 gün tatil yapacak ve bayramın dışındaki günlerde de idari izinli sayılacak. Bu durum özel sektör çalışanlarını da heyecanlandırıyor ama konunun onlarla direkt ilgisi yok. Özel sektör çalışanları memurların idari izinli sayıldıkları 28-29 Ağustos'ta tam gün 31 Ağustos'ta ise yarım gün çalışmak durumunda. Peki bunun başka bir yolu yok mu? Elbette var.

PATRON İSTERSE…

İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlarına idari izin vererek 10 gün tatil yaptırabilir. Bu durum tamamen firmanın kararına bağlı. Fakat çalışanlar açısından bir tehlike söz konusu. Bazı firmalar bu idari izin verdikleri 2.5 günü maaştan kesmeye kalkabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor.
Öncelikle belirtelim bu izinler çalışanların yıllık izin haklarından düşülemiyor, maaştan da kesilemiyor. Yani 10 gün tatil izni verilen bir özel sektör çalışanı ay sonunda maaşını tam alacak.

MESAİ ÖDENECEK

Bunun yanında bayramda çalışma durumunda olanlar için de mesai ücreti ödeniyor. İş Kanunu'na göre çalışanlar bayramda çalışmak zorunda değil. Rızaları ile mesai yapabilirler. Bu durumda da her gün için maaşlarıyla birlikte çift yevmiye hak ederler.
Bu Kurban Bayramı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiği için de toplamda 5.5 günlük bir tatil söz konusu. Bunun tamamını çalışan bir işçi için bu günlerde 11 günlük yevmiye ödenmek zorunda.

NASIL HESAPLANIR?

Bir işçinin net maaşının 1.500 TL olduğu varsayılırsa, günlük kazancı 50 TL olur. Bu işçi, günlük 7.5 saati doldurduktan sonra bayramda da çalışmışsa günlük mesaisi 50 TL günlük+ 50 TL= 100 TL bayram yevmiyesi olarak hesaplanır. AVM'lerde 12 saat çalışanlar yaptıkları 4 saat mesainin ücretini yüzde 50 fazlasıyla alır. Bu mesai bayramda yapılmışsa, ücret bayram mesaisine eklenir.

YILLIK İZİNDE 10 GÜN ŞARTI KALKTI

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nde, izin sürelerinin, tarafların anlaşması halinde bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere "en çok üçe bölünebileceği" ibaresi "bölümler halinde kullanılabileceği" şeklinde değiştirildi. Resmi Gazete yayımlanan yeni yönetmelikte aynı maddeye "Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür" fıkrası eklendi."

Kpsscafe.com.tr  | Ankara
Sabah

19 Ağu 2017 - 09:04 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

02

Şansız - Biz insan değiliz iş verene batar 10 gün tatil mutlaka yolunu bulur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 09:04
01

tülay - işi zorla buldum 1 yıl sgksz çalıştım . patron çalış derse mecbur çalışcam.. ne tatili zaten asgari ücret harcayacak para kalmıyor ki..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 09:04


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler