Maliye Açıkladı: Elektrikli Araçlara ÖTV Zammı Gelecek mi?

Elektrikli araçlardan alınan ÖTV'ye zam geleceği haberleri bugün bazı basın ve yayın organlarında yer aldı. Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı bir son dakika açıklaması yaptı.

Son dakika açıklaması Maliye Bakanlığından geldi. Yapılan açıklamada elektrikli arabalara ÖTV zammı iddialarına yanıt verildi.

Maliye Bakanlığından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede "MTV'nin dışında 'Torba'dan 10 katın üzerinde ÖTV artışı çıktı", "Elektrikli otoya süper ÖTV zammı" başlıklarıyla bir haber yayınlandığı ifade edilerek, söz konusu haberin kamuoyunda yanlış anlaşılmaya sebep olmaması için bilgilendirme yapılmasının zaruri görüldüğüne yer verildi.

"Öncelikle bu yanlış haber eğer yaptığımız açıklamaları takip etmemekten kaynaklanmış ise haber takibi açısından üzücüdür. Eğer açıklamalarımız bilinerek yapılmış ise maksatlı olduğunu düşünüyoruz. Daha önce de yaptığı birçok haber ve yorumda araçların vergilendirilmesine ilişkin yanlışlıklarına şahit olduğumuz bu tür bir gazeteciliği üzülerek izlediğimizi de belirtmek isteriz" ifadeleri ile başlayan açıklamada haberin doğruyu yansıtmadığına yer verildi.

Elektrikli otomobil sahiplerinden bugün itibarıyla elektrik motor gücüne göre yüzde 3-15 ÖTV alındığı hatırlatılan açıklamada, bu oranların yakıt motorlu araçların oldukça altında bulunduğuna dikkat çekildi.

Elektrikli otomobillerden alınan ÖTV için Resmi Gazete'nin ilgili maddelerinin işaret edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "6111 sayılı Kanun ile değiştirilen ÖTV Kanunu'na ekli II sayılı listenin yetki kullanılmadan önceki orijinal haline bakılırsa görülecektir ki elektrikli otomobiller için bu kanundaki vergi oranları da yüzde 37 ile yüzde 84 arasında değişmektedir"

Vergi tekniği gereği önce bu oranların kanunla belirlendiği daha sonra Bakanlar Kurulunun yüzde sıfıra kadar düşürme yetkisi dahilinde alınan kararla indirildiği belirtilen açıklamada, görüşülmekte olan torba kanun tasarısında da 6111 sayılı Kanun'daki oranların bu teknikle aynen korunduğu vurgulandı.

1 KURUŞ DAHİ ZAM OLMAYACAK

Elektrik motorlu otomobillerin ÖTV'sine zam yapılmayacağının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Konuya ilişkin gerek Bakanlık tarafından 2 Şubat 2018'de yapılan basın açıklamasında gerekse de Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki yasa görüşmeleri sırasında, önerilen düzenlemeyle kesinlikle bir vergi artışı yapılmadığı, düzenlemenin ÖTV Kanunu'na ekli listelerde yer alan Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları ile Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde belirlenen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu Numaraları'nın uyumlulaştırılmasından ibaret olduğu belirtilmiştir. Söz konusu açıklamalarda ayrıca, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağı ve ÖTV'ye tabi söz konusu mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacağı vurgulanmıştır. Netice olarak, elektrik motorlu otomobillerin ÖTV'sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır."

KPSSCAFE.COM.TR  | ANKARA

20 Şub 2018 - 13:24 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler