'Kurdaki yükseliş enerjide karlılığı negatif etkiliyor'

Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Macit, kurdaki yükselişin mevcut enerji yatırımlarının karlılığını negatif olarak etkilediğini söyledi.

İSTANBUL (AA) - Gökhan Yıldız- Hazar Strateji Enstitüsü Uzmanı ve Süleyman Şah Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Macit, kurdaki yükselişin mevcut enerji yatırımlarının karlılığını negatif olarak etkilediğini söyledi.

Macit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji yatırımlarının uzun dönemde geri dönüşü gerçekleşen yatırımlar olması sebebiyle likidite yönetimi anlamında firmalar açısından uzun vadeli yabancı kaynak bulma ihtiyacının ön plana çıktığını belirtti.

Firmaların Türk lirası cinsinden uzun vadeli finansman imkanlarına erişimde sıkıntı yaşayabildikleri için daha çok döviz cinsinden borçlanmaya yöneldiğine dikkati çeken Macit, "Elektrik fiyatları tamamen döviz kuruna endeksli olmadığı için bu durum firmalar açısından ciddi bir döviz kuru riski ortaya çıkarıyor" dedi.

Macit, Türkiye'deki halka açık enerji şirketlerinin yabancı para pozisyonlarının önemli ölçüde ekside olduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Kurdaki yükseliş öncelikle mevcut yatırımların karlılığını negatif olarak etkiliyor. Önümüzdeki dönem için planlanan yatırımlar açısından değerlendirildiğinde kurdaki yükseliş ve özellikle artan volatilitenin, enerji yatırımları üzerinde aşağı yönlü bir baskı ortaya çıkarması beklenebilir. Bu da bankaları kur riski ile karşı kaşıya olan enerji şirketlerine karşı daha sıkı bir kredi politikası uygulamaya itebilir ve enerji şirketlerinin finansmana erişimde sıkıntılar çekmelerine neden olabilir."

'Elektriğin aksine boru hattı yatırımları dövizdeki yükselişten olumlu etkilenme potansiyeli taşıyor'

Fatih Macit, Türkiye'de yapılan boru hattı projelerinin Türkiye'nin enerji güvenliği için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Boru hattı yatırımlarında proje gelirleri döviz cinsinden gerçekleşirken, yatırım maliyetlerinin ve işletme giderlerinin bir kısmının yabancı para, bir kısmının ise yerli para cinsinden gerçekleştiğini anımsatan Macit, "Dolayısıyla elektrik piyasasına yönelik yatırımların tam tersine boru hattı yatırımları döviz kurundaki yükselişten olumlu etkilenme potansiyeli taşıyorlar" ifadesini kullandı.

Enerji yatırımları 12 yılda yaklaşık 49 milyar doları buldu

Türkiye, 2001 krizinden sonra aldığı önlemler sayesinde, 2002-2014 tarihleri arasında ortalama yüzde 4,8'lik büyümeyi yakalarken, enerji talebi hızla arttı.

Söz konusu dönemde doğalgaz tüketimi üç kata yakın bir artışla 2014 yılı sonunda 48 milyar metreküpe ulaşırken, elektrik tüketimi ise yıllık ortalama yüzde 5,6'lık artışla yıllık büyümeyi bile geride bıraktı.

Artan enerji talebine bağlı olarak enerji yatırımlarında ciddi bir artış yaşanırken, 12 yılda enerji alanına yapılan yatırımların değeri yaklaşık 49 milyar doları buldu.

# thy

14 Ağu 2015 - 11:48 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler