İsveç paralarını değiştiriyor

İsveç Merkez Bankası, 1 Ekim’den itibaren yeni banknotları piyasaya süreceğini açıkladı.

STOCKHOLM (AA) - İsveç Merkez Bankası (Riksbanken), yeni paraların 1 Ekim tarihinden itibaren tedavüle çıkarılacağını duyurdu.

Kurumun internet sayfasından yapılan açıklamada, yeni paraların kalpazanlığı zorlaştırmak için bazı güvenlik detaylarıyla güncellendiği belirtilirken yeni dizayn ve yeni yüzlere sahip banknotların piyasada yerini alacağı kaydedildi.

Yeni kağıt ve metal paralar üzerinde, İsveç'in ünlü sanatçı ve yazarları ile birlikte doğa motiflerinin bulunduğu bildirildi.

Madeni paralardan "5 kron" değişikliğe uğrarken, yeni "2 kronlar" da piyasaya sürülecek. Diğer madeni paralarda Kral Carl Gustaf’ın fotoğrafları yerini koruyacak.

"5 kron" ile "2 kron" madeni paraların gümüş rengi yerine bronz renkte piyasaya sürülmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan, halen yürürlükte olan ve üzerinde İsveç’in ünlü yazarı Selma Lagerlöf’ün fotoğrafının bulunduğu "20 kron" değiştirilerek, ülkenin ünlü çocuk kitapları yazarı Astrid Lindgren’in fotoğrafına yer verillecek.

Tedavüldeki  "50 ve 100 kronlar" da değiştiriliyor. Bu paraların üzerindeki eski motifler yerine, "kağıt 50 kron"da İsveç’in ünlü müzisyenlerinden Evert Taube, "kağıt 100 kron"un üzerinde de İsveç'te doğan ve dünyaca üne kavuşan sinema sanatçısı Greta Garbo’nun fotoğrafı kullanılacak.

Bu arada ilk kez basılacak olan "kâğıt 200 kron"un üzerinde  İsveç’in ünlü sinema yönetmeni Ingmar Bergman’ın fotoğrafının düşünüldüğü açıklandı. İsveç’in kullanımdaki en büyük para birimi "1000 ve 500 kronlar"ın görünümü de tamamen değişiyor. "Yeni kağıt 500 kronlar"ın üzerinde İsveçli  opera sanatçısı Birgit Nilsson’a yer verilirken, "1000 kron"un üzerinde  bundan sonra İsveçli diplomat, yazar ve Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld’un fotoğrafının bulunacağı bildirildi.

# thy

30 Tem 2015 - 13:33 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler