İstanbul'da balık 'e-mezat' ile satılacak

Kumkapı Balık Hali'nin Gürpınar'a taşınmasıyla balıkçılıkta elektronik satış sistemine geçilecek ve balıklar elektronik ortamda yapılacak açık arttırmayla satılacak.

İSTANBUL (AA) - İstanbul balık satışında elektronik sisteme geçiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Avrasya Tüneli Karayolu Geçiş Projesi nedeniyle kapatılan KumkapıBalık Hali'ndeki balık komisyoncularının Gürpınar'da yapılan yeni hale taşınması çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 240 bin metrekare büyüklüğündeki Gürpınar Su Ürünleri Hali, eylüldeki yeni av sezonunda, İstanbullulara hizmet vermeye başlayacak.

Yeni su ürünleri halini İstanbul İl Özel İdaresinin kapatılmasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesine devredilen ÖZİDAŞ adlı şirket işletecek.

Kumkapı Balık Hali'nin Gürpınar'a taşınmasının ardından balıkçılıkta da yeni bir döneme geçilecek.

Yeni sistemde, balığın komisyoncular tarafından hal binasında mezat yöntemiyle satışı, elektronik mezatyöntemiyle kademeli olarak son bulacak.

Komisyoncuların anlaştığı kayıkların avlayarak hale getirdiği balık öncelikle ön kabule sunulacak.

Burada balığın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen ölçülere uygun olup olmadığı ÖZİDAŞ ekspertizleri tarafından kontrol edilecek ve balıklar kalite ve ölçüleri açısından sınıflandırılacak.

Bu aşamadan sonra balıkların fotoğrafı çekilerek "Hal Balık Satış Sistemi" adı verilen elektronik ortama aktarılacak. Firmalar bu sistem üzerinden balıklarını elektronik ortamda açık artırmaya sunacak. Satışa çıkan balık için alıcılar, internetten teklif verme yöntemini kullanacak.

E-mezat sonucu satışın gerçekleşmesiyle ödeme işletmeci olan ÖZİDAŞ adlı şirketin hesabına geçecek. Hizmet bedeli olarak yüzde 4 kesinti yaptıktan sonra tedarikçi firmanın hesabına parası yatırılacak.

Henüz sisteme hazır olmayan balık komisyoncuları, geçiş sürecinde eski usulle satış yapmaya devam edecek.

Hal binasının inşaatı devam ediyor

İnşaatına 2013'te başlanan Gürpınar Su Ürünleri Hali'nde çalışmaların sonuna gelindi.

Toplam tesis büyüklüğü 240 bin metrekare olan hal kompleksinde soğuk hava sistemine sahip 20 bin metrekarelik  mezat salonu, kutu yıkama ve depolama alanları, soğuk hava depoları, donmuş ürün depoları, elektronikmezat salonu, idari ofisler, seminer, eğitim salonu, cafe ve restoranlar, balık işleme ofisleri ve cami bulunuyor.

Balık tedarik ve depoculuğuyla uğraşan 104 firmanın yerlerine çekilen kura sonucu taşındığı hal binasındaki çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor.

# thy

30 Ağu 2015 - 13:53 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler