İŞKUR'dan İşsizlere 1623 TL Maaş ve Bedava Sağlık Desteği-İşte Şartlar ve Başvuru

Yeni yıla girilmesi ile maaşlara zamlar da geldi. Çalışma ve İş Kurumu tarafından işsiz kalan vatandaşlara verilen maaşlara da zam geldi. Peki işsizlik maaşı almanın yolları nelerdir? İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir? Başvuru nasıl yapılır?

1 Ocak tarihi itibariyle asgari ücrete e diğer tüm maaşlara zam geldi. Bununla birlikte işsizlik maaşına da zam geldi.

Yeni yılda gelen zam ile birlikte damga vergisi düşüldüğünde en düşük işsizlik maaşı 805 lira, en yüksek miktar ise 1623 lira olarak belirlendi. Buna göre 2018 yılında işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı işsizlik maaşı, en fazla 16 bin 232 lira olacak. Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında işsizlik maaşı alabiliyorlar.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

Bir vatandaşın işsizlik maaşından faydalanması için işsiz kalmadan önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta priminin ödenmiş olması şartı aranıyor. Öte yandan işten atılan ve önceki 120 gün aralıksız olarak sigorta primi yatmış olan bir kişinin, işsiz kalmadan önceki çalışma süresi hsaba katıldığında, 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekmektedir. Sigorta primi en az 600 gün ödenen kişiye 6 ay, 900 gün prim ödemesi olan kişiye 8 ay, 1080 gün prim ödemesi yapılmış kişiye de 10 ay işsizlik maaşı bağlanır ve bu süre boyunca bu personel işsizlik maaşından faydalanır.

DAHA FAZLA BİLGİ, DAHA FAZLA ARKADAŞ

Memur alımlarıyla ilgili tüm gelişmeleri yakından takip edebileceğiniz, diğer memur adaylarıyla sohbet edip, bilgi alışverişinde bulunabileceğiniz facebook grubumuza aşağıdaki linkten erişim sağlayabilirsiniz Facebook grubuna katılım  için TIKLAYIN

BAŞVURU ŞEKLİ

Bir vatandaşın işsizlik maaşından faydalanması  için işten çıkış belgesi verildikten sonra ‘30 gün içinde’ 81 İlde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) müracaat etmesi gerekmektedir. Bu süreyi geçirmemek hak ettiğiniz parayı tam olarak almanız anlamına gelmektedir. Bu 1 aylık sürenin geçirilmesi durumunda alacağınız para da düşecektir. İşsizlik maaşı alan bir vatandaş, devlet destekli sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Bunun içinde vatandaşın İŞKUR resmi sayfasından başvuru yapması gerekmektedi. Öte yandan İŞKUR'un yanı sıra e- Devlet üzerinden de başvurular kabul ediliyor.

YÜZDE 80 SINIRI VAR

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde en büyük etken sigorta primleri oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları (brüt maaşı) dikkate alınıyor. Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’lik kısmı (1623 lirayı) geçemiyor.

İŞSİZLİK MAAŞI HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

Çalışma ve İş Kurumu tarafından teklif edilen bir işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden vatandaşkarın, işsizlik maaşı kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin maaşı kesilir. İşsizlik maaşı alırken emekli maaşı almaya başlayanların maaşı kesilir.

HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Son 4 ayda maaşı değişmeyen ve her ay 3000 lira brüt ücret alan bir işçi, son 3 yılda 600-899 gün arasında prim ödemesi varsa 6 ay boyunca ayda 1190 lira işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Aynı primle asgari ücretliye ödenecek işsizlik maaşı 805 lira. 4000 lira brüt ücreti olup da son 3 yılda 1080 gün primi olan işsize ise 10 ay boyunca 1587 lira yani toplam 15 bin 878 lira ödeme yapılır.

GÜNDEM HABERLERİNDEN, MEMUR ALIM HABERLERİNDEN VE DAHA FAZLASINDAN ANINDA HABERDAR OLMAK İÇİN;

KPSSCAFE android uygulamamızı ücretsiz indirmek için ---->>> TIKLAYIN

KPSSCAFE iOS uygulamamızı ücretsiz indirmek için----> TIKLAYIN

KPSSCAFE.COM.TR  | ANKARA - ÖZEL HABER

20 Şub 2018 - 09:32 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler