Gurbetçi az harcadı tatilini kısalttı

Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 9 artarken, ülke içinde yaptıkları harcama ise yüzde 22,75 azaldı.

ANTALYA (AA) - Yılın ilk yarısında Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarken, gurbetçilerin ülke içinde yaptığı harcama ise yüzde 22,75 azaldı.

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk yarısında (ocak-haziran) Türkiye'yi 16 milyon 95 bin 926 yabancı ziyaret etti. Bu rakamın 2 milyon 144 bin 136'sını yurtdışında ikamet eden gurbetçiler oluşturdu.

Yılın ilk yarısında 12 milyar 602 milyon 567 bin dolar olarak belirlenen turizm gelirinin 2 milyar 50 milyon 179 bin doları gurbetçilerden geldi.

-Gurbetçinin harcaması azaldı

2014 yılının ikinci çeyreğinde (nisan-mayıs-haziran) ortalama 759 dolar olan yurtdışında ikamet eden yabancı ziyaretçilerin kişi başı harcaması, bu yılın aynı döneminde 691 dolara geriledi. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 8 olan yabancı ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi de bu yılın aynı döneminde 7,8 geceye düştü.

Gurbetçilere bakıldığında ise geçen yılın ikinci çeyreğinde 15,5 olan kişi başı ortalama geceleme sayısı, bu yılın aynı döneminde 13,1 geceye, Türkiye'de yaptıkları kişi başı harcama ise bin 325 dolardan 921 dolara indi.

2014 yılının ilk yarısında Türkiye'ye gelen 1 milyon 966 bin 19 gurbetçi, toplam 2 milyar 516 milyon 725 bin dolar harcama yapmıştı. Bu yılın ilk yarısında Türkiye'yi ziyaret eden 2 milyon 144 bin 136 gurbetçi, toplam 2 milyar 50 milyon 179 bin dolar harcama yaptı. Buna göre Türkiye'yi ziyaret eden gurbetçi sayısı yüzde 9,05 artarken, yurtiçinde yapılan harcama, yüzde 22,75 azaldı.

-POYD Başkanı Kızıldağ

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, kişi başı turist harcamalarında meydana gelen düşüşün, Rus turistlerin sınırlı bütçelerle tatile çıkmasından kaynaklandığını söyledi.

Rus pazarında önemli bir daralma kaydedildiğini, Türkiye'ye gelen turistin de alışverişten vazgeçtiğini ifade eden Kızıldağ, bu durumun önümüzdeki yıl için de bir risk olduğuna işaret etti.

# thy

06 Ağu 2015 - 11:33 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler