Gelecekte Yok Olacak ve Popülerleşecek Meslekler Belli Oldu

Oxford Üniversitesi tarafından bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada yakın zamanda yok olacak ve yok olmaya yakın meslekler ile popülerleşecek mesleklere yer verildi.

Gelecekte Yok Olacak ve Popülerleşecek Meslekler Belli Oldu
Haber albümü için resme tıklayın

Günümüzde yüzlerce meslek dalı vardır. Bu meslek dalları arasında bazıları bitmeye yüz tutmuşken bazı meslek dalları yeniden canlanıyor, öte yandan yeni meslek dalları da ortaya çıkıyor.

Yakın gelecekte, günümüzde ihtiyacımız olan veya olmayan birçok meslek tarihe karışacak. Bunların yerine de yeni mesleklerin popülerleşeceği öngörülüyor. Oxford Üniversitesi tarafından bu konu hakkında bir araştırması yapıldı. Bu araştırma üzerinden tarihe karışacak mesleklerden bazıları şunlar.

Oxford Üniversitesine göre yakın gelecekte (20 yıl sonra) yüksek ihtimalle gelecekte var olmayacak meslekler:

Tele pazarlamacılık
Tezgahtarlık
Laboratuvar Teknisyenliği
Taksi-Otobüs Şoförlüğü
Satış Elemanları
Muhasebecilik
Emlakçılık
Doktorlar hariç hastane çalışanları
Psikolog ve terapistlik

Aynı araştırmaya göre ortadan tamamen kaybolma ihtimali çok düşük olan meslekler ise şunlar:

Psikolog ve terapistlik
Din adamlığı
Spor eğitmenliği
Dişçilik
İşte gelecekte popülerleşecek meslekler;
Büyük veri analistliği

Bunların dışında da yaratıcı zeka kullanılan tüm mesleklerin gelecekte kaybolma riskleri çok düşük. Bu konu hakkında tek araştırma Oxford'a ait değil. ABD'de bir danışmanlık firmasının da bu yönde bir çalışması var. Firmaya göre 10 yıl içinde kapıdan kapıya pazarlamacılık %22.7, tekstil işçiliği %12.1, çiçekçilik %16.6, dikişçilik %16.1 daralmalarla gelecekte yok olacak.

Bazı meslekler yok olacak belki ama, yerlerini de yeni meslekler alacak. Yapılan bazı araştırmalara göre dijital dünyayı temel alan meslekler geleceğin en popüler meslekleri olacak. Bunun farkına günümüzde de varmak mümkün. Çoğu kişinin hobi olarak başladığı ve günümüzde bir meslek haline gelen Youtuberlık da bu meslekler arasında başı çekiyor.

İşte gelecekte popülerleşecek meslekler;

Finans analistliği
Bilgisayar ve yazılım mühendislikleri
Genetik mühendisliği
e-Spor oyunculuğu (Sanal oyunculuk)
Ekologluk
Büyük veri analistliği
Siber güvenlik mühendisliği

KPSSCAFE.COM.TR  | ANKARA

03 Mar 2018 - 08:57 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler