Enflasyon düşmezse maaşlara en az yüzde 1 zam gelecek

Aralık ayında açıklanacak enflasyon rakamları eksi değerde çıkmazsa memurlar ve memur emeklileri yüzde 1 civarında ek zam alacak.

Aralık ayında açıklanacak enflasyon rakamları eksi değerde çıkmazsa memurlar ve memur emeklileri yüzde 1 civarında ek zam alacak.

Memurlara Ağustos ayında imzalanan toplu sözleşmeyle 2016 yılının ilk altı ayı için yüzde 6 zam verilmişti. Bunun dışında enflasyon farkı içinde maaşlara ek zam yapılacağıda açıklanmıştı.

Enflasyon rakamlarına baktığımız zaman şu anda memurlar için yüzde 0,68 enflasyon farkı zammı verilecek. Bu rakam 2015 Aralık ayı enflasyonun açıklanmasıyla kesinlik kazanacak. 

Eğer; 

*Aralık ayında enflasyon artış oranı hiç değişmezse (%0 çıkarsa), ilave maaş zammı oranı %0,68 olacak.
*Aralık ayında enflasyon azalırsa ve bu azalışın oranı (-)%0,62 seviyesinde olursa, ilave maaş zammı yapılmayacak.
*Aralık ayında enflasyon azalırsa ve bu azalışın ortanı (-)%0,62 ile %0 aralığında olursa, az da olsa ilave maaş zammı yapılacak.
*Aralık ayında enflasyon artarsa ve bu artışın oranı %0,30 olursa, ilave maaş zammı %1 oranında olacak.
*Aralık ayında enflasyon artarsa ve bu artışın oranı %0,30’dan fazla olursa, ilave maaş zammı da %1’den daha yüksek oranda olacak.

Enflasyon farkı zammı ne zaman kesinleşecek?

2015 Aralık ayı enflasyon rakamları 4 Ocak 2016 tarihinde açıklanacak. Au tarihte açıklanacak enflasyon oranlarına göre, maaşlara yapılacak ya da yapılmayacak olan ilave maaş zammı da kesinlik kazanacak.
Ancak, geçtiğimiz 10 yılda Aralık aylarında gerçekleşen TÜFE artış oranlarına baktığımızda, enflasyonun genellikle (iki yıl hariç) artış yönünde olduğunu ve bu artışların %0,22 - %0,58 aralığındaki oranlarda olduğunu görmekteyiz.

Bu yıl imzalanan Toplu Sözleşmede; 2015 yılı Aralık ayı Tüketici Fiyatları Endeksinin 2014 yılı Aralık ayı endeksine göre 12 aylık değişim oranının, aynı dönem için yapılan kümülatif maaş artış oranını aşması halinde, aşan kısım kadar ilave maaş zammı yapılması kararlaştırılmıştı.
Buna göre, 2015 yılında maaşların kümülatif olarak %7,90 artmış olması nedeniyle {[%3+%4,76+(%3x%4,76/100)]/100=%7,90}, bu yıl sonunda enflasyon oranı %7,90’ın üzerinde çıktığında, fark için ilave maaş zammı söz konusu olacak.

Aralık ayında açıklanacak enflasyon rakamları eksi değerde çıkmazsa memurlar ve memur emeklileri yüzde 1 civarında ek zam alacak.

17 Ara 2015 - 17:05 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler