Emeklilik için 10 yıl yetecek! SGK'dan...

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenleme. YEP’teki sistemle çalışanlar iki kere emekli olacak. Tamamlayıcı emeklilik için üç model üzerinde çalışılıyor. Emeklilik için 10 yıl yetecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni bir emeklilik sistemi yer aldı. Tamamlayıcı emeklilik olarak tarif edilen yeni sistem, çalışanların emekli olduklarında geliri düşmeden, ikinci bir maaşa kavuşmalarını içeriyor. Üstelik ikinci emeklilik kamu emekliliğine göre daha kısa sürede gerçekleşecek.Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre tamamlayıcı emeklilik birçok ülkede farklı şekillerde uygulanıyor. Ülkemizde de 2017 yılında otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) başlatıldı. Ancak bu sisteme girmek zorunlu; kalmak ise isteğe bağlı olarak uygulanıyor. 2 ay içinde çıkılabilirken kalanlara üçlü devlet katkısı uygulanıyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanlara emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Tamamlayıcı emeklilik sistemi için çeşitli modeller üzerinde çalışmalar devam ediyor. İlk düşünülen sistemde zorunluluk esas alınacak. Böylece çalışanlar kazançlarına göre bütçelerini sarsmadan birikim yapacak, buna devlet ve işveren katkısı da dahil olacak. Mevcut duruma göre 10 yıl 56 yaş tamamlandığında ise emeklilik olacak. Yeni emeklilik sisteminde masada olan bir diğer konu ise çalışanların aldıkları maaşı emeklilikte de alabilmelerini sağlayacak bir düzenleme. Sisteme göre alınan maaşta bulunan ek ödemeler çıkarıldıktan sonra kalan net tutar kadar emekli maaşı ödenmesi üzerinde duruluyor. Bir diğer model ise BES'ten farklı olarak riskli, yıpranma payı yüksek olan mesleklere yönelik uygulanan emeklilik modeli.

DÜNYADA NASIL UYGULANIYOR

Tamamlayıcı emeklilik sistemleri bazı ülkelerde şöyle uygulanıyor:

İNGİLTERE: Zorunlu sosyal güvenlik dışında işverenler kanalıyla işleyen mesleki emeklilik ve bireysel emeklilik bulunuyor.

MACARİSTAN: Zorunluluk esasıyla ve tümüyle çalışanların katkılarıyla finanse edilen bireysel emeklilik hesaplarına dayalı emeklilik fonları bulunuyor.

ARJANTİN: Devletin sosyal güvenlik sistemi dışında emeklilik fonu yöneticileri tarafından işletilen bireysel emeklilik sistemi bulunuyor.

AVUSTURYA: 1 Ocak 2013'ten itibaren çocuğu 3 yaşını geçmemiş kişiler sisteme girince devlet teşviki alıyor.

FİNLANDİYA: Kazanç ve prime odaklı yeni bir tamamlayıcı emeklilik sistemi devreye sokuldu.

ŞİLİ: 2008'de özellikle düşük gelir gruplarındaki çalışanların emeklilikte yeterli emekli aylığı alabilmesi için tamamlayıcı emeklilik uygulaması hayata geçirildi.

DANİMARKA: Zorunlu sosyal güvenlik sisteminin yanında bir de zorunlu tamamlayıcı emeklilik uyguluyor.

İTALYA: Mesleki tamamlayıcı emeklilik sigortası uygulanıyor.

11 Eki 2019 - 08:40 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

06

Halilcaban - Millete sokulan kazığı çıkarın dahaçok sokmayın milletin zor şartlarda 3 kuruşkazancına gözdikmeyin ett li lerin haklarını verin bu oy cambazları seçim kandırmacası yapacaklar alırsınız

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 08:40
05

Sedat - Önce 10 yılı ve 10 bin günü bulmuş hakki yenmis EYT leri emekli etsinler oy canbazligi kimse yapmasın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 08:40
04

Halil - Zaten türkiye şartlarında 60 yaşında ölüyoruz oyuzden boş yere ssk li çalışıyorum die askeri ücrete çalış cam kadar aptaldeyilim sizde sigortalayız hangi hastaneye gitsem adamlar kazık gibi iteliyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 08:40
03

Nuri - Elalemin bi tatafiyla gerdeğe giricez hadi hayırlısı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 08:40
02

Misafir - Bazi isler de sozde avrupa yi ornek alın ucret deyince afrikalilari ornek alirsiniz kendinize yancilara gelince kepce ilede deil tencere tencere alirsiniz işsizlik fonunu kullnadiniz isadamlarina bankalara bes denen seyi kullnadiniz birde simdi tes denen seyi getirmek icin calisiyorsunuz milletin refah duzeyi iyimi deil gecmek icin soracakmisiniz gonullu olarak HAYIR besde umdugunuzu bulamadiniz 4/3u ayrildi sahi siz kimi dusunuyorsunuz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Ekim 08:40


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler