Ekonomi uzmanlarından Yeni Ekonomi Programı'na İlk Yorumlar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın canlı yayında açıkladığı ekonominin 3 yıllık yol haritasını değerlendiren gelişmekte olan piyasalar uzmanı Timothy Ash, hedeflerin genel olarak güvenilir ve gerçekçi olduğunu ifade ederken Ekonomist Uğur Gürses ise, "Açıklanan 'yeni programdan' anlıyorum ki; kriz başka bir ülkede" yorumunu yaptı.

Ekonomi uzmanlarından Yeni Ekonomi Programı'na İlk Yorumlar
Ekonomi uzmanlarından Yeni Ekonomi Programı'na İlk Yorumlar
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 'Dengelenme, Değişim ve Disiplin" mottosuyla hazırlanan eski ismiyle OVP (orta vadeli program) Yeni Ekonomi Programı'nı (2019-2021) canlı yayın ile açıkladı.

Berat Albayrak'ın açıkladığı programda büyüme tahmin oranları düşürülürken, 2019 enflasyon tahmini % 15.9'a yükseltildi. 2019 büyüme tahmini ise % 2.3'e indirildi.

76 milyar TL tasarruf ve gelir artırıcı yöntemler getirileceğini ifade Bakan Berat Albayrak "Kamu için birçok yapısal reformu geliştirecek ve mali sonuçlara verimlilik olarak yansımasını sağlayacak. Toplamda 59.9 milyar TL harcama ve 16 milyar TL'si gelir artırıcı yöntemlerden oluşuyor" ifadelerini kullandı.

Yeni Ekonomi Programı'nı değerlendiren gelişmekte olan piyasalar uzmanı Timothy Ash, programdaki hedeflerin genel olarak güvenilir ve gerçekçi olduğunu belirtti. Ancak Timothy Ash, asıl önemli mesele olarak gördüğü bankaların takipteki kredileri konusunda atılacak adımlar konusunda hakkında daha fazla ayrıntı görmek ve BDDK'dan gelecek açıklamalara odaklanmak gerektiğini ifade etti.

Ekonomist Mustafa Sönmez de Albayrak'ın, "Gezi olaylarıyla başlayan süreç, 17-25 Aralık süreci ve terör saldırıları, bölgemizde yaşananlardan sonra 15 Temmuz hayata geçti. Bu süreçler Türkiye'yi hedef aldı" sözlerine tepki gösterdi.

"Teşhis buysa devamı zırvadır" diyen Sönmez, "2018'de büyüme 3.8, 2019'da 2.3, 2020'da 3.5 olacakmış. Enflasyon hedefi 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, Bütçe açığı da sırasıyla 1, 8, 1, 9, 1, 7 olarak gerçekleşecek. Gerçekçi hedefler değil. Bir tek yadsıyamadıkları; 2018 enflasyonunun yüzde 20'nin üstüne çıkacağı" diye yazdı.

BloombergHT Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen, Yeni Ekonomik Program'ı detaylı olmasa da kabataslak incelediğini belirterek, Tahminler Türkiye gerçekleri ile uyumlu görünüyor. Gerçekçi buldum. Açıklamadan önce rakamlar şunlar olacak desek tahminim herkes kabul ederdi. Doğru tahmin etmek doğru uygulamak için elzem. Bu açıdan gayet olumlu" dedi.

Ekonomist Uğur Gürses ise, Yeni Ekonomik Program'dan anladığı kadarıyla krizin başka ülkede olduğunu ifade etti.

Ekonomist Ümit Akçay da, "Yeni Program'ın yumuşak karnı kur. Sanki döviz krizi yokmuş gibi hareket etmek, diğer tüm verilere de gölge düşürüyor. Gerçekçi olmaktan uzak bir yaklaşım halen ekonomi yönetimine hakim" ifadesini kullandı.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

Ekonomist Yalçın Karatepe, Albayrak'ın açıklamalarına, "Yeni bir program dediler ama görünün o ki açıklananlar bir 'temmeniler manzumesi" değerlendirmesini yaptı.

20 Eyl 2018 - 13:31 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

01

Temenniler manzumesi mi? - Aynen olabilir, Ekonomist Yalçın Karatepe, Albayrak'ın açıklamalarına, "Yeni bir program dediler ama görünün o ki açıklananlar bir 'temmeniler manzumesi" değerlendirmesini yaptı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Eylül 13:31


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler