Bölgede kalkınmanın teminatı: GAP

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak" dedi.

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak" dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde son 13 yılda yapılan hizmetler hakkında bilgi verdi. AK Parti iktidarıyla bölgenin ve halkın refahını, kalkınmasını sağlayacak derecede büyük projelere imza atıldığını vurgulayan Eroğlu, en önemli projenin ise Güney Anadolu Projesi (GAP) olduğuna işaret etti.

Bölgeye yapılan projenin Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi olduğunu anlatan Eroğlu, GAP kapsamında enerji, sulama, içme suyu temini, çevre ve dere ıslah tesislerinin bulunduğu pek çok yatırım yer aldığını belirtti.

Projenin 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu projesi ve 10,58 milyon dekar sulama alanından oluştuğunu dile getiren Eroğlu, 2003 yılında 211 milyon lira olan GAP sulama bütçesinin bu yıl 1,4 milyar liraya çıktığına dikkati çekti.

Ödeneklerin artmasıyla dev yatırımların bir bir hayata geçirildiğini belirten Eroğlu, şunları söyledi:

"GAP kapsamında 2002 yılında 198 bin 854 hektar arazi sulanırken, ödeneklerin artmasıyla geçen yıl sonunda GAP'ta sulanan alan 442 bin 842 hektara yükseldi. Yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacaktır. Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak." 

Bakan Eroğlu, GAP'ta özellikle sulamalardaki işlerin en zor kısımları olarak nitelendirilen baraj ve göletlerle "atardamarlar" niteliğindeki dev ana kanalları tamamladıklarını ve sulama şebeke inşaatlarını daha hızlı ve kısa sürede tamamlayacaklarını bildirdi.

Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğüne dikkati çeken Eroğlu, "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız" diye konuştu.

Milli ekonomiye yılda 6,6 milyar dolar katkı

Eroğlu, GAP'ın ekonomik açıdan da bölgeye ciddi bir kalkınma sağlayacağını söyledi. Sulamada 2,2 milyar dolar, enerjide 4 milyar dolar ve içme suyunda 400 milyon dolar katkı sağlayacağını bildiren Eroğlu, "Sulama, içme suyu ve enerji maksatlı projelerden oluşan GAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 6,6 milyar dolar katkı sağlayacak" dedi.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde 2003 ve 2015 yıllarında tamamlanan tesisler hakkında bilgi veren Eroğlu, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Ağrı, Erzurum, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Kars, Sivas, Diyarbakır, Şırnak ve Şanlıurfa'ya 35 baraj kazandırıldığını belirtti.

Eroğlu, bölgede 41 sulama tesisinin inşaatına da devam edildiğini belirterek, AK Parti ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin dev hizmetlerle tanıştığını kaydetti.

04 Eki 2015 - 12:26 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler