Başbakan Canlı Yayında Açıkladı ! 112 Bin Kişiye İş İmkanı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, milyonlarca vatandaşı direk ilgilendiren cazibe merkezleri lansmanında konuşuyor...

Başbakan Canlı Yayında Açıkladı ! 112 Bin Kişiye İş İmkanı
Video için play'e tıklayın

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Cazibe Merkezleri lansmanında konuştu.Başbakan Binali Yıldırım bölgede 112 bin kişiye iş imkanının doğacağını açıkladı.

Yıldırım:"Türkiye'nin içerisinde bulunduğu bölge, sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Ülkelerin içerisinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizlerle mücadele ettiği bugünlerde bazı ekonomiler hızla büyürken, bazılarının da kan kaybettiğini görüyoruz. Bir çok ülke bütçe açıklarıyla, ekonomik daralmayla uğraşırken, Türkiye genç ve dinamik işgücü ve büyüme oranlarını emin adımlarda sürdürmektedir. Türkiye bölgede en yüksek büyüme oranına sahip ülkelerden biridir. Ve kalkınmasını, gelişmesini aynen devam ettirmektedir. Ekonomimizin iç ve dış tehditlere karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bu süreçte gördük.

Küresel krizlere rağmen, yüksek büyüme oranıyla ne kadar dinamik bir ekonomiye sahip olduğumuzu cümle alem gördü. Dünyada ekonomik belirsizliğin devam ettiği bu dönemde mali disiplini koruduk, yatırım yapılabilir ortamı sürdürdük. Tüm vatandaşlarımızın huzuru , refahı için ekmeği aşımızı büyütürken, güvenliğimiz için bölgesel adaleti sağlamak amacını da güttük. Tüm politikalarımızı belirlerken ülkemizin hiç bir yerini diğer yerinden ayırt etmedik. 79 milyon vatandaşımız, 81 vilayetimizi bir gördük. Gelir adaletini sağlama yolunda önemli adımlar attık. Bölgeler arasındaki eşitsizliği büyük ölçüde azalttık.

Son derece gerçekci uygulamalarla Türkiye'nin imkan ve kaynaklarını en belirli şekilde kullanarak vatandaşı mutlu etmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin doğu ve güneydoğu bölgelerini yatırımcılara daha cazip hale getirmek için yeni bir destek ve teşvik programını başlatıyoruz. Bir yandan Türkiye top yekün ekonomisi büyürken, diğer yandan tüm bölgelerimizin potansiyelinden en üst düzeyde yararlanmayı planlıyoruz. Bugün Cazibe Merkezleri programında gelinen son aşamayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu program 65'inci hükümet iş başına geldikten sonra Temmuz ayları sonlarında gerçekleştirilen EKK kararlarında belirlendi.

23 İLDE YAPILACAK YATIRIM TÜM TÜRKİYE'YA YAPILMIŞ OLACAK

Programın amacı şu ; özellikle terörün yoğun bir şekilde milletimizin canını sıktığı rahatsız ettiği bölgeleri, güvenli hale getirirken, diğer yandan geciken yatırımlarını başlatmak ve böylece doğudan batıya göçü azaltmak birinci hedefimiz, bölgedeki kalkınmışlık açığını ortadan kaldırmak ikinci hedefimiz. Aslında belirlenen bu 23 ile yapılacak yatırım, Türkiye'nin tamamına yapılan yatırım anlamına geliyor. Buralara yatırım yapılırsa, doğudan batıya göç azalacak, bölgesel kalkınma sayesinde doğu batı arasındaki kalkınmışlık, refah farkı tamamen giderilecek. Terörün ana istismar konularından biri olan bir alan da böylece ortadan kaldırılmış olacak.

112 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI DOĞACAK

4 Eylül'de programı Diyarbakır'da ilan ettik, daha sonra 11 Ekim'de bölgenin paydaşlarıyla programı paylaşmaya başladık. Bu toplantılar 13,16 Ekim, 5-11 Kasım tarihlerinde bölgeyle ilgili bakanlarımızın, milletvekillerimizin, STK'ların paylaşımıyla değerlendirildi. Enine boyuna programda neler olması lazım geldiği konuşuldu. 22 Kasım tarihinde Resmi Gazete'de bu programı ilan ettik. Türkiye Kalkınma Bankası, bu program için görevlendirildi. 11 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete'de de tüm programın içeriği, hangi şekilde destekleneceğine dair bakanlar kurulu kararını aldık. Yatırımcıların programlarına ilişkin düzeylerini anlamak için ön talep toplama süreci de 28 Kasım 11 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleşti. 28 Kasım 11 Ocak tarihleri arasındaki ön taleplere baktığımız zaman durum gayet güzel. 23 İl için müracaat sayısı 1200, toplam yatırım tutarı 19 milyar 600 milyon, öngörülen istihdam 112 bin 400 şu ana kadar. Program resmen başlamıştır hayırlı, uğurlu olsun. "

Bölgede 100 milyonun üzerindeki yatırımlara özel desteğimiz var. Bölgedeki makineler yerli kaynaklardan temin edilirse kredi şartlarında değişiklik olacak. Fabrika kuranlara düşük faizli işletme kredisi verilecek. 4 yıl vadeli kredinin ilk yılı ödemesiz olacak. Bölgede çağrı merkezleri kurulacak. Kuruluş aşamasında personelin eğitilmesi için kişi başına 2 bin 500 lira destek verilecek. Veri merkezindeki elektrik masrafının yüzde 30'unu devlet karşılayacak.

"Kalkınma ajanslarının içerisinde yatırım destek birimleri var. Bu yatırım destek birimlerine diyelim Erzurum'daki TUDAKA 'ya gidecek yatırım destek birimine gidecek veya doğrudan Kalkınma Bankası'na müracaat edecek. Bu işin kaynağı , paranın verileceği yer Kalkınma Bankası'dır. Kalkınma Bankası'na bu işe gerekli olan finansman ayrılmıştır. Dolayısıyla projeler buraya verilecek, burada incelenip projenin hangi desteklerden hangi oranlarda yararlanacağına karar verilecek, hiç zaman kaybı olmadan vatandaş işine gücüne bakacak. Bu işin koordinasyonunu Kalkınma Bakanlığı'na verdik, kalkınma Bakanlığı'na vermekle beraber bu teşvik , destek , cazibe merkezlerinin kurulması konusunda bir çok bakanlığımızın emeği var, Maliye Bakanlığımız, Başbakan yardımcılarımız, Gümrük ve Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığımız , bölgeyle doğrudan ilgilenecekler. Nerede ne aksaklık var bunların giderilmesine çalışılacak."

DETAYLAR GELİYOR...

KPSSCAFE.COM.TR - ANKARA

24 Oca 2017 - 11:35 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler