Asgari Ücret TBMM'de Görüşüldü!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün düzenlenen Genel Kurulu'nda Asgari Ücret konusu üzerinde konuşuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bugün düzenlenen Genel Kurulu'nda Asgari Ücret konusu üzerinde konuşuldu.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, "Eğer işveren payını yarı yarıya düşürerek işvereni kısmen rahatlatırsak, primleri düşürebilirsek ve kayıt dışı istihdamla samimiyetle mücadele edecek bir yönetim anlayışı oluşursa asgari ücret en az 2 bin liraya çıkabilir." dedi. 

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÖNERGESİ
 

Toplantıda, İYİ Partinin, "asgari ücretli çalışanlar" ile ilgili önergenin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı. Partisinin önerisi üzerinde alan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, ekonominin taban yaptığı, alım gücünün yüzde 40 zayıfladığı bir sürecin yaşandığını ve asgari ücretli vatandaşların çok zor hayat koşullarıyla baş başa kaldığını savundu. 

Yokuş, "Eğer işveren payını yarı yarıya düşürerek işvereni kısmen rahatlatırsak, primleri düşürebilirsek ve kayıt dışı istihdamla samimiyetle mücadele edecek bir yönetim anlayışı oluşursa asgari ücret en az 2 bin liraya çıkabilir. Cumhurbaşkanlığı sistemi denilen ve hiçbirimizin kavrayamadığı bir yönetim anlayışı ile asgari ücretlilere çare olunmaz. Yönetim kabiliyetini kaybetmiş bu iktidarın böyle bir derdi yok." diye konuştu. 

MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, asgari ücretli ailelerin insan onuruna yakışır bir hayat standardına sahip olması gerektiğini belirtti. Asgari ücretlilerden alınan vergilerin kaldırılması çağırsında bulunan Osmanağaoğlu,"Asgari ücret ekonomik gelişmelerden bağımsız ele alınamaz. Bügün enflasyon yüzde 25'leri aşmış durumda. Bu artış en çok dar gelirli vatandaşlarımızı etkiliyor. Enflasyon oranı asgari ücretlinin hayatını daha da zorlaştırıyor. Yaklaşık 6 milyon çalışanımızın dahil olduğu asgari ücretlerin daha iyi bir hayat sürmeleri için önümüzdeki 2 yıl için önlemler alınması lazım." şeklinde konuştu. 

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, paradan para kazanan bir sistemin sonucunda zenginin daha zengin, fakirin ise daha da fakir duruma düştüğünü dile getirdi. Asgari ücretlilerin, maaşının yarısından fazlasını kiraya verdiğini belirten Bülbül, asgari ücretlilerden alınan vergilerin kaldırılmasını talep etti. 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, AK Parti'nin 16 yıldır ülkeyi yönettiğini anımsatarak 6 milyon asgari ücretliye reva gördüğü ücretin "sefalet ücreti" olduğunu ileri sürdü. Girgin, "AK Parti yoksulluktan ve yoksullardan rant elde ediyor. Bunun için asgari ücretliye çare bulmuyorlar. Asgari ücretliyi açlık sınırı altında yaşamaya mahkum ediyorlar. Yoksulluk sınırının 6 bin 250 lira, açlık sınırının bin 919 lira olduğu ülkemizde asgari ücretin bin 603 lira olarak belirlenmesi, AKP'nin işçiye verdiği önemi ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı. 

Girgin, "Her ne kadar ekonomik kriz kabul edilmese de durum daha da vahimdir. Mutfaktaki yangın çok büyük. Asgari ücretli için kriz gittikçe derinleşiyor" dedi.

"ASGARİ ÜCRET BAĞIMSIZ KOMİSYON TARAFINDAN BELİRLENİYOR"

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez ise yaklaşık 1 milyon taşeron işçisine kadro verdiklerini anımsatarak "Asgari ücret bağımsız bir komisyon tarafından belirleniyor. Piyasa dengelerini de göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hükümeti devraldığımız 2002 yılında asgari ücret 184 lira iken 2018 yılında bu rakamı bin 603 liraya çıkardık. Bu oran yüzde 26 oranında bir artışa denk geliyor. Ayrıca asgari ücretliler için asgari geçim indirimi ilavesi yaptık." şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET GRUP ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Konuşmaların ardından yapılan oylamada AKP ve MHP'nin oyları ile İYİ Partinin grup önerisi kabul edilmedi.

20 Kas 2018 - 18:28 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

08

Pınar - Ev kiraları 1000 TL den aşağı değil bunun elektriği suyu doğal gazı telefonu hesaplayın ben işin içinden çıkamıyorum yemeğe ve giyinmeye birşey kalmıyor.2000 liradan bahsediyorsunuz 2 bin lira bile çok düşük insan gibi yaşamak için 3 bin lira olmalı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
07

Emre - Lanet olsun Allah belanızı versin asgari ücretin 1600 gibi 2 bin gibi komik bir rakamı reva gören kendileri ağa paşa gibi gecindirmelerine olanak sağlayanlara lanet olsun ücretin yarışından çoğu kiraya gidiyor hiç mi yaşamasın bu insanlar her şeye bütçe var asgari ücretliye gelince bizden vergileri aldıkça alırlar Allahtan korku olmayanlar yapar herşeyi redd edilmesine artık şaşırmıyorum bütün önergeleri redd eden akp yi Allah bildiği gibi yapsın bu milletin oy veren elleri kırılsın yeter ya

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
06

İbrahim Şahin - Yazık akp savunmasına bakar mısınız çocuk kandırır gibi konuşuyorlar. Neymiş 1603 yapmışlar agi getirmişler. Agi zaten 1603ün içinde. 1603yaptinda ne oldu. Hani alım gücü hani işçilerin hakları

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
05

Halkını köleleştirdin - Halil etyemez kardeşim 2002 yılında hayat %300 ucuzdu sizin tek yaptığınız kaşıkla verip kepceyle almak tabi 25 binlira alan birisi bu cümleleri rahatlıkla kurabilir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
04

Atilla - Biri şu konya millet vekiline ekonomi dersi versin 2002 ile 2018 yılının arasında dağlar kadar fark var elindeki tüm mal varlığını bıraksın 2 yıl asgeri ücretle geçinsin bakalım napacak lafa gelince mangalda kül bırakmıyorlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
03

Ahmet - Biz özel idare olarak ne kadro gördük ne başka birşey hep yalan dolan nereye kadar bakalım asgari ücrete bişi yok kendilerine gelince binlerce lira artar yazıklar olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28
02

Zeyzey - Cokta kurcalamasinlar asgari ucrete orantili herseye zam yaptiklari icin asgari ucretli zararli cikiyo anlamsiz yani

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Kasım 18:28


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler