Artık Çalışanlar Tazminatını Hemen Alamayacak!

Kıdem Tazminatı Fonu ne anlama geliyor? Kıdem tazminatı kaldırılıyor mu?

Artık Çalışanlar Tazminatını Hemen Alamayacak!
Artık Çalışanlar Tazminatını Hemen Alamayacak!
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni reform paketi içeriğinde yer alan Kıdem Tazminatı Fonu ne anlama geliyor? İşsizlik fonu adı altında yürütülen programa ilişkin yapılan tepkiler halen devam edereken Kıdem Tazminatı Fonu konusunda bir çok işçi sendikasından tepkiler geldi. Kıdem tazminatı'nın fona bağlanarak, işçinin, işten ayrıldığında hemen alacağı ücretin fona bağlanması ve ücretini fon üzerinden alması ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Milletvekili Veli Ağbaba, ''Kıdem tazminatı fonu ile Bireysel Emeklilik Sisteminin entegrasyonu sağlanacak'' dedi.. FOX Haber'e göre, kıdem tazminatı almak isteyen bir kişi artık ücretini hemen alamayacak. Kıdem Tazminatı'nı almakisteyen bir kişi, kıdem tazminatı ücretinin yarısını 10 yıl sonra, diğer yarısınıda emekli olduğu zaman alabilecek!.. Kıdem Tazminatı Fonu'ndan parasının yarısını hemen almak isteyen vatandaş ise, ancak bir ev yada bir araba aldığı zaman alabilecek..

Uzun süredir çalışma hayatının gündeminde olan kıdem tazminatı konusu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün açıkladığı yeni reform paketi ile tekrar gündeme geldi. Albayrak, "Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceğiz." dedi.

Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili açıklamarda bulunan Disk, ''Kıdem tazminatının fona devri DİSK ve işçi sendikalarının ezici çoğunluğu açısından kapanmış bir tartışmadır. Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez. Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracaktır. Hükümeti kapanmış bir tartışmayı açmaması için uyarıyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile zorunlu hale getirilecek BES’in “entegre edilerek”, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonunda yapıldığı gibi işverenleri ve bankaları fonlamak için kullanılması, krizde yüzde 99’un haklarının gasp edilerek yüzde 1’e kaynak aktarılması asla kabul edilemez. Bakan Albayrak’ın slayt sunusu krizden çıkış için gerçekçi ve adil hedefler içermek bir yana krizin faturasını emekçilere ve halka yüklemeyi öngörmektedir. Hükümeti kıdem tazminatının fona devri, zorunlu BES ve reform adı altında sosyal güvenlik haklarını kısıtlayacak adımlar atmaması konusunda uyarıyoruz. Ekonomik krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması ve krize karşı emeğin haklarını koruyacak sosyal politika önlemlerinin alınması gerekiyor.'' dedi. Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi paketi eleştiren DİSK yönetimi, ''yaşadığımız derin ekonomik krizden çıkış için gerekli olan köklü demokratik, hukuksal ve ekonomik dönüşüm konularında hiçbir somut adıma ve hedefe yer vermiyor. Öte yandan ekonomik krizin en büyük yükünü çeken emeğin temsilcilerinin görüşleri alınmadan muhtemelen sadece sermaye örgütlerinin görüşleri alınarak hazırlanan sunumda yer alan önlemler, çalışanlar açısından ciddi olumsuz sonuçlar yaratacak niteliktedir.'' dedi.. 
 

KIDEM TAZMİNATININ DEVRİ İŞÇİLERİ GÜVENCESİZ BIRAKIR
Reform adı altında patronları sevindirecek emekçileri ise daha güvencesiz hale getirecek adımların atılacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Albayrak'ın bugün yaptığı açıklamada, 'Kıdem tazminatı reformunu da hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile Bireysel Emeklilik Sisteminin entegrasyonu sağlanacak’' derken neyi kast etmek istediğini çok iyi anlıyoruz. AKP iktidarının tek amacı sözde reform adı altında emekçilerin son kalesi olan kıdem tazminatını kaldırmak, işçilerin elinde kalan son güvenceyi de bu şekilde yok etmektir” dedi.

AKP iktidarının kıdem tazminatını daha önce birçok kez kaldırmayı denediğini ama cesaret edemediğini belirten Ağbaba, kıdem tazminatının Türkiye'de 83 yıllık tarihi bulunduğunu ve işçilerin elinde kalan son kale olduğunu söyledi. Kıdem tazminatının olası bir değişiklik ile fona devredilmesinin işçilerin tamamen güvencesiz ve savunmasız bırakılması anlamına geleceğini ifade eden Ağbaba, “Kıdem tazminatı ile ilgili en ufak bir hak gaspına 3 büyük işçi konfederasyonu ve çalışan milyonlarca işçi karşı iken iktidarın bu konuyu sürekli olarak gündeme getirmesi art niyetlilikten başka bir şey değildir. CHP olarak işçilerimizin onay vermediği ve sendikalarımızın hayır dediği bu tür düzenlemelere asla ve asla evet demeyiz” dedi.

İŞSİZLİK FONU'NU HATIRLATTI
Ağbaba, kıdem tazminatı ve BES entegrasyonu birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını iddiasının ise aldatmacadan başka bir şey olmadığını söyledi. İşsizlik sigorta fonunda biriken paraların işçilerden çok iktidarın ve iktidara yakın şirketlerin yararlandığı bir yapıya dönüştüğü uyarısında bulunan Ağbaba, kıdem tazminatının gaspına asla izin vermeyeceklerini ifade etti. 
Kıdem Tazminatı Fonu hakkında haber yapan FOX Ana Haber, yapılacak yeni reformla kıdem tazminatlarının miktarın yarısını işten ayrıldıktan 10 yıl sonra, diğer yarısını ise ancak emekli olduğunuzda alabileceksiniz. Kıdem Tazminat miktarını fondan hemen almak isteyen kişilerden ise ev yada araba alma şartı getiriliyor.. 
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise konuyla ilgili, “TİSK'in temsil ettiği kesim dışında kalan birçok işveren işçiye kıdem tazminatı vermek istemiyor. Kıdem tazminatı fonuna sıcak bakan tek işçi konfederasyonuyuz ama bizim çözümlerimizle de işverenlerin beklentileri arasında ciddi fark var. Özellikle TOBB'un temsil ettiği geniş bir kesim kıdem tazminatının mevcut yapısına bile itiraz ediyor. Böyle bir tablonun olduğu yerde uzlaşının çıkması imkansız. Çünkü fonun kurulmasında işverenin tavrı ve tutumu son derece önemli.” açıklamasını yapmıştı.

YAPTIK OLDU' MODELİ KİMSEYİ MEMNUN ETMEZ

Arslan, kıdem tazminatında varolan eksiklerin giderildiği ve bütün işçilerin hakkını alabildiği bir modeli istediklerini belirterek, “Biz tüm çalışanların kıdem tazminatını almasını isterken, işverenler varolandan kurtulmaya çalışıyor. Burada niyet samimi değil. Özellikle KOBİ'ler kıdem tazminatı vermek istemiyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise kıdem tazminatı konusunun ortak akıl ile birlikte çözülebileceğini, “Yaptık, oldu” şeklindeki bir modelden kimsenin memnun olmayacağını söylemişti. Sarıeroğlu, “Kıdem tazminatı konusu ortak akıl ile birlikte çözüm üretilebilecek bir alan, ‘Yaptık, oldu' şeklinde bir modelden hiçbir kimsenin memnun olabileceğini düşünmüyorum.” diye konuşmuştu.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKIYOR

Bu fonun kurulması öncesinde kafalarda çok fazla soru işareti olduğunu söyleyen Sözcü Gazetesi sosyal güvenlik yazarı Sezgin Özcan, “Şu anda bir işçi her bir çalışma yılı için 30 günlük ücreti üzerinden kıdem tazminatı alıyor. Ancak bu fon üzerinden alırsa daha az gün üzerinden alması gündemde. Bu nedenle sendikalar bu fona yanaşmıyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: KIRMIZI ÇİZGİME DOKUNMA

Geçtiğimiz günlerde Türk-iş Genel Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan kıdem tazminatı söylentileriyle ilgili harekete geçtiklerini belirtilerek 1 Mayıs'ta ‘kırmızı çizgime dokunma’ mesajı verileceğini söylemişti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay kamuoyunda tartışılan Kıdem Tazminatı fonu ile ilgili kıdem tazminatında kazanılmış haklarda geriye gidişe izin vermeyeceğimizi herkes bilsin” diye konuşmuştu. Atalay 1 Mayıs mitinginin ana konusunu ‘'kıdem tazminatı” olarak belirlediğini de açıklamıştı.

KPSSCAFE.COM.TR | ANKARA

15 Nis 2019 - 21:26 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

07

Xxy - Çok saçma yapmayın böyle ya buna bari dokunmayın :(

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
06

işci - garibanın birikmiş üç beş kuruşu var elinde onuda almayın lütfen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
05

Ferhat - senin gibi ben bakanın. Çalın milletin tazminatınıda çalın parayı yediler bitirdiler ülkeyi soydular soğana çevirdiler şimdi para yok gözleri 3 kuruşluk tazminatlarda

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
04

Bir garip hikaye - TAZMİNAT KALKARSA İSVEREN İSTEDİGİ SEKİLDE İSTEDİGİ ZAMAN CALİSANİN İSİNE SON VEREBİLİR. AYRİCA NE DİYE TAZMİNAT HEMEN VERİLMİYOR. İSTEN CİKARİLAN KİSİ BELKİ ZOR DURUM DA OLACAK. BORCU OLAN VAR. COCUGU OKUYAN VAR. KİRADA OTURAN VAR. VAR OGLU VAR. BU ADAM İSSİZ KALDİGİ SURECE NE İLE GECİNECEK. BU DURUM EMEGİ ORTADAN KALDİRİP ADETA KOLELİK SİSTEMİ GİBİ BİRSEY OLACAK. ULKE VERGİLERİN ARTTİRİLMASİYLA HERŞEYE ZAM YAPİLARAK VE CALİSANİN SİRTİNA FAZLA YUK YUKLENEREK DUZE CİKMAZ. BUNLAR ANCAK GUNU KURTARİR. BİLEMEDİNİZ YARİNİ. AMA OBURGUNU VE ONDAN SONRASİNİ KURTARAMAZ. URETİM VE URETİME YONELİK SANAYİLESME SART. YAPİLAN BU HAMLELER SADECE ULKEMİZDEKİ BİRKAC BUYUK SİRKET VE PARA BARONUNDAN BASKA KİMSEYE FAYDA SAGLAMAZ. ALLAH KORUSUN BİR EKONOMİK KİRİZ PATLAK VERİRSE O PARA BARONLARİ TEK KURUSUNU ULKE İCİN KULLANMAZ. ECEVİT KİRİZİ VAR OLAN DEVLET KURULUSLARİNİN OZELLESTİRİLMESİYLE ATLATİLDİ. PEKİ BU DEFA KİRİZ OLURSA NE SATİLACAK? BENİM AKLİMA DEVLET HASTANELERİ VE MEB OKULLARİNDAN BASKA BİRSEY GELMİYOR.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
03

Kk - Bir beş sene sonra seçim var??? iyi düşünsünler !!!! Gün gelir bu halk bunun hesabını Sandıkta miskiyke sorarlar? İşçinin memurun emek çinin hakkını yemeyin.Ekonomi kötü yönetiliyor sa bunun faturasını işçi emekçi ve mumurara memurları na kesmenin anlamı yok??Zaten mahvokduk n bittik!!! Yeter artık!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
02

Mehmet - Oh ne güzel dünya zengin fazlasıyla zengin fakir fazlasıyla fakir olsun diye uğraşıyorsunuz.. Yazıklar olsun sizin gibi milletini halkını düşünenlere.. Bizler okuduk bitirdik iş imkanı sağlamanız ve bizlere güzel yaşam sunmanız gerekirken elimizdeki tazminatlarımıza bile göz dikmeniz sizlerin ne kadar para düşkünü ve alçakça halkını sömürmesi anlamı taşır... Yıllarca 3 5 kuruşa kandırdınız ama millet gözünü açtı şimdi de onlara ders vermeye ellerinde olanları almaya çalışıyorsunuz Allah hepinizin belasını versin haklarımız sizlere kuruşuna kadar haram olsun.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26
01

Çağrı - KİT'LER KADRO BEKLIYOR. İŞÇININ HAKKINI YEME.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 15 Nisan 21:26


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler