AÖF Öğrencilerinin İndirimli Kart Hesabı! Ay 165 TL Cepte Kalıyor!

Açık öğretim fakültelerine 265 lira ödeyerek kayıt yaptıran vatandaşlar, böylece 205 liralık aylık İstanbulkart ücretini öğrenci indirimi ile 40 liraya düşürüyor.

Öğrencilere uygulanan indirimlerden yararlanmak için açık öğretim fakültelerine kayıt yaptıranların sayısı her geçen gün artıyor.

Şehir içi ulaşımda kullanılan Istanbulkart gibi uygulamaların aylık abonelik ödemelerinde öğrenci indiriminden yararlanmak isteyen çok sayıda kişinin çeşitli üniversitelerin açık öğretim fakültelerine kayıt yaptırdığı öne sürülüyor. Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberine göre, vatandaş böylece ulaşımında aylık 142 lira, yıllık ise 1.715 liralılık bir avantaj sağlıyor.

İSTANBUL'DA AYLIK TASARRUF 165 LİRA

Normal bir vatandaş aylık İstanbulkart abonesi olmak için 205 liralık abonelik ücreti ödüyor. Bu yıllık 2 bin 460 lira ediyor. Ancak aynı vatandaş Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bölümlerinden birine kayıt yaptırarak öğrenci belgesi alıyor. Aldığı öğrenci belgesi ile sistem üzerinden başvurup kendisine öğrenci akbili çıkartıyor. Böylece aylık akbil için ödediği abonelik ücreti 40 liraya düşmüş oluyor. Açık öğretim fakültelerin dönemlik ücreti ise 260 liradan başlıyor. Böylece vatandaş okul ücreti ile beraber akbile toplamda yıllık 745 lira gibi bir ücret ödemiş oluyor.

ANKARA VE İZMİR'DE DE AVANTAJ VAR

Ankara'da toplu ulaşımda öğrenci indirimi tam bilete göre yüzde 46'lık bir avantaj sağlarken İzmir'de ise vatandaşlar yüzde 53 daha az ödemiş oluyor. Normal şartlarda öğrencilerden iki dönemlik kayıt ücreti alınırken akbili almak için kayıt yaptıran vatandaşlar sadece ilk dönem ücretini yatırıp kendilerine gerekli olan öğrenci belgesini alıyor.

2.2 MİLYON PASİF ÖĞRENCİ

2018-2019 öğretim yılı verilerine göre Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde 542 bini aktif olmak üzere toplam 2 milyon 775 bin 156 öğrencinin kaydı bulunuyor. Yani 2.2 milyon öğrenci kayıt yaptırıp daha sonra aktif eğitime hiç devam etmedi.

18 MİLYON KART 3.5 MİLYAR TL ÖDEME

İBB Belbim (Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş) 2018 Faaliyet Raporu'na göre İstanbul'da 18 milyon aktif Istanbulkart var ve günlük 6 milyonun üzerinde seyahat yapılıyor. 2018'de toplam 2 milyar 45 milyon 593 bin 322 geçiş yapılırken yıllık toplam ödeme 3.5 milyar lira.

MÜZEDE DE İNDİRİM VAR

Öğrenci kimliği sadece şehir içi ulaşımında avantaj sağlamıyor. Sinema, müze ve bazı tesislerde de indirim sağlıyor. Örnek vermek gerekirse Türkiye'nin birçok bölgesindeki müze ve ören yeri girişlerinde kullanılan Müzekart ücretleri 70 lira iken öğrenci indirimi ile bu 30 liraya düşüyor. Hafta sonları çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Atatürk Arboretumu'nda giriş ücreti 20 lira iken öğrencilere 7.5 lira. Sinemalarda ve tiyatrolarda ise öğrencilere yüzde 20-30 indirim uygulanıyor.

ASKERLİK İÇİN DE KULLANILIYORDU

Son bedelli askerlik yasası çıkmadan önce de çok sayıda vatandaş öğrenci olma yolunu seçerek askere gitme sürecini erteliyordu. Bunun için açık öğretim fakülteleri ile özel üniversitelerin açtığı paralı ve tezsiz yüksek lisans bölümlerini tercih ediyorlardı. Bedelli askerlik hakkının tanınması ile beraber devlet üniversitelerine yüksek lisans başvuruları yüzde 60, vakıf üniversitelerinde ise yüzde 50 azalmıştı.

Hürriyet

18 Kas 2019 - 11:30 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler