A'dan Z'ye Her Şeye Zam Geliyor-İşte Beklenen Zam Miktarı

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından vergi ve cezalara yapılacak zamların miktarı da belli oldu. Açıklanan son verilere göre fahiş zamların kapıda olduğu öğrenildi. İşte detaylar.

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından zamlar da kapıya dayandı.

Son 9 yılın en yüksek enflasyon oranının gerçekleştiği Ekim ayında memur, emekli ve işçilerin maaş zamları, 4 aylık sürede eridi. Kalan iki ayın enflasyon oranı tabiri caizse vatandaşların sırtına binecek. Enflasyon oranlarının açıklanmasının ardından bazı vergilere de enflasyon oranında zam gelecek.

Kırmızı ışıkta geçmekten, çevreyi kirletmeye; gürültüsüyle komşusunu rahatsız etmekten alkollü araç kullanmaya; ehliyet ve pasaport harcından hız sınırını aşmaya kadar onlarca vergi, ceza ve harçta önümüzdeki dönemde ciddi bir artış olacak. Hükümet kanunun verdiği yüzde 50 artış yetkisini kullanırsa, zam oranı yüzde 14,47 değil yüzde 21,7 seviyesine kadar çıkacak.

Vergi Usul Kanunu'na göre her yıl vergi, harç ve cezalar Ekim ayında açıklanan 12 aylık Üretici Fiyat Endeksinin (ÜFE) esas alındığı yeniden değerleme oranına göre belirlenmektedir. Bugün açıklanan Ekim ayı enflasyon rakamları da eklendiğinde 12 aylık ÜFE artışı yüzde 14,47 oldu. Geçen yıl ÜFE artışı yüzde 3.83 iken, bu yıl yüzde 14.47 ile ÜFE de TÜFE gibi rekor kırdı.

Eğer hükümet, yeniden değerleme oranını ÜFE artışı kadar belirleme kararı alırsa, 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak vergi, ceza ve harçlar şöyle olacak:

# Cep telefonlarından alınan Özel iletişim vergisi 47,7 liradan 54,6 liraya;

# 6 aylık pasaport harcı 115,9 liradan 132,7 liraya;

# 1 yıllık pasaport harcı 169,5 liradan 194 liraya,

# 3 yıldan fazla süreli pasaport harcı 553,4 liradan 633 liraya çıkacak.

# B sınıfı ehliyet harcı 418,3 liradan 479 liraya;

# Kırmızı ışıkta geçme ve hız sınırını aşmanın cezası 206,5 liradan 236,4 liraya yükselecek.

Alkol Cezası

# Alkollü araç kullananlara ise ilk yakalanmalarında uygulanan 876 liralık ceza bin lira olacak.

# İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalananların cezası bin 99 liradan bin 258 liraya yükselecek.

Emniyet Kemeri Cezası

# Emniyet kemeri takmayanlara 96.5 lira yerine 110,5 lira ceza kesilecek.

Gürültü Yapanlar

# Halka açık yerlerde her ne şekilde olursa olsun çevreyi kirletenlere uygulanacak para cezası 203 liradan 232,4 liraya çıkacak.

# Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde, ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturan konutlar için ceza 843 liradan 965 liraya yükselecek.

# Cep telefonları, sabit telefonlar, emlak, çöp vergileri, trafik cezaları, pasaport, ehliyet ve noter harçları gibi bir çok vergi ve harç yüzde yüzde 14,47 oranında zamlanacak. Ancak hükümet bu oranı yüzde 50 artırma yetkisini kullanırsa; zam oranı yüzde 21,7'ye çıkacak.

Kpsscafe.com.tr  |Ankara

03 Kas 2017 - 15:28 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

04

ga - Akp az bu millete bu zam daha çok yap yine seniseçerler nasıl olsa ver ateşi verodunu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Kasım 15:28
03

homeless - daha çok zam evet daha çok zam olsun orama da zam burama da zam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Kasım 15:28
02

dadasim - oh ne guzel herseye zam maasa zam yok asgari ucrete milim milim zam yapiliyo hic kimse dusunmuyoki az maas alan nasl gecinecek hakkimizi yiyenlerden rabbim sorsun kimsenin yanina kalmaz hicbisey

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Kasım 15:28
01

Serkan demir - Bence bizi oldursunler bune ya herseye zam oyle birseymi olur verdigimiz vergiler yeter zaten biz bu seyi kabul etmiyoruz ve cezaların ücret leri dussun vergi su elektirik yeter bence

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Kasım 15:28


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler