2018 Yılı Asgari Ücret Tutarı İçin İlk Rakamlar Belli Oldu-Peki İşçilerin Asgari Ücret Talebi Ne?

2018 yılı asgari ücret tutarı için ilk rakamlar belli oldu. DİSK ve Türk İş Sendikaları yaptıkları açıklamalarda yeni yılda geçerli olmasını istedikleri asgari ücret tutarını kamuoyuna duyurdu. Peki işçilerin asgari ücret talepleri neler?

2018 yılı asgari ücret tespit komisyonu görüşmelerine devam ediyor. Devam eden görüşmeler kapsamında ilk iki teklif geldi.

Asgari ücret tespit komisyonunda işçi kesimini temsil eden DİSK ve Türk İş, 2018 yılında asgari ücretin ne kadar olması gerektiği yönünde taleplerini açıkladı. Geçtiğimiz hafta DİSK tarafından yapılan açıklamanın ardından Türk İş 'de önceki gün teklifini açıkladı ve işçi kesiminin asgari ücret talepleri netleşti.

DİSK'in Tekligi: 2 Bin 300 TL

Asgari ücret tespit komisyonunda işçi kesimini temsil eden DİSK'in Genel Başkanı Kani Beko asgari ücret talepleri konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücret tartışması bir fedakârlık konusu değildir. Asgari ücretin belirlenmesinde sermaye ve hükümet çevrelerinin 'lütuf' ve 'minnet' beklentisi asgari ücretin konusu değildir. Çünkü asgari ücret Anayasa'nın devlete yüklediği bir yükümlülük ve sosyal hukuk devletinin bir gereğidir. Çalışanların yüzde 30'u sosyal güvenceden yoksun. Ülkemizde işçiler Avrupa ortalamasının üzerinde sürelerle çalışıyor. Asgari ücret, milli gelir artışının, ülke ekonomisinin büyümesinin gerisinde kaldı. Milli gelir artışının altında kalan asgari ücretli ciddi kayba uğramıştır. Asgari ücretli göreli olarak yoksullaşmıştır.

2004 yılı baz alındığında asgari ücret 2017'ye kadar enflasyon karşısında yüzde 36 artarken reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla yani milli gelir reel olarak 95 oranında artmıştır. Bu durum karşısında reel asgari ücretin reel milli gelire oranı yüzde 30,5 oranında gerilemiştir. Asgari ücret dolar karşısında ciddi bir erimeyle yüz yüze. 2008 yılının başında aylık 414 ABD doları olan asgari ücret 2017 Aralık ayı itibariyle 358 dolara geriledi. Asgari ücretin alım gücü açısından karşılaştırması, Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında asgari ücretin düşük ülkeler arasında yer aldığını ortaya koyuyor.2017 yılında enflasyonun yüzde 12-13 olacağı ve büyüme hedefinin yüzde 5, 2018 büyüme hedefinin yüzde 5,5 olduğu dikkate alınarak enflasyon ve büyüme oranında bir artışla, asgari ücretin net 2 bin 300 Lira olması gerekir"

Türk İş'in Açıklaması

Önceki gün bir basın toplantısı düzenleyen Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için taleplerinin bin 893 lira olduğunu kamuoyuna duyurdu.

İşçilerin Talepleri Neler?

Sitemize yorum yazan ve geri dönüş ile mesaj yollayan vatandaşlar, yeni yılda asgari ücretin en az 2 bin TL olmasını istiyor.

SİZ DE BU KONU HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİZİ AŞAĞIDAKİ YORUM KISMINDAN DİLE GETİREBİLİRSİNİZ.

Asgari ücret hakkında tüm gelişmelerden anında haberdar olmak için Kpsscafe.com.tr adresini takip edin.

KPSSCAFE android uygulamamızı ücretsiz indirmek için ---->>> TIKLAYIN

KPSSCAFE ios uygulamamızı ücretsiz indirmek için----> TIKLAYIN

Kpsscafe.com.tr  | Ankara - ÖZEL HABER

16 Ara 2017 - 22:05 - Ekonomi



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

08

Yaşar er - Kesinlikle 2000 tl olmalı admin asgari ücret

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Aralık 22:05
07

dadasim - en az 2000 asagisiyla gecinemiyoruz ay sonunu getiremiyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Aralık 22:05
06

Bayram - Günümüz şartlarında en az 2000 olması lazım yada hayatın bayağı ucuzlaması lazım

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Aralık 22:05
03

Habib - Disk asgari ücretinin verilmesi olanak dışıdır. Türk işin verdiği rakam minimum olarak verilebilir. Asgari ücret enflasyon artışına bağlı olarak min 1800 max 2000 tl olmalıdır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Aralık 22:05
02

Murat Yıldırım - Asgari ücretin en az 2 bin lira olması lazım ben bi işçi olarak Türk işin teklifini kabul etmiyorum ayrıca kınıyorum diskin teklifi iyidir acıklamasıda iyidir teşekürler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Aralık 22:05


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler