Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Merak Edilen Her Şey! (Sınav, Yerleştirme, Puanlar)

Son Dakika! Üniversiteye geçişte yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. Yükseköğretim Kurumları sınavı nasıl gerçekleşecek? İşte detaylar...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Merak Edilen Her Şey! (Sınav, Yerleştirme, Puanlar)
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Merak Edilen Her Şey! (Sınav, Yerleştirme, Puanlar)
+2
Haber albümü için resme tıklayın

YÖK BAŞKANI SARAÇ : "Bu sene son olarak uygulanmış olan giriş sistemi iki aşamalıdır. Sınavların biri mart diğeri haziran ayında yapılmakta ve toplam 5 gün sürmektedir. Lise öğretimi yükseköğretim de dahil eğitimin bel kemiğidir. Bundan dolayı yeni düzenlemeyle sınavı bir hafta sonu başlatıp o zaman bitirmeyi planlıyoruz. Puan sistemini azaltacağımızı söylemiştik.

18 puan türü yönetilmesi gereken zamanı zorlaştırmaktadır. Bazı puan türleri arasında akademik farklılık zaten çok az olarak ortaya çıkmaktadır. Her bir puan türünde Türkçe ve temel Matematiğin temel katkısı olacak, bu ikisi sınavın merkezinde olacaktır. Üniversite eğitiminde bu iki dalda eksiklik sonraki yıllarda en büyük hissedilecek olandır. Elbette müfredatta diğer konuların olmayacağı anlamına gelmez. Milli Eğitim Müfredatı esas alınacaktır. YÖK'ün asli görevi, bilimde kalite çıtasını yükseltmek, eğitim öğretimin kalitesini arttırmaktır.

Burada toplumu endişeye sevk etmeyecek bir üslübu benimsememiz lazım. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler. Sadece sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenlemeyle dünyadaki iyi uygulamaları dikkate alarak, sınavı öğrencilerimiz, aileleri ve bizler için daha sadece ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Şimdi sizlere Yükseköğretim Kurumları Sınavı hakkında bilgi vereceğiz. 2017 -2018 yılında yükseköğretime girişin yeni adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'dır.  Yükseköğretim Kurumları Sınavlarında adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar , ilk oturumda temel yeterlilik testine girecekler. Bu testte adayların muhakeme, mantıklı düşünme gibi sözel ve sayısal becerileri ölçülecek. "

GÜNCELLEME: 11.11

İkinci oturumdaysa adayların lise müfredatına dair bilgisi esas alınacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı dil sınavı hariç Haziran ayında bir haftasında iki oturum halinde bir gün içerisinde yapılacak. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek günde gerçekleşecek. Soru sayısı 80 olacaktır.  

GÜNCELLEME: 11.22

BİRİNCİ OTURUM

Temel Yeterlilik Testi'nde Türkçe ve Temel Matematik olmak üzere iki test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerdeki gibi bu sınavda da MEB ile ortak müfredata dayalı olarak yapılacak. Bütün adaylar birinci oturuma girmek zorunda. Birinci oturumdan sonra öğlen arası verilecek.

Birinci Oturumda 40 Türkçe, 40 Temel Matematik sorusu olacak.  Bu test sonuçları adayların temel yeterlilik testi puanını belirleyecek.  Bu test adayların önlisans ve lisans programlarını tercih edebilmesi için yükseköğretime giriş baraj puanlarını belirleyecek. Bu sene önlisans ve lisans programlarının tercih edilebilmesi için geçen sene olan baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecektir. Adayların bir önlisans programını tercih edebilmesi için TYT Puanının en az 150 olması gerekecek. TYT'nin puanı 150'nin altında bulunan adaylar herhangi bir önlisans programını tercih edemeyecek. TYT Testi 180'in üzerinde olan adaylar lisans programlarını tercih edebilecekler. Bunun altında puan alan adaylar lisans programlarına tercih yapamayacaklar. TYT Puanı 200 ve üzerinde olan kişilerin bu puanı istedikleri halde bir sonraki yıl için geçerli olacak. Geçtiğimiz yıl 200 puanı aşan kişi sayısı 1 milyon 800 bini aşkındı. Söz konusu yeni sistemle birlikte adayların çeşitli gerekçelerle tercih hakkını bir sonraki yıllara aktarması mümkün olabilecek.

İKİNCİ OTURUM

Haziran ayının belirlenen bir haftasında

Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşecek ikinci oturumda neler olacak?

İkinci Oturumda ;

Türk dili ve Edebiyatı -Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere dört test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi MEB Müfredatına dayalı olacak.

Kaç soru yer alacak?

İkinci oturumda 40 Adet Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, 40 Matematik, 40 Fen Bilimleri yer alacak. Sosyal Bilimler, Coğrafya 2, Felsefe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden de 40 soru yer alacak.  İkinci oturumda toplamda 160 soru yer alacak.

Yerleştirme Nasıl Olacak?

Yerleştirmede önlisans programlarında TYT puanı esas alınacak.  TYT puanı Türkçe testi yüzde 50, Temel matematik  yüzde 50'den oluşmaktadır. Lisans programlarında 4 puan türü Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil esas alınacak. Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanları hesaplanırken, temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak.

Belirli Programlar için Başarı Şartı Devam Edecek

Özel Yetenekle öğrenci alan lisans programlarında geçtiğimiz yıldan bir değişiklik olmayacak.  

Meslek Lisesi Mezunlarına Alan Odaklı Ek Puan Uygulaması Devam Edecek.

DETAYLAR GELİYOR...

12 Eki 2017 - 11:33 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

08

kpss 2018 - kpss de muhtemelen puan türleri azalacak o da yakındır açıklanması

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33
06

hayatbirsınav - sınav tümden kaldırılacak diyorlardı hani, ne yaparsanız yapın eğitim hayatınızın ucunda bucunda sınava yakalanırsınız bundan kaçış yok sınavsız öğrenci olmaz eğitimle bir şey yapmak isteyenler lütfen bunu bilsin artık, yıl olmuş 2018 e çeyrek, üniversitelere bağlı tüm binalar, meb e bağlı tüm sınıflar sınav için teknoloji ile donatılıp anında internet ortamında en az 5milyon kişi sınava girebileck sonuçlar 5 dakika içinde öğrenilebilecek sadece bir tıkla, bunlar artık çok uzak değil umduğumuzdan da yakın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33
05

hayatbirsınav - 1999 öncesi sisteme daha yakın hatta puan türlerinin adı aynı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33
03

orhan - mis sınavları mayıs sonuna kadar biter-yks haziran-öyleyse kpss ye de temmuz ayı kaldı bunu toptan temmuz ayına alırlar olur biter .MİS GİBİ MİSS

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33
02

Emre - İyi bence böyle daha sade ve güzel olur diye düşünüyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33
01

Erdoğan - Vay arkadaş kime, hangi lisede, ne öğretildi ise ona onu sormak suretiyle yüksek öğretime yerleştirmek çok mu zor? Pes doğrusu... Sonuçta yine değişen birşey yokki ! Hamsi ile fil yine aynı kavağa tırmandırılıyor maalesef!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 12 Ekim 11:33


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler