YÖK'ten Akademisyen Açığına Yeni Çözüm

YÖK akademisyen açığını kapatmak için emeklilik yaşını 72 yapmaya hazırlanıyor.

YÖK akademisyen açığını kapatmak için emeklilik yaşını 72 yapmaya hazırlanıyor. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öğretim üyesi temininde sorun yaşayan yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde, eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması için akademisyenlerin 72 yaşında emekli olmalarını içeren düzenlemenin uzatılması için yasa tasarı taslağı hazırladı.

YÖK, istisnai olarak 41 üniversitede uygulanan düzenlemenin, tüm öğretim üyelerini kapsaması için çalışma yapıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrası, özellikle taşra üniversitelerindeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarını içeren düzenlemenin süresinin yıl sonu bittiğini, bu kapsamda akademisyenlerin 72 yaşına kadar üniversitelerde öğretim üyesi olarak devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.

Konuya ilişkin YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında, devlet üniversitelerinde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyeleri 67 yaşında emekli olmak zorunda.

YÖK, 2008'de yaptığı geçici düzenlemeyle 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan yeni üniversitelerdeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarına olanak sağladı ancak bu düzenleme 31 Aralık'ta sona erecek ve bu üniversitelerde görev yapan 67 yaşındaki öğretim üyelerinin emekli olması gerekecek.

Uygulamanın, yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir pay üstlendiği gerekçesiyle YÖK, bu üniversitelerde eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamaması ve deneyimli akademisyenlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanılması uygulamasına devam edilmesi için yeni bir kanun maddesi taslağı hazırladı.

YÖK'ün hazırladığı 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağı MEB'e gönderildi. MEB'in gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra taslağı, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna sunması bekleniyor.

Taslak yasalaştığında, 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyelerinin 67 yaşını doldursalar dahi 72 yaşına kadar görev yapabilmelerine olanak sağlanacak. 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan 41 devlet üniversitesinde, 11 Kasım itibarıyla yaklaşık 200 öğretim üyesi görev yapıyor.

Başta İngilizce olmak üzere yabancı dille eğitimin sürdürüldüğü programların niteliğine dair Kurulumuza intikal eden şikâyetler üzerine yükseköğretim kurumlarında yabancı dilde eğitim verilmesine ilişkin öğretim üyelerinin sağlaması gereken asgari yeterlikler ile eğitim-öğretim süreçlerinin (yabancı dil hazırlık okulu ve takibindeki ilgili programlarda yabancı dil ile yapılan eğitim-öğretim) izlenmesine ve denetlenmesine ilişkin kriterlerin yeniden belirlenmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Yakın zamanda, British Council tarafından “Türkiye’de Yükseköğretim Kurumlarında İngilizce - Bir Durum Analizi” başlıklı bir çalışma yapılmış olup bu rapordaki bulgular da konuya ilişkin başlatılan çalışmalarımızı doğrular içerik ve niteliktedir.

(Rapor, British Council web sitesinden İngilizce ve Türkçe olarak indirilebilir: http://www.britishcouncil.org.tr/en/teach/elt-publications/he-research)
Bu raporda İngilizce programlarda, İngilizcenin bu haliyle uygulamada bilimin önünde bir bariyer olduğu, durumun hemen düzeltilmesi gerektiği şeklinde tespite de yer verilmiş olması durumun vahametini göstermektedir.

Bu çalışma 15 ilde 38 üniversitede 400 öğretim üyesi/öğretim görevlisi ve okutmanlar ile 4300 öğrenciyle görüşülerek oluşturulmuştur.
YÖK akademisyen açığını kapatmak için emeklilik yaşını 72 yapmaya hazırlanıyor. 

15 Ara 2015 - 12:27 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler