YGS LYS Ayrımı Kalktı-Puan Türleri Azaldı-İşte Üniversite Girişlerinde Yeni Sistem

Yükseköğretime Geçiş Sınavı ile Lisans Yerleştirme sınavlarında beklenen değişiklik açıklandı. İşte yeni üniversiteye giriş sistemi.

Üniversite sınavlarına giriş sistemi değişiyor. Yapılan değişiklik ile YGS ve LYS ayrımı ortadan kaldırılacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç, yeni akademik yıl açılışında bir konuşma yaptı. Saraç yaptığı konuşmada yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin bilgiler vermişti.

YÖK tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklama ile yeni sistemi ilişkin ayrıntıları açıkladı.

YÖK'ten üniversite sınavında YGS ve LYS ayrımının ortadan kalkacağı, yükseköğretim programlarına sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girileceği açıklandı. Yapılan bilgilendirmeye göre, çalışmaların tamamlanması halinde üniversite sınavında yapılacak değişiklikle YGS ve LYS ayrımının artık kalkacağı bildirildi.

Öğrenciler, üniversitelere sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puanları ile girecek. Toplam 4 puan türü olacak ve baraj puan uygulaması yine devam edecek. Belli alanlarda, uygulanan başarı sıralaması şartı da aranacak.

Puan türünde yapılacak değişiklikte ise uygulanan 18 puan türü azaltılacak ve bunlar, çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında, temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiğin katkısı bulunacak. Yeni sistemde Türkçe ve matematik, bu sınavın merkezinde olacak ve sorular MEB müfredatına göre hazırlanacak.

YÖK Başkanının Açıklamasının Tam Metni

Yeni Sistem

1- Sayın Cumhurbaşkanım, üniversitelerimizin yeni eğitim yılına başladığı bugün üniversite giriş sınavlarına da kısaca temas etmek isterim: Yükseköğretim dünyanın her yerinde dinamiktir, canlıdır, özellikle son on yılda ülkemizde de sürekli genişleyen ve büyüyen bir yapıdadır. Dolayısıyla bu durum belli zaman aralıklarında bir takım değişiklikleri tabii olarak gündeme getirmektedir. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlarda, bugün için sosyal adalet ve fırsat eşitliği bakımından üniversiteye sınavsız geçiş mümkün olmamakla birlikte, giriş sisteminde aksayan tarafları giderecek, sınav stresini azaltacak, karmaşıklıktan uzak, daha yalın ve sade bir sistem için gerekli düzenlemenin Türkiye'ye kazandırılmasının kaçınılmaz olduğu bir gerçektir. Sizin de defeatle söylediğiniz gibi eğitim öğretimin bütün kademelerinde öğrencilerimiz üzerinde sınav stresini azaltmamız gerekmektedir. Zira bunun eğitim öğretimin niteliği üzerinde yoğun olumsuz tesirleri olmaktadır.

2- Bilindiği üzere şu an uygulanmakta olan giriş sistemi iki aşamalı gerçekleştirilmektedir. Sınavların ilki Mart, diğeri Haziran ayındadır ve toplam beş gün sürmektedir. Nerede ise dört aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemektedir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

3- Diğer önemli değişiklik puan türlerinde gerçekleşecek. Şu an var olan 18 puan türü aslında programların aradığı yeterlikleri sağlamak açısından önemli bir işlev görmekte ise de bu kadar puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırıyor, ayrıca bazı programlar için aday havuzunu daraltıyor. İlaveten bazı puan türleri arasındaki farklılık çok az. Bundan dolayı bu 18 puan türü azaltılacak. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacaktır.

4- Yeni sistemde önemli bir değişiklik de şudur: Türkçe ve Matematik sınavın merkezinde olacaktır. Temel Türkçe ve Temel Matematiğin ise her puan türünde etkisi olacaktır.

Üniversite eğitimine bütün branşlardaki eksikliklerin olumsuz etkileri olmakla birlikte özellikle bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda telafisi en güç olanlarıdır.

Bu diğer müfredatın sorulmayacağı anlamına asla gelmemelidir. Milli Eğitim müfredatı daha önce olduğu gibi yine sınavda sorgulanmaya devam edecektir.

5- Sayın Cumhurbaşkanım, üniversite sınavları milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Dolayısıyla huzurunuzda bu milyonlarca öğrenciye ve ailelerine belirtmek isterim ki: Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar, endişeye kapılmasınlar. Sorular aynen eskisi gibi Milli Eğitim müfredatından sorulacaktır. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler, sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Yeni düzenleme ile sınavı, öğrencilerimiz, aileleri, rehber hocaları ve bu sistemi yöneten bizler için daha yalın, daha sade ve daha sistemli yönetilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Yapmak istediğimiz aynen budur.

Kpsscafe.com.tr  |Ankara

26 Eyl 2017 - 17:26 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

05

vatandas - Les gibi sistem oldu esit ağırlıkcilar sayisallardan daha avantajli oldu bu ne bicim is ya

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Eylül 17:26
04

Vatandaş - Kpssde değişsin bütün öğretmenler sadece kendi alanından girsin!!!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Eylül 17:26
03

Özlem nur - Allaha havelesiniz kii bu sınavları değiştirip değiştirip önümüze koyuyorsunuz... değişim dediğiniz eski sistem miysi??? Hadi degistiniz bu yıl şart miydi Allah sizi bildiği gibi yapsin....degismeyin artık karışmayın OYUN OYNAMAYIN..HAYATIMIZLA....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Eylül 17:26
02

melih - kendi getirdikleri sistemi kötüleyip yeni sitem eski sisteme dönüyorlar bunu getiren sizdininiz 3 5 senede ne oldu ne bekleddiniz karşılıgını alamadınızda değiştirdiniz mesele zarar vermek başka bir şey değil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 26 Eylül 17:26


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler