Yeni Sınav Sisteminde Öğrencileri Sevindiren Gelişme: O Sorular Sorulmayacak

Üniversitelere girişte yeni sistem ile ilgili öğrencileri sevindiren bir açıklama geldi. ÖSYM Başkanı yaptığı açıklamada ezbere dayalı soruların yeni sistemde olmayacağını, PISA sınavlarındaki gibi formülün içinde olduğu sorular olacağını söyledi.

ÖSYM Başkanında sevindiren açıklama geldi. Üniversiteye geçişte yeni sistemde sorulacak sorular ile ilgili öğrencileri sevindiren açıklama yapan ÖSYM Başkanı, PISA'da olduğu gibi formülün soruda olduğu gibi soruların öğrencilere yöneltileceğini söyledi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan haberde, ÖSYM Başkanı, ilk açıklamasında TYT’nin YGS benzeri olacağını; son açıklamasında ise, YGS’den farklı olacağını söyledi. YGS'nin ezbere dayalı olacağını söyleyen ÖSYM Başkanı, TYT'nin bundan çok farklı olacağını da söyledi. Bu ikli çelişkili açıklama sonrası yeni bir açıklama geldi.

Milliyette yer alan haberde şu ifadelere yer verildi:

YÖK’ün çerçevesini çizdiği şekilde sorular olacak. Türkçe Testinde Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama becerilerini ölçme ve temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular olacak. Temel Matematik Testinde ise temel matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta kullanma becerilerini ölçmeye ve temel matematik ilişkilerinden yararlanarak soyut işlemler yapma becerilerini ölçmeye yönelik sorular olacak. Örneğin Matematik testinde kullanması gereken formülün metinde verildiği ve o formülü ezberlemesine gerek kalmadan o bilgiyi kullanma becerisini ölçen sorular olacak.

- Uluslararası sınavlar ile kıyaslarsak, ‘Şu yönteme benzeyecek’ diyebilir miyiz?

Belki ALES’in lise versiyonu denebilir. PISA gibi, TIMSS gibi yaklaşımlar geliştirebiliriz. PISA’da, formül sorunun içerisinde gömülü oluyor, adayın çıkarım yapması isteniyor; öğrencinin verilen ile istenen arasındaki bağıntıyı kurması bekleniyor. Biz de, bununla ilgili soruları sistemin içerisine gömeceğiz. Bu uygulama, ilk etapta iki testi kapsayacak, yani Türkçe ve Temel Matematik testlerinde bu yapıyı uygulayacağız. Ortalama bir öğrenciyse, müfredatı takip ediyorsa, muhakeme yapma, analitik düşünme kazanımları güçlüyse, ekstra bilgilere ihtiyacı olmadan çok daha rahat bir şekilde yapabileceği bir sınav olacak. YGS’de de kısmen vardı bunlar, ancak şimdi yoğunluğu artacak.

Sınavların ayırt etme düzeyi nasıl olacak?

Sınavın ayırt edici özelliği de yüksek olacak. Bilgi düzeyi bakımından çok yüksek olanlarlarla, çok iyilerle orta bandı ayırt edebilen, başarılı ile başarısız öğrenciyi de ayırt edebilen, ama bunu yaparken ana konsept olarak muhakeme yeteneğini ölçebilen bir sistemin ilk adımları olacak. Bu, bizim için de bir deneyim olacak, çünkü bir ilki deneyeceğiz... Örnek TYT kitapçığı yayınlandığında yeni yaklaşım daha net görülmüş olacak. Tabi örnek kitapçık, sadece yeni yaklaşımı adayların görmesine, anlamasına yönelik bir adım.

- Bunun soruları yok ortada, ÖSYM’nin soru havuzunda böyle sorular yok, yeni sorular mı hazırlayacaksınız?

TYT’de özellikle Türkçe ve Matematik Testine yönelik soru havuzumuzu yeni yaklaşımı yansıtacak şekilde güncelliyoruz. Dolayısıyla yeni soru havuzu oluşturacağız.

SAAT 10.15'TEN SONRA GELEN ALINMAYACAK 

- 15 dakika kuralına bir daha değinsek, çok önemli çünkü…

Doğru. Bir kez daha vurguluyorum, bu yıl 09.45 kuralını uygulamayacağız. Daha önce adayların binaya alınma işlemi 09.45’de sona eriyordu ve sınav 10.00’da başlıyordu. Kamuoyunun da hassasiyetini dikkate alarak adayların binaya alınma işlemini 10.00’da sonlandırma kararı aldık. Yani 10.00’dan sonra sınav binalarına aday alınmayacak. Ancak, sınav cevaplama süresi 10.15’te başlayacak. Dolayısıyla aday saat 10.00’da sınav binasında, saat 10.15’den önce de sınav salonunda olmak zorunda. Saat 10.15’ten sonra sınav salonuna gelen aday sınav salonuna alınmayacak. Bu karar uygulamaya da konuldu. Kasım ayında yapılan 2017 ALES-Sonbahar sınavında da bu kararı uyguladık ve bir sorun da olmadı. Sahadan aldığımız geri dönüşler de gayet olumlu.

Sınavlar neden bayramdan sonra, bayram zehir olmayacak mı?

En uygun tarih 23-24 Haziran…

- Sınavlar 23-24 Haziran’da, sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Değerlendirme için, bu oldukça uzun bir süre değil mi?

İlk gün yaklaşık 2 milyon 300 bin aday sınava katılacak, ikinci gün de buna yakın bir öğrenci sayısı olacak. Bu kadar adayın sınav sonuçlarının sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Onun için bu süre ideal…

Araba anahtarı yasak olacak mı? Takı, incik boncuk, küpe, anahtarlık kısıtlaması devam edecek mi?

Şu anda yasaklar masamızda. Yasaklı olan tüm maddeleri sınav güvenliği açısından değerlendiriyoruz. Komisyon çalışması devam ediyor. Özellikle ev anahtarı ve ulaşım kartları odağımızda. Rapora göre iyileştirmeler yapabiliriz.Araba anahtarı sıkıntılı. Ancak raporu bekliyoruz. Değerlendirme rapordan sonra olacak.

- Hukuk ve psikoloji bölümlerinin hangi puan türünden öğrenci alacağı merak konusu. Son durum nedir?

Kılavuzla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor, yakında netleşecek. Puanlamalar, ham puanlar ve diğer konuların tümü ÖSYM ve YÖK’ün ilgili komisyonları tarafından çalışılıyor.

- Geçen yıl değerlendirmede hata yapıldı. Bu olay savcılığa yansıdı mı, yoksa farklı bir uygulama söz konusu mu?

Bu, sehven yapılan bir hataydı; sonradan düzeltildi. Dolayısıyla yargıya yansıyan bir durum söz konusu değil.

Kpsscafe.com.tr  | Ankara

02 Ara 2017 - 11:25 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.

02

Hisar - Yine deneme tahtasi olduk umarim tyt dogru karardir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Aralık 11:25
01

HÜSEYİN - AÇIK UÇLU SORULAR DA EZBERCİ YAPAR ÇÜNKÜ AÇIK UÇLU SORUNUN CEVABININ GEÇTİĞİ CÜMLEYİ PARAGRAFI ADAY EZBERLEMEK ZORUNDA. BU DURUM GÖZDEN KAÇIYOR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Aralık 11:25


Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler