Uzman Öğretmenlik Sınavı Yolda

2006 yılından beri öğretmenler arasında hem ayda 120, yılda ise 1440 TL gibi maddi eşitsizliğe hem de yönetici atamalarda 4 puan gibi ciddi haksızlığa neden olan uzman öğretmenlik sorununun, altı yıl gibi uzun bir aranın ardından nihayet çözüme kavuşmak üzere olduğu resmi açıklamalarla.

2006 yılından beri öğretmenler arasında hem ayda 120, yılda ise 1440 TL gibi maddi eşitsizliğe hem de yönetici atamalarda 4 puan gibi ciddi haksızlığa neden olan uzman öğretmenlik sorununun, altı yıl gibi uzun bir aranın ardından nihayet çözüme kavuşmak üzere olduğu resmi açıklamalarla...

2006 yılından beri öğretmenler arasında hem ayda 120, yılda ise 1440 TL gibi maddi eşitsizliğe hem de yönetici atamalarda 4 puan gibi ciddi haksızlığa neden olan uzman öğretmenlik sorununun, altı yıl gibi uzun bir aranın ardından nihayet çözüme kavuşmak üzere olduğu resmi açıklamalarla kesin olarak netleşmiştir.



Nitekim bu konuda yapılan resmi açıklamaları bir kez daha hatırlamak gerekirse, Ömer BALIBAY: "Sayın bakanımıza projelerimizi sunduk. İlk olarak öğretmenlerimizle ilgili çalışmalar yapıldı. Sayın Bakanımız olumlu karşıladı ve konuyu Sayın Başbakanımıza sundu yaklaşık 20 gün kadar önce. Kendileri uygun buldular. Bugün de saat 14.00'de konunun ekonomik özellikleri ile ilgili Sayın Ali Babacan'a bir sunum yapacağız konu hakkında. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte öğretmenler, yeni kariyer unvanlarına sahip olacaklardır.”



Bu işin başında bulunan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer BALIBAY'in açıklamalarından anlaşılan artık teknik çalışmların sona erdiği; ancak işin parasal boyutu bu konunun kırılma noktası olduğu için Sayın Ali BABACAN'dan alınacak vize sonrasında Sayın Başbakan'ın son sözü söyleyeceği anlaşılmaktadır. Zaten Ali BABACAN tamam dedikten sonra başbakan'ın da evet diyeceğini tahmin etmek hiç de zor değildir. Zira hükümet açısından bütün mesele bütçeyi sarsmayacak bir mali tablonun oluşmasıdır, gerisi detaydır ve Başbakan'ın da bu detaylarla uğraşacağını hiç sanmıyorum. Dolayısıyla Sayın Ali BABACAN evet derse bu iş olmuş demektir.



Yine bu konuyla ilgi diğer bir resmi açıklama ise Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Grup Başkanı Ali Yılmaz'dan geldi. Bu açıklamaya göre ise “Sistem, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen, kıdemli uzman öğretmen (usta öğretmen) ve başöğretmen şeklinde uygulanacak. Öğretmenler 4 basamakta yükselebilecek Uzman öğretmenlerin maaşında 200-250 TL'lik bir artışın hedeflendiğini belirtti. Yılmaz, kıdemli uzman öğretmenlere 250-450, başöğretmenlere de 450- 550 TL arasında zam amaçlandığını kaydetti. Yeni kariyer sisteminde ilk basamaktaki öğretmenlere de derecesine göre 60 TL'ye kadar zam gündemde.”



Bu verilere göre aday öğretmenlere bir artış öngörülmezken, öğretmene 60 TL, uzman öğretmene 200-250 arası, kıdemli uzman öğretmene 250-450 arası, başöğretmene ise 450-550 arası bir artış öngörülmektedir.

Bu rakamları oran olarak düşündüğümüzde ise bugün için ortalama kıdeme sahip bir öğretmenin net maaşının 2000 TL olduğu dikkate alınırsa, öğretmen unvanında olan birisine % 3, uzman öğretmene % 12, kıdemli uzman öğretmene % 22, başöğretmene ise % 27 oranında zam yapılması anlamına gelmektedir. Toplu sözleşmede bile yıllık % 6 zam yapıldığı düşünüldüğünde uzman öğretmenlik sınavı ile elde edilecek gelir oldukça iyi bir rakamdır. Hatta sendikaların bile hayal edemedikleri oranda zam demektir. Dahası yönetici atamalarda Ek-2'de verilen 4 puan nedeniyle öğretmenler arasındaki adaletsizliğin giderilmesi de için başka bir kazanımıdır ve bu da oldukça önemlidir. Sonuç olarak işin bu noktaya gelmiş olması gerçekten öğretmenler için oldukça önemlidir.



Ancak önemli bir ayrıntıyı da hemen belirtmeliyiz ki kamuoyuna yansıdığı şekilde bu konu doğrudan bir ek ödeme değildir. Bu bir sınavdır ve yalnızca bu sınavı kazananlara ve bu unvanları elde eden öğretmenlere verilecek olan bir artı ödemedir. Bu sistemin uygulanmasıyla tüm öğretmenlerin maaşına ek ödeme falan yansımayacaktır. Öncelikle kamuoyunda uzman öğretmenlik sınavı olarak bilinen ve yılda bir defa ÖSYM tarafından yapılması yasada öngörülen Kariye Basamaklarında Yükselme Sınavında (KBYS) başarılı olup, diğer kriterlerle birlikte bu unvanları almış olma şartına bağlı olarak bu ek zamlar yapılacaktır.

Bu konu uzun zamandır öğretmen camiasının beklediği bir konu olup, memurlar.biz sitesi olarak bizlerin de uzun zamandır bu konuyu gündeme getirmek suretiyle ve tüm detaylarıyla kamuoyuyla paylaşmak suretiyle zaten bu meselenin mücadelesi içerinde olduğumuzu takip edenler bilmektedir. Şimdi ise gelinen noktada bu konudaki mücadelemizi daha da artırmış olarak öğretmenlerimin kazanması için bu konuyu tüm detaylarıyla işlemekteyiz ve gelişmeleri an be an takip ederek okurlarımızla paylaşmaktayız. Uzun zamandır bu konu üzerinde kafa yoran, araştırma yapan ve yazılar yazan yazar ekibimiz sizler için bu konuyu en ince detaylarına kadar incelemeye ve en adaletli bir sınavın yapılması için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedirler. Bu konuda memurlar.biz'i izlemeye devam ediniz.



memurlar.biz

 

17 Eki 2012 - 23:56 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler