Üniversiteye giriş sistemi sil baştan değişecek

Üniversiteye giriş sistemine 2016 yılında yeni ayar gelecek.

Üniversiteye giriş sistemine 2016 yılında yeni ayar gelecek...

Uygulamaya konulan 4+4+4 sistemiyle ilk ve ortaöğretimi reforma tabi tutan hükümet, bu kez yüksek öğretimde benzer bir dönüşüme odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan 'TEOG'a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.

ŞURANIN DA GÜNDEMİNDE

Öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası'nda da masaya gelecek. İşte 2015'teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:

- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.

TEOG BENZERİ UYGULAMA

- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.

- Tıpkı TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB'nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul'daki ve Hakkari'deki öğrenci aynı sunumu görecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.

- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.

Mesleki eğitim de dönüşüyor

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası 'ara eleman' olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.

YÖK yasası değişiyor

Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası'nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık'a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis'e sunulması planlanıyor.

177 üniversite 3 kategoriye

Yeni sistemle, 104'ü devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177 üniversite üç kategoriye ayrılacak. Öğrenciler, başarı düzeyi ve puanlarına göre ilgili kategorideki fakültelere başvurularını yapabilecek.

YGS sınavları kaldırılıyor: İşte yerine gelecek yeni sistem

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Başbakan Davutoğlu'na sunduğu brifinge göre; üniversite sınavı yerine lise son sınıfta derslerden imtihan getirilecek. TEOG benzeri sistemde üniversiteye giriş için 10 sınav yapılacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı brifingden milyonlarca genci ilgilendiren çarpıcı detaylar çıktı. Davutoğlu'na sunulan çalışmaya göre üniversite sınavı yerine lise son sınıfta öğrencilerin derslerden imtihana alınması planlanıyor.

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) kaldırılarak ortaokullardaki TEOG benzeri sistem daha da geliştirilerek hayata geçirilecek. 8. sınıflarda 6 dersten uygulanan sınavların üniversitelere girişte 10'a çıkarılması hedefleniyor.

SON KARARI ŞURA VERECEK

MEB, Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karara göre ya kapanacak ya da devam edecek dershane sistemi için yeni adımlara hazırlanıyor. Dersanelere ihtiyacın ortadan kaldıracağı düşünülen TEOG sisteminin üniversiteye geçişte de uygulanması hedefleniyor.

Milyonlarca genci yakından ilgilendiren sistem değişikliğine göre lise sonrası YGS'nin kaldırılması planlanıyor. Öğrencinin lise dönemi boyunca sergilediği performans ve notların belirleyici olmasının hedeflendiği uygulamayla ilgili son karar aralık ayında toplanacak Milli Eğitim Şurası'nda verilecek.

Mesleki eğitime ortak formülü

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın Başbakan Davutoğlu'na sunduğu brifingde YÖK Yasası'nın da rötuşlarla Meclis'e sunulması planlanıyor. Ayrıca brifingden meslek liselerini isteyen TOBB'a da kötü haber geldi. Mesleki ve teknik eğitim işadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte ortak yürütülecek. Ortak bir komisyon kurularak sektörlerin ihtiyacına göre ara elamanlar yetiştirilecek.

ÜNİVERSİTELER AYRI SINAV YAPACAK

Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent gibi yüksek kaliteli üniversitelere girişte sıkıntılar yaşanma ihtimaline karşı da üniversitelere de sınav hakkı verilecek. Fakülteler, sözel ve sayısal bilgi ölçümlemesinin yanı sıra yetenek sınavı da uygulayacak.

2016-2017 sezonunda başlaması planlanıyor

Sistemin 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren hayata geçirilmesi için projeler de hazırlandı. Öğrenciler liselerde matematik, edebiyat, fizik, kimya, biyoloji gibi temel derslerden oluşan merkezi sınavlara girecek. MEB'in yapacağı bu sınavlar üniversiteye geçişte toplam puanın yüzdelik bir kısmını oluşturacak.

BECERİLERE PUAN

Liselilerin okul notları, ilgi ve becerileri de puanlandırılacak. Öğretmenlerin puanlandırmaları bakanlık tarafından değerlendirilecek.

Öğrenci, lise sonrasında kendi ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversite ve fakültelere başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.

Yeni sistem şimdiden hayırlı olsun...
memuruz.net

19 Eyl 2014 - 12:51 - Eğitim



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak KPSS Cafe Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan KPSS Cafe hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler KPSS Cafe editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı KPSS Cafe değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kamuya Memur Ve Personel Alımlarında Mülakat Kaldırılmalı mı?
Tüm anketler